Vår tripp till Höga kusten växer eftersom. Från en dagsutflykt, kommer jag plötsligt på torsdag kväll på, att vore det inte trevligt att övernatta också?
– Om vi hittar rätt hotell, bestämmer vi. Där det ser ut som att man kan få en god middag och med rätt stämning liksom. Annars får det vara, då åker vi lika gärna hem igen på kvällen.

Björkudden Höga Kusten

Björkuddens Hotell och Restaurang hittar vi fram till efter en stunds googlande. En herrgårdsliknande byggnad (som vid efterforskningar ursprungligen visar sig vara en skola från 1892). Vattenkontakt. En meny som luktar ambitioner.

Men det är omgivningarna vi fastnar för. Den väldiga Högakustenbron som tornar upp sig på andra sidan vattnet. Som en kuliss. Sveriges 6:e längsta bro. Så avancerad att bygga längs den höga kusten att den lät vänta på sig ända till 1997. Innan fanns här inget utom landsortsidyll och ville man färdas i nord-sydlig riktning i landet fick man förflytta sig flera mil inåt land där landskapet hade vänligheten att anta normala proportioner.

Björkudden Höga Kusten

Vi anländer i varmt eftermiddagsljus. Samma vecka som löven slagit ut i den här delen av världen. Ett rådjur iakttar oss från trädgården bredvid. Ett par har listigt nog valt att ställa husvagnen här nere över natt i stället för upp på parkeringen vid Hotell Höga Kusten där alla andra husvagnar står. 3 meter från Ångermanälven och rakt i kvällssolen.


Vi har bokat standardrum, men vår utsikt blir ändå bron.
-Baam, som ett slag i magen. En av de coolaste utsikter vi haft. Sa jag att jag älskar broar?

Björkudden Höga Kusten
Fönstret!

Jag tar en promenad längs älven. Smygfotar husvagnsparet, som blir oemotståndliga i det här ljuset och när de bullat upp med vinglas och allt.


En brygga. Det är klart att de måste ha gått någon form av färjetrafik över älven fram tills bron kom. Pålar i älven. Jag försöker räkna ut vad de varit. Något med flottning, tänker jag mig. Styvmorsviolerna blommar. Sa jag att jag älskar sommaren också? Och just idag har jag 100 dagar kvar.

Björkudden Höga Kusten

Hittar en badstege precis bakom vårt rum. Hit borde man komma tillbaka i högsommar också?

Björkudden Höga Kusten

När jag ser hotellets veranda på baksidan mot älven, kommer jag på att vi är fasligt törstiga. Skyndar in på hotellet för att skvätta av mig det värsta vandrardammet och hämta Christofer. Det blir Aperol Spritz och sen sitter vi kvar och äter middagen här ute också. Av bara farten.

Björkudden Höga Kusten
Björkudden Höga Kusten
Björkudden Höga Kusten Björkudden Höga Kusten
Björkudden Höga Kusten
Björkudden Höga Kusten

– Det är rätt enkelt ändå att bedriva en restaurang på rätt sätt. Relativt lite som behövs. Trevlig service och god mat. Så är man hemma. Ändå förhållandevis många som misslyckas. Vi skänker en bitter liten tanke till fiskrestaurangen som vi försökte oss på till lunch och som misslyckades på alla punkter. På Björkudden jobbar man på rätt sätt med sina gäster. Vi blir professionellt omhändertagna, äter fantastisk mat där på verandan och får hotellet historia berättad för oss och lite skvaller om Mackmyra på köpet innan vi kryper ner i sängarna. Där under Högakustenbrons skugga.


Björkudden Höga Kusten

Björkudden Höga Kusten
Frukost!

Boka Björkudden här.

Läs alla våra inlägg om Höga kusten här.

Missa inga inlägg, glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

 

6 Comments

 1. Ulla Bergqvist

  Kul! Gillar Björkudden, så mysigt där! Blir nyfiken på vilken fiskrestaurang det var ni blev besvikna på. Du får gärna skicka pm.

  • Gunilla Yourstone

   Äh det är väl inte så hemligt, skrev det i förra inlägget. Fiskarfänget i Norrfällsviken, där kände man sig inte det minsta välkommen.

 2. Fint hotell, kanske blir det boende där framöver…..
  Vet du om alla standardrum har utsikt mot bron?
  Finns ju även Hotell Höga Kusten, mindre ”mysfaktor” kanske, där har alla rum rätt utsikt.

  • Gunilla Yourstone

   Jag tror att alla rum utom något enstaka har utsikt. Vi har inte bott på Hotell Höga kusten, men det är sedan ett år tillbaka samma ägare. Detta är ju mindre och mysigare. Men fin utsikt där uppe också förstså.

 3. Åh, det där är en utsikt helt i min smak! Och med en Aperol Spritz blir det ju helt perfekt. Satt och tittade på hotell på Höga Kusten i går kväll efter att reserestriktionerna togs bort men just detta såg jag inte i mina sökningar. Jag har lite dålig koll på avstånden norrut och trodde att Höga Kusten låg mycket längre från Stockholm men insåg att det tar ungefär lika lång tid att köra från Stockholm till Höga Kusten som från Stockholm till Smögen och båda dessa platser står på önskelistan inför sommaren så nu ska vi bara bestämma oss…

  • Gunilla Yourstone

   5 timmar ca borde det ta från Stockholm va? Det ligger ju allra längst söderut i området Höga Kusten. Kanske därför du inte såg det. Vi kommer att hålla oss i Norrland i år på semestern eftersom det känns säkrare och mindre folk.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *