Alltså det är ju inte klokt vad många små trevliga sevärdheter det finns där ute i Västerbottensskogarna. Under varje sten man vänder på tycks det finnas ett litet naturfenomen enbart utmärkt med en oansenlig liten träskylt. Tjuv-Antes grotta till exempel.

utflykter från Umeå

Vi beger oss iväg och kollar in grottan en solig sommardag. Alva har kompis på besök i stugan och ett grottäventyr att förgylla dagen med känns perfekt.

Bortanför det mer kända Olofsfors bruk i Nordmaling finns Storrisbergsgrottorna, där den största grottan benämns Tjuv-Antes grotta efter en lokalt känd ”stortjuv” på 1800-talet. Tjuv-Ante hette egentligen Anders Andersson och använde grottan som gömställe efter flera rymningar.

700 meter vandrar vi bara. Men rätt lagom för barn i 12 -årsåldern. Grottan är större och häftigare än vi förväntat oss, 30 meter djup. Man klättrar på stegar och slippriga stenar. Hoppas på att inga av stenblocken ovanför en ska välja just denna sekund att lossna från sina fastkilade position där uppe.

Spännande, lagom trångt och riktigt coolt att klättra ner i grottan, blir vårt samlade omdöme. Ficklampa eller pannlampa behövs. Efter avslutad utflykt kan man fika medhavd matsäck i solen vid utsiktsplatsen. Eller svänga in för en fika vid Olofsfors bruk, som har öppet på sommaren.

utflykter från Umeå
Alva med kompis
Tjuv-Antes grotta
Spännande gångar i grottan
Tjuv-Antes grotta
Det ryktas att trästegarna numera är ersatta med metall-dito

utflykter från Umeå Tjuv-Antes grotta utflykter från Umeå Tjuv-Antes grotta

Hitta till Tjuv-Antes grotta

Sväng av E4:an mot Olofsfors vid Nordmaling. Följ skyltarna mot Norrfors. 1-2 km efter Sunnansjövägen pekar en vägskylt ut grottorna åt höger.

Från parkering och grillplats är det 700 meter upp till grottan och sedan ytterligare 400 meter till en utsiktsplats.

Denna utflykt lämpar sig för lite äldre barn och personer som kan och gillar att klättra runt på hala stegar och slippriga stenar.

Läs också om vår utflykt till den ännu häftigare och mer skrämmande grottan, Skallbergsgrottan här.

Välkommen att gilla 4000mil på Facebook för fler utflykter och resetips.

 

6 Comments

 1. Men SÅ vackert att jag inte varit där!!! Kram

  • Gunilla Yourstone

   Du får åka till Västerbotten någon gång. Men vackrast är ändå fjällvärlden!

 2. Så här blev resultatet av vår utflykt:
  Hittade till eran blogg och tyckte Tjuv-Antes grotta lät som perfekta söndagsutflykten. A walk in the park att döma av bilderna.
  Efter att ha kravlat sig över de första blöta o leriga klipporna så gav vi upp redan i grottmynningen. Barnfamiljen före oss gick en liten bit till men var tvungen vända pga att det längre in i grottan fans bäcksvarta hål bredvid stigen som inte hade räcken. Lätt tappa ner en vinglig 6-7-åring där liksom.
  Ingen utflykt för oviga eller småbarnsfamiljer alltså. 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Oj oj. Ja våra barn var ju äldre när vi var där och dessutom hade vi precis gjort Skallbergsgrottan innan. Så under de förutsättningarna var det nog lite promenad i parken. 🙂

 3. Ligger 3 våningshuset nära Bygdsiljum? skulle gärna vilja ha en vägbeskrivning ifall det är huset som jag tänker på

  • Gunilla Yourstone

   Tänker du på huset på första bilden?
   Det ligger söder om Umeå. Hummelholm, Torrböle, Mullsjö någonstans. Minns inte den exakta positionen.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *