Ja var ska man bo i Stockholm? På tillfälligt besök alltså.

Till Stockholm kommer man ju alltid förr eller senare. Jobbresa, weekend, familjesemester. Olika ändamål och olika budgetar.

Vi har ju båda varit Stockholmare, var för sig och i olika perioder.

Christofer bodde här som barn fram till 1978 ungefär (fast han är noga med att påpeka att han är född i Halmstad). Det var 70-tal, det var alternativa livsstilar och det var rivningskontrakt. Man umgicks med proggkretsar och plötsligt var man statist i Bröderna Lejonhjärta (första minuten, en lite kille som lyfts ner från en vagn!)
Var vi än befinner oss i Stockholm, säger Christofer alltid plötsligt:
-Tegnergatan 15? (eller annan valfri adress då) Där bodde ju vi ett tag!

Sedan 1986-1987 ungefär. Gick gymnasiet, bodde inneboende, jobbade på Clock, Klarabergsviadukten. Det var lite rörigt hemma i Halmstad, kan man väl säga.

Var ska man bo i Stockholm?

Jag, Gunilla bodde på Södermalm i Stockholm 1996-2003. Åren efter tekniska högskolan i Linköping flyttade ”alla” till Stockholm. Det var där jobben fanns.

Så vårt förhållande till Stockholm är lite komplicerat. En lite del av oss är Stockholmare fortfarande, som kan staden och vet hur det går till. En del är turist och ”lantis”, som står vill vänster i t-banan (nä, inte det ändå!), tar fel tunnelbana och glömmer (eller ve och fasa inte bryr sig) om att slå på det där lite högdragna stockholmska sättet och tugget.

Under de här 15 åren i Umeå har man hunnit komma tillbaka ganska många gånger, bott på ett gäng hotell i olika områden.

Så vi tycker nog att vi är ganska bra rustade för uppgiften att leverera lite trovärdiga råd om var och hur man bor bäst i Stockholm.

Områden

Som turist hamnar man ju ofta i city, kanske runt centralen. Det är ju en praktisk positionering, nära till tåg och Arlandaexpressen. Nära till t-centralen och kommunikationerna vidare ut i Stockholm därifrån. Men kanske lite tråkigt och förutsägbart att bo vid centralen också. Och inte så många bra restauranger i närheten heller kanske?

Var ska man bo i Stockholm?

Östermalm är mer Stockholmskänsla och då är man ju lika halvvägs ut på Djurgården och allt. Sedan vill vi gärna slå ett slag för Söder. Genuin Stockholmskänsla, bra restauranger i vartenda gathörn och nära in till city. Till Djurgården tar man båten ifrån slussen.

Om man kommer med bil bor man kanske hellre lite utanför stan, så att man slipper köra in ”mitt i smeten”. Parkeringen blir lättare och billigare också på så vis.

Norrifrån kan Quality Hotel Friends vara ett alternativ. Nära Friends Arena, Mall of Scandinavia och pendeln in till stan.

Söderifrån kan man tänka sig Globen-området och Quality Hotel Globe. Går att hitta bra priser där när det inte är något evenemang.

Var ska man bo i Stockholm?

Christofer brukar alltid bo på Scandic Foresta på Lidingö när han kommer med bil. Mest en gammal vana kanske, men också smidigt att parkera bilen och att sen ta sig in till stan.

Budget

Det optimala budget alternativet för barnfamiljen som är i Stockholm på sommar semester måste vara STF´s vandrarhem Af Chapman. Här bor man äventyrligt i hytt på en båt från 1800-talet. Dock måste man vara beredd på att dela badrum med andra.

Var ska man bo i Stockholm?

Ibland vill man bara ha en sängplats. Man är ute till sent och ska iväg tidigt.

Rex Petite på Luntmakargatan har budgetrum utan fönster. Funkis men verkligen inget extra om man säger så.

Turistklass

När man vill ha ett trevligt hotellrum och ett bra läge, utan att på något sätt ruinera sig på kuppen.

First Hotel Kungsbron har full hotellstandard med till ett behändigare pris än många närliggande hotell.

Pärlan hotell på Östermalm kommer man lite billigare undan än direkt i city. Utan att för den skulle ge avkall på komfort.

Ett alternativ för barnfamiljen som vill ha familjerum och spännande boende med med lite mer komfort och eget badrum finns Långholmen Hotell. Lite längre att ta sig in till stan, men å andra sidan en badstrand 1 minut bort.

Var ska man bo i Stockholm?

Var ska man bo i Stockholm?

Lite lyxigare weekend

För de där tillfällena när det faktiskt får kosta lite och man inte är ute efter det billigaste.

Downtown Camper känns givet att föreslå i denna kategori. Jag bodde ju där själv härom veckan och skulle inte tveka att välja det igen för en lyxig weekend. Och välja till entré till spa-delen på taket förstås.

Var ska man bo i Stockholm?
Downtown Camper
Var ska man bo i Stockholm?
Downtown Camper 

Hotell Kung Carl är ett sånt där härligt klassiskt gammalt hotell med magnifikt läge precis vid Stureplan. Enligt recensionerna kan det vara en del ljud från gatan, men inget vi märkte av när vi bott där.

Hotel Kung Carl
Var ska man bo i Stockholm?
Hotel Kung Carl
Var ska man bo i Stockholm?
foto: Yasuragi

Utanför Stockholm finns ju Yasuragi Hasseludden som gjort om och nyöppnat för ett tag sedan.

Välkommen att följa 4000mil på Facebook och Bloglovin för fler resetips i dina flöden.

 

4 Comments

 1. Så intressant läsning. Kan typ noll om hotell i min egen stad. 😂

  • Gunilla Yourstone

   Det brukar ju vara så. Jag kunde nog inga hotell när jag bodde i Stockholm heller. 🙂

 2. Åker inte så ofta till Stockholm, men tack för tipsen. Bråket på Hotel Kung Karl har jag faktisk känt av. Bodde ovanför en Starbucks tror jag det var som spelade musik till långt på kvällen…

  • Gunilla Yourstone

   Ja Kung Carl ligger ju mitt i smeten så det är nog lätt hänt att man kan bli lite störd. Kanske bör man be om ett rum mot gården?

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *