Nej vi bor inte så ofta på hotell i Umeå, vår egen hemstad. Typ aldrig faktiskt. Men koll har man ju ändå. Jag har flera gånger varit på hotellvisningar. Av nyfikenhet och intresse. Och förstås ofta besökt hotellens restauranger. Så jag tycker ändå att jag har koll och vet vilka de mysigaste och mest besöksvärda hotellen i Umeå är. Så var ska man bo i Umeå?

Hotell Gamla Fängelset

Är det bara jag som går ingång på gamla fängelser? Visst är de bara för mysiga? Och lite spännande. Långholmen har ju sitt hotell, i Gävle är det gamla fängelset ett intressant museum och i Umeå har man valt samma väg som Långholmen, nämligen att inhysa ett hotell av sitt gamla fängelse.

Gamla fängelset i Umeå ligger i stadsdelen med det lite lustiga namnet Öst på stan. Här har man ett kort gångavstånd till Umeå Centrum, och även promenadavstånd till Västerbottensmuseet och Universitetet. Snygg inredning där man verkligen tar tillvara fängelsemiljön. Detta är ett lite enklare hotell där de flesta rum har delat badrum och man har tillgång till kök och gemensamt tv-rum. Restaurang finns i huset bredvid.

Du bokar Hotell Gamla Fängelset här.

Var ska man bo i Umeå Var ska man bo i Umeå Var ska man bo i Umeå Var ska man bo i Umeå Var ska man bo i Umeå

Stora hotellet

Snyggaste och mest personliga inredningen i Umeå har Stora hotellet precis mitt i stan. Byggnaden är från 1895 och ligger mot älven i en ny ihopbyggnad med nya kulturhuset Väven. Restaurangen Gotthards Krog har riktigt bra mat och ett förträffligt Afternoon Tea, där vi firade att Christofer kunde äta igen efter sin stroke.

Boka Stora Hotellet här.

Var ska man bo i Umeå
Var ska man bo i Umeå
Var ska man bo i Umeå Var ska man bo i Umeå Var ska man bo i Umeå

Elite Hotel Mimer

Min favorit-hotellkedja i Sverige är helt klart Elite. De har alltid trevliga hotell med en bra standard. (här kan jag till exempel inte låta bli att nämna ärevördiga och vackra Knaust i Sundsvall)

I Umeå har Elite öppnat relativt nyligt. Det är den gamla ärevördiga gymnasieskolan Mimer som nu har blivit hotell i stället. Här är det lite lättare och fräschare stil på inredningen. Och restaurangen är riktigt snygg och med bra mat.

Du kan boka Elite Hotel Mimer.

Var ska man bo i Umeå Var ska man bo i Umeå Var ska man bo i Umeå

Lotshuset Järnäsklubb

Nej Järnäsklubb är inte Umeå. Järnäsklubb är en pytteliten by 6,4 mil från Umeå i Normalings kommun. Men kanske vill du ändå komma ut hit någon natt? Om du ändå är i krokarna? Längst ut i yttersta havsbandet på en halvö ligger ”Klubben”. Ett mindre antal bofasta, och så sommarstugor och ett fiskeläge. En gästhamn och en enklare sommarrestaurang i anslutning.

Plus lotshuset. Längst där ute på yttersta klipporna mot havet. Här inryms idag Sveriges minsta vandrarhem med endast 3 rum. Härute härskar lugnet, Järnäsklubb är den perfekta platsen för att bara slappna av och vara i havets närhet. Se solen gå upp och ner. Vandra på klipporna, ta ett bad. Iaktta svanarnas bestyr. Hjortarna som kommer i skymningen. Och mufflonfåren längst ut på udden.

Från första gång jag såg den här platsen visste jag att här vill jag bo. Och nu gör jag det. I alla fall ibland. För i Järnäsklubb har vi sedan 2014 vår sommarstuga.

Boka lotshuset här.

Det var våra svar på frågan Var ska man bo i Umeå?

Läs om fler hotell i Sverige och världen här.

Och glöm för all de inte att gilla 4000mil på Facebook.

 

2 Comments

  1. Har bott på fängelset och visst var det lite häftigt, men jag som är aningen mörkrädd skulle gärna haft sällskap 😉 Häftigt i alla fall att bo som i en riktig cell med dörren som smäller igen bakom en – och fint de har fixat där inne!

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *