Vistelsen vid Höga Kusten genomfördes i samarbete med Höga Kusten Turistservice

I Lugnvik i Ådalen råder glesbygds-lugnet. Norrlandslunken. Man skulle kunna tänka sig avfolkningsbygd. Men turismen spirar. Här finns ett av världens nordligaste Whisky-destillerier, High Coast Destillery 15 minuter bort. Och världsarvet Höga Kusten i närområdet. Här finns Länsmansgården för den som vill bo genuint. Och lugnt.

Länsmansgården i LugnvikLänsmansgården i Lugnvik

Vi anländer vi 5-tiden efter vår vandringsdag till Slåttdalsskrevan. Grusgångar, lusthus och punschveranda. En matsal med bokhylleväggar och konst. Gamla ärevördiga tapeter. Som att komma hem till någon. Fast förr i tiden. Tvättfat på rummen. Tankarna går till min barndoms semestrar i Norrland. Pensionat vi tog in på. På den tiden.

Länsmansgården i Lugnvik Länsmansgården i Lugnvik Länsmansgården i Lugnvik Länsmansgården i Lugnvik

Whiskysortimentet är digert. Många av gästerna kommer hit just därför. För whiskyprovning och ”ett intressant sortiment av öl, vin” utvalt av kunniga ägare.

Afternoon Tea en gång i månaden. Dessvärre inte denna helg.

Anders och Agneta har drivit Länsmansgården i 10 år nu. Somrarna är fullbokade med svenska och utländska gäster. Övrig tid är det mycket whiskygäster. Man provar och besöker destilleriet. Grupper och paket inklusive en natt och middag.

Länsmansgården i Lugnvik

Den oändliga sommaren 2018 går mot sitt slut. Det är svalare nu. Vi tackar ändå ja till att äta middag ute på punschverandan. Får sällskap av katten Måns, 12 år, som av en slump precis när laxen kommer in. Vildfångad och mildrosa. Med sommarprimörer. Vinet matchar och skymningen sänker sig. Efterrätten kommer in. Eller ut då. Måns får vaniljglass till slut och tappar, som av en slump, sedan intresset för oss.

Länsmansgården i LugnvikLänsmansgården i Lugnvik Länsmansgården i Lugnvik Länsmansgården i Lugnvik

Vi gör som solnedgången och Måns och drar oss tillbaka för natten.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *