Två tjänsteresor till Stockholm med en helg emellan. Mer än så behövs inte för den av inrikestransfers så hårt prövade norrlänningen, utan plötsligt är en weekend i belgiska Brugge, eller Bruges som staden också heter i detta tvåspråkiga land, bokad i stället för hemresa till Umeå. Brugge har vi hört talas om som en vacker medeltidsstad med hög mysfaktor.
Flygbiljetter med SAS 2000 kr/person och hotell två nätter för 3300 kr.

2013-09-20: Resa ner
Vi landar strax efter fem på kvällen i Bryssel. Järnvägsstationen ligger två rulltrappor ner direkt under ankomsthallen och en storgäspande ung tjej säljer oss varsin biljett till Brugge. Byte på Bryssel syd. Vi hamnar på ett lokaltåg som stannar vid alla stationer i stället för att gå direkt. Därmed tar resan 1,5 timmar i stället för 1. Vi tar senare reda på att det går ett snabbtåg och ett lokaltåg i timmen mellan de båda städerna. Bytet kan genomföras på valfri station av Bryssel nord, central eller syd. Detta är den hollänsktalande delen av Belgien och tre handarbetande bastanta kvinnor i vagnen tar på sitt ansvar att på holländska guida av oss på rätt station, trots att tågets egen stationshänvisning havererar någonstans halvvägs.

DSCF6777

Vi har efter många kvalfyllda timmar på booking.com och hotels.com bokat ett Bed & Breakfast; B&B De Corenbloem Luxury Guesthouse. Ägarparet visar sig vara bortresta för helgen och har lämnat över driften till sin vuxna dotter. Guesthouset ligger i en gammal renoverad fastighet och innehåller endast fyra rum. Både rum och sällskapsutrymmen är mycket smakfullt inredda i gammaldags stil. Vi anländer vid niotiden och ställer bara in väskorna på rummet innan vi ger oss ut för en sen middag. Vi hamnar på en argentinsk köttrestaurang.

DSCF6624

2013-09-21: Brugge
Dags att uppleva Brugge. Vi har förstås som uppladdning sett filmen In Bruges och förstått att detta är en romantic-weekend-hide-out av rang. Obligatoriska aktiviteter verkar var båttur på kanalerna samt att klättra upp i det höga klocktornet vid Markt.
Vi börjar med båtturen och är senare på dagen glada för det, när vi ser de långa ringlande köer som då bildats.

DSCF6650

IMG_5964

 

DSCF6745

Båtturen ger oss en bra överblick över staden och dess sevärdheter, även om hastigheten är väl snabb för den som gillar att fota.
Vi flanerar runt i den medeltida stadskärnan längs kanalerna. Det blir någon dos Basilika of holy blood och en gnutta solsken.

IMG_5953

DSCF6644

Lunchen äter vi på Duc de bourgogne, http://sv.hotels.com/ho378847/duc-de-bourgogne-bruges-belgien/, en restaurang med medeltida inredning och Brugges bästa läge, men den avmätta personalen är lite för uptight för vår smak. Vi börjar alltid kladda smör på fingrarna och spilla sås på hakan när någon tittar så strängt på oss som hovmästaren gör här. Maten går att äta men är väl ingen riktig höjdare.

bruggeedited

Framåt eftermiddagen hittar vi ett favorittillhåll vid Spiegelrei, med uteserveringar vid kanalkanten och god belgiskt öl.

Till kvällen blir det indiskt och samma kanaler nu i skymningsljus.

IMG_6110

 2013-09-22: Sista dagen och hemresa
Vi flyger hem först vid åttatiden och har gott om tid även idag att turista. Klocktornet Belfort vid Markt blir första anhalt eftersom även denna attraktion lockar stora skaror.
Idag väljer vi andra vägar och vyer för våra promenader och hamnar bl.a. på loppmarknad innan det är dags att hämta väskorna på hotellet och ta bussen till järnvägsstationen.

DSCF6774

Summering av Bruges:
Bruges är en vacker medeltida stad. Visserligen tycker vi att Gamla stan i Stockholm och Visby är nog så vackra, men dem har man ju sett förut…
Vi gillar nya platser och har nu även fått stifta bekantskap med Belgien.

DSCF6729

Till nackdelarna med Bruges hör att det är ganska dyrt. En lunch kostar 20 Euro även om det bara är en sallad, ölen 60 kronor.
Även hotellrummen är dyra, åtminstone om man bokar i sista minuten som vi gjorde.
Sen är man ju inte direkt ensam, halva Europas weekend-aspiranter tycks ha flockats just här just samma helg som vi.

Summeringen blir dock trevlig destination för att komma iväg över en helg.

DSCF6768

 

Som uppladdning inför ett besök rekommenderas filmen In Bruges.

in bruges

One Comment

  1. Haha, det är alla EU-tjänstemän som åker dit på helgerna med sina besökare och trängs. Vi tog alltid gäster dit när de sett Bryssel.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *