Dubrovnik är en av de där platserna som det känns nästan lite förargligt att inte ha varit till. Det är ju så nära, så enkelt och så omtalat. Direktflyg går från Stockholm, vad finns det egentligen för ursäkter?
Så när SAS körde en av sina kampanjer slog vi till och bokade en löjligt billig resa i september.

Dubrovnik

En vecka blev det och ganska snart kom vi fram till att bege oss söderutfrån Dubrovnik  resterande dagar då vi sett färdigt på själva staden. Albanska alperna lät till en början lockande, men visade sig snart vara väl långt bort för en vecka. Det fick bli Montenegro i stället.
En lugn och avslappnade resa där vi tog dagen som den kom och inte bokade upp oss i förväg var planen.
Flyg plus boende slutade på 3000 kr/person.

2012-09-06: Dubrovnik

Planet landar 12.00 i Dubrovnik. Vi har förbokat boende i lägenhet inne i gamla stan, ”stari grad”.
Trevliga lägenheter med bra läge nära Pileporten. Om man bara ska vara i Dubrovnik några nätter för att sedan åka vidare rekommenderar vi att bo inne i gamla stan. Stannar man däremot längre och bara i Dubrovnik kan det kanske vara skönare att bo vid vattnet i stället.
Efter en lunch i en närbelägen gränd styr vi stegen mot linbanan upp till berget bakom Dubrovnik. Det är lång kö och mycket folk. Men väl uppe är utsikten värd besväret. Vi får ett perfekt bord i yttersta raden på serveringen och beställer in den ultimata kombon; öl och glass. Här skulle man egentligen ha suttit ett par timmar senare för en perfekt solnedgång, men det här får väl också duga!

DSCF3363DSCF3399 DSCF3343

Uppe på berget finns även ett krigsmuseum. vi inser skuldmedvetet att trots att kriget i forna Jugoslavien var på tv dagligen i många år, har vi dålig koll på vad konflikten egentligen handlade om och vad som hände.

Nere i Dubrovnik igen ägnar vi resten av eftermiddagen/kvällen till att strosa i gränderna. På kvällen äter vi middag på restaurangen precis utanför Pileporten.

DSCF3438

2012-09-07: Lokrum, stadsmuren och världens coolaste bar

Vi är tidigt uppe och åker med första båten ut till Lokrum, en ö precis utanför Dubrovnik. Vi badar från badstegar. Vattnet är förvånansvärt kallt och klipporna vassa och svåra att gå på. Hungern driver oss tillbaka in till stan.

Efter lunch nytt strosande i gränderna, men städer och värme är en tröttande kombination och snart hamnar vi ”hemma” i lägenheten för lite middagsvila.

Precis när eftermiddagsljuset börjar bli varmare och rödare kliver vi upp på stadsmuren. Detta är en riktig höjdare och vi hinner gå två varv innan vi tröttnar.

DSCF3567

Från muren har vi sett en bar som ligger i västerläge på utsidan av muren. Dit vill vi!
Vi lyckas orientera oss fram tvärs igenom staden och dess snirkliga gränder och träffar rätt. En liten port i muren leder ut till Buza 2.

DSCF3600DSCF3605

Vilken stämning! Solnedgång, segelbåtar som glider förbi, en god bacardi breezer och den där internationella stämningen där man kan höra rövarhistorier berättas på all världens språk från borden intill.
Buza 2 – världens coolaste bar?

2012-09-08: Historiens sämsta måltid och Kotor

Idag lämnar vi Dubrovnik och åter söderut i vår hyrbil. Kotor i Montenegro är målet. Googles uppskattade restider visar sig inte hålla alls. Vägarbeten , tung trafik och köer till gränsstationen gör att resan tar betydligt längre tid än väntat.
I Herceg Novi finns en bilfärja för snabbare färd mot Kotor men vi har bestämt oss för att följa Kotorbukten och njuta av utsikten.
Och visst är det vackert, fast….ändå inte sååå vacket. Ärligt talat blir vi lite besvikna på den omtalade kustträckan.

Vi har också föreställt oss hur lunchen intas på någon uteservering längs vattnet. Men uteserveringarna lyser med sin frånvaro. När väl en dyker upp kastar vi oss in, utsvultna. Den beställda hamburgaren smakar som att äta upp filtret i spisfläkten från en gammal ungkarlslya. Montenegro ska inte komma att bli vårt favoritland gastronomiskt.

I Kotor bor vi strax före gamla stan, nära vattnet och med gångavstånd in till stadsmurarna. Ett perfekt läge för den som vill tillbringa kvällen på någon av restaurangerna nere vid strandpromenaden.

DSCF3651

Vi hinner med ett dopp (aj, vad vasst gruset var att gå på), inser att ”badskor” är något annat än flip-flops och en glass innan det är dags för dagens höjdpunkt.
Tjugo i fem börjar uppstigningen till St Ivan´s fortress högt ovanför staden.  Denna vandring på 45 min enkel väg är ett absolut måste i Kotor. Fantastiskt vackra vyer över Kotorbukten som nu äntligen får leva upp till sitt rykte! Solnedgång är som vanligt den perfekta tidpunkten. Det man får tänka på bara är att solen försvinner tidigare bakom bergen än normal solnedgångstid. Vi gör vandringen ganska exakt timat!

DSCF3652DSCF3642

DSCF3653

På kvällen middag på strandpromenaden nedanför vårt lilla hotell.

DSCF3683

2012-09-09: Lovcen NP och vidare mot Zabljak

DSCF3690

Tidig start igen uppför serpentinvägarna bakom Kotor. Christofer, med starka anlag för svindel njuter inte av vägen, men det gör Gunilla desto mer.
På toppen av Lovcen National Park besöker vi Mausoleet, en imponerande skapelse så högt upp på ett berg. Parkvakten visar oss bilder på hur det kan se ut på vintern. Massor av snö, vem vågar åka på dessa vägar då??
Men utsikten skyms delvis av ett dis. Skogsbränder berättar vakten.
Aj då, vi som ska vandra, men nej uppe i Durmitor ska det inte brinna enligt vakten.

DSCF3697

Vi kör vidare mot Zabljak, porten till Durmitor National Park.  Det blir en lång resa längs snirkliga småvägar. Vem var det som sa att Montenegro inte var större än Hälsingland??

Zabljaks samtliga hotell ser ut som att Stalin skulle kunna komma utklivande vilken sekund som helst. Vi flyttar i stället in hos en trevlig änka mitt i byn.

Middagen blir i klass med gårdagens lunch, men denna gång är vi förberedda och har utrustat oss med en rejäl gatuhund under bordet. Duktig Fido! Tyckte att vi skötte det hela rätt så diskret Fido och jag, men kan kyparen ändå ha märkt något? Vi får rabatt på notan utan att pruta?

DSCF3717

2012-09-10: Vandring till Planinica Summit 2330 m.ö.h.

Se utförlig vandringsbeskrivning här.

DSCF3787

2012-09-11: Cavtat

Efter färden upp till Durmitor är vi biltrötta och skippar idén att köra ner till montenegriska kusten och Sveti Stefan. Vi vänder istället tillbaka till Kroatien och Cavtat.

Mellan två gigantiska all-inklusive-hotell, varav det ena hette Albatross tror vi, hittar vi oss återigen en änka med uthyrningsrum. Även denna änka bjuder på rakija, kroatisk sprit, och kan flera stycken ord på tyska, så konversationen flyter på bra. Vi är djup eniga om det mesta och hyreskontraktet är ordentligt beseglat innan vi bryter upp för lunch och bad på stenstranden nedanför huset.

Vår lägenhet kostar denna gång inte 180 kr som i Zabljak utan hissnande  270 kr. Den ligger en trappa upp och har en balkong som löper längs hela huskroppen. Från balkongstolarna har vi utsikt över havet, båten från Dubrovnik och solnedgången. När vi fotat oss trötta på detta beger vi oss ner till restaurangen nedanför som serverar fantastisk tonfisk, vågskvalp och ännu mer solnedgång.

DSCF3936

 

DSCF3939IMG_4505DSCF3951

Om du någonsin besöker Cavtat (eller Dubrovnik, båten därifrån stannar som sagt precis bredvid) måste du lova att äta middag på denna restaurang minst en gång!
Taverna Domizana.

DSCF3979DSCF3959

2012-09-12: Ännu mer Cavtat

Vi tar en långpromenad längs vattnet, enligt instruktion från vår värdinna, badar lite till och är mycket noga med att se till att kvällen blir en exakt kopia av föregående.

DSCF3933DSCF3944

2012-09-13: Hemresa

Regnet öser ner och det åskar så att flygplatsen blir utan ström och inga plan kan varken landa eller lyfta. Men iväg kommer vi så småningom och i och med detta är äventyret över för denna gång.
Vi återvänder till Sverige med en bekymrande många euros på fickorna. Montenegro var ju så otroligt billigt att vi bara gjort av med hälften av det vi räknat med.

Höjdpunkter på resan

 1. St Ivan´s fortress i Kotor. Vyer i världsklass. Som sagt gå upp sen eftermiddag för bäst ljus.
 2. Vandring i Durmitor NP och hela Zabljak-upplevelsen som en kombo.
 3. Baren Buza 2 i Dubrovnik
 4. Solnedgångarna i Cavtat
 5. Resten av Dubrovnik

Inte på topplistan: lunchen som gud glömde…

Hade vi gjort något annorlunda i efterhand?
Jo, vi hade nog lagt till fler dagar. En vecka var för kort tid. När vi ändå var på plats hade vi velat göra hela Montenegro, se mer av kusten, t.ex. Sveti Stefan och även Lake Skroda.
Mostar var egentligen inte så långt borta heller…

DSCF3934

Välkommen att gilla 4000mil på Facebook för fler resetips och reseberättelser.

 

5 Comments

 1. Rebecca

  Hej!
  Vilka härliga bilder!!
  Vi åker till Dubrovnik om en vecka, jag läste precis om en bar ”mala buza bar” kan de vara den du pratar om? Har du adress eller liknande på det stället ni var på? Måste ju bara dit! 🙂

  //Rebecca

  • gunilla yourstone

   Hej och tack!

   Det finns 2 st barer/caféer på utsidan av muren i Dubrovnik. Buza 1 och Buza 2 kallar Vagabond dem, men någon av dem kanske egentligen heter ”mala buza bar”?
   Bästa sättet att hitta dem är att göra vandringen på stadsmuren först, då ser man dem uppifrån och får en känsla för var de ligger. Sedan får man orientera sig fram i gränderna tills man hittar ”hålet i muren”.
   Den vi var på var den som ligger mest västerut och alltså har kvällssol, den andra hamnar i skugga på kvällen.

   Läste just i morse att Lonely Planet frågade på facebook efter ”What’s the best bar with a view you’ve been to on your travels?”, jag tänkte direkt på Buza och när jag läste kommentarerna visade det sig att jag var långt ifrån ensam:

   What’s the best bar with a view you’ve been to on your travels?

   Posted by Lonely Planet on den 7 april 2015

 2. Vad kostar hyrbil i Montenegro? Avstånd längs kusten?

  • gunilla yourstone

   Vi hyrde bil från Dubrovnik och körde in i Montenegro. Kostade kanske 3000 för 5 dagar? Förmodligen billigare att hyra i Montenegro eftersom prisnivån generellt är lägre där. Avstånden är inte långa alls. Däremot tar det tid att köra när man ger sig upp i bergen eftersom det då är serpentinvägar som gäller.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *