1888 brann Sundsvall ner. Den största branden i Sveriges historia. Efteråt beslöt man att endast stenhus fick byggas i centrum, för att förhindra en ny brand. Detta nya centrum kom att kallas Stenstan. Ett av alla de nya fashionabla stenhusen i centrum var Hotel Knaust, som byggdes av Adolf Fredrik Knaust, en känd hotellidkare i stan. Detta blev det förnämsta hotellet i Sundsvall under träpatronernas tid, känd för sin fantastiska solfjäderformade trappa i carraramarmor.

Hotel Knaust
Hotel Knaust

Rykten och fakta

Ett ryktbart hotell var detta, en plats där mycket har utspelat sig.

Tiden för Knaust tillkommelse var en tid när Sundsvall flödade över av pengar från träindustrin. Träpatronerna va många och rika och stora fester hölls ideligen på hotellet, där ägarfamiljen Knaust gärna deltog och stod för underhållning och uppträdanden. En trappa upp fanns en stor festsal. Tidens stora kändisar kom och bodde på hotellet, tillsammans med cirkussällskap, utländska köpmän, skådespelare och musiker.

En av de mer påstridiga ryktena om Hotel Knaust är att en hög militär i staden en gång ska ha ridit uppför trappan med sin häst. Men enligt Sundsvalls Tidning är den enda bekräftade ridturen att en ponny en gång tagit sig uppför trapporna och sedan fått fraktas ner i bagagehissen.

Hotel Knaust

Fakta är däremot att den thailändske kungen Chulalongkorn åt lunch på hotellet under ett Sverigebesök den 20 juli 1897. Däremot har ingen kunglighet någonsin bott över här. Trots att en kungasvit fanns under hotellets glansdagar.

En annan känd Knaust-historia är den om när hotelldirektören en gång lät riva en tegelvägg för att få plats för en större tillställning i festsalen. Efter eventet murades väggen upp igen. Ingenting var ju omöjligt på den tidens Knaust!

Sven Malm, arkitekten som ritade Knaust, blev själv så fäst vid hotellet att han omedelbart flyttade in på Knaust när det var färdigbyggt och bodde kvar ända fram till sin död.

Mitt besök

Helt klart är Hotel Knaust ett av Sveriges mer klassiska och ryktbara hotell och det är alltid lika roligt att komma hit. På ett tidigare jobb hade jag både chef och huvudkontor i Sundsvall och var ofta ner på olika möten och bodde då oftast på Knaust. Men nu var det rätt många år sedan sist.

Extra kul då att boka in sig på en natt under min senaste resa söderöver, på väg till en provvandring längs St. Olavsvägen. Knaust var sig likt, lika trevligt som alltid och jag kunde inte motstå att smyga mig ner i lobbybaren för en liten drink innan sänggång.

Samt att långsamt skrida upp och ner för den fantastiska trappan några gånger förstås.

Boka Hotel Knaust här.

Hotel Knaust
Hotel Knaust

Läs också: Vandring längs St Olavsleden – Fränsta-Borgsjö

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

4 Comments

 1. Marianne

  Mycket fina bilder från Knaust ! Vi har faktiskt bott där två gånger fast det är i vår hemstad

 2. Pär W

  Jag har under senaste 30 år rest kors och tvärs i Norden och Europa och bott på massor av hotell, såväl i tjänsten som privat. Dock har jag aldrig bott på mytomspunna Knaust. I kväll är det dax. Man blir ju lite tagen när man kommer in och välkomnas av den maffiga trappan.

  • Gunilla Yourstone

   Kul! Då får vi se vad du tycker. 🙂
   Trappan är verkligen imponerande. 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *