– Nära centralen, säger jag när jag beställer mitt rum i Stockholm. Jag reser i tjänsten idag.

Vår företagsresebyrå föreslår först Scandic. Men sista rummet hinner ta slut innan vi trycker på boka knappen. Nästa hotell på avtalslistan är Waterfront Radisson Blu.

Mitt hjärta slår i alla fall ett halvt extraslag. Där har ju jag längtat efter att bo! På konferensanläggningen Waterfront har jag varit många gånger. Senast på Travel News Market för en vecka sedan. Bra anläggning. Snyggt.

Hotellet ligger i anslutning. Dyrt, stilrent och nytt. Och den utsikten! Över hela Stockholm. Gamla stan, Stadshuset och Söder.

Nu ska jag få bo här.

Checkar in på eftermiddagen. Mitt rum måste vara hotellets allra sämsta. Om de inte har något reservrum i källaren, vill säga. Bakom gymmet.

Mitt rum ligger bakåt från utsikten sett. Förstås. Mer än så räckte inte mitt avtalspris på 1820 kr till. Längst ner i huset. Utsikten är ett kontorshus med fönster från golv till tak. Väldigt nära. Glimt av asfalten utanför centralen. Jag drar för gardinerna.

Tar hissen upp till våning 16. Ingen bar, ingen restaurang, inga gemensamhetsutrymmen. Inget spa, ingen takpool. I vardera änden av korridoren, ett stort fönster. Ganska smutsiga. En lapp i hissen talar om att fönstren ska putsas med start från den 29:e oktober. Uppenbarligen har man inte hunnit hit än. Jag tar några foton. Försöker att inte få med städvagnen. Inifrån en svit pratar städerskorna på något slaviskt språk.


Det var väl så här mycket utsikt det blev ungefär. För mig och just idag.

Åker ner till mitt våningsplan efter jackan. Kollar in det minimala gymmet i källaren på väg ut. Ut i Stockholm och solnedgången. Får använda Google Maps för att fatta hur jag ska ta mig ner till Stadshuset. Min gamla hemstad! En och en halv kilometer fågelvägen från mitt gamla hem använder jag Google Maps!

Stockholm är vackert i solnedgång. Stockholmarna stressar hemåt. Asiaterna tar selfies.

Stockholm som jag älskar. Vattnet och öarna. Promenadstråken. Att kika upp i alla vackra våningar precis när ljusen tänds upp. Hornsgatspuckeln en söndagskväll när årets första snö faller.

Stockholm som jag hatar. Där allt och alla är så pretto. Där alla bär ängsligt helsvart och  det är viktigt att tala om hur uppbokad och  betydelsefull man är. Alla extrema outdoorkläder och 4-hjulsdrivna jeepar som aldrig lämnar innerstan. Stockholm där alla tänker på pengar. Där det är så viktigt vem man är, vem man känner, vad man äger och att man vet vilka ställen som gäller just nu. Där man bedömer varandra efter bostadsadress och titlar.

Jag älskar att komma hit och jag älskar att åka hem igen. Fast just till Waterfront Radisson Blu vet jag faktiskt inte om jag återvänder.


 

17 Comments

 1. Såå tråkigt! Har heller aldrig bort där. Men tänkt tanken att det borde vara lyxigt…. blev oxå nyligen besviken när jag bodde på ett Radisson i Danmark och fick världens minsta rum…. oxå i tjänsten… skulle tillbringa ca 12h där så ville bara sova och orkade inte klaga..

  Kram

  • Gunilla Yourstone

   Jag har även blivit besviken på dem i Berlin. Tänker att deras affärsidé är att massproducera overpriced hotell där så mycket som möjligt kostar extra?
   Vitan var rå på det löskokta ägget nu i morse också. Blääää!

 2. Besvikelsen över att ett standardrum inte har utsikt? Det är tyvärr norm att de billigare rummen på såna här hotell erbjuder utsikt över en innerstadsgata eller husfasad. Annars så är Waterfront ett grymt bra hotell som du bör besöka igen. Men för att få optimal och garanterad utsikt över både Gamla stad och vattnet så måste du boka minst ett premium rum med panoramautsikt.

  • Gunilla Yourstone

   Nej jag tor att du läser fel. Besviken på att inte någonstans på hela hotellet fanns en utsikt om man inte tog ett sådant rum.
   Jag är inte imponerad av frukosten heller. De löskokta äggen var råa. Känner mig som en salmonella-bakterie hela jag.

 3. ann beutler

  Hade inte restaurangen någon utsikt? Enl hotellet ska det vara ett välutrustat gym?

  • Gunilla Yourstone

   Nej alla gemensamhetsutrymmen var åt fel håll. Fanns en liten del av restaurangen med viss havsutsikt, men den var stängt och låst. Precis som Radison Blue i Riga…
   Gymmet hade varit ok för Scandic Sundsvall. Men inte vad jag förväntade mig på Waterfront.

 4. Låter ju lite trist. Men framför allt låter vi stockholmare hemska!!? 😉

  • Gunilla Yourstone

   🙂 Har själv varit Stockholmare i många år. Och detta var tyvärr den mentalitet jag kände av då och längtade bort ifrån.
   Innerstad och IT-konsultkretsar.

 5. Anneli

  En så vacker stad och så dörrars stämningen och upplevelsen av ett koncept son låter som ”vinsten framför allt”. För det priset skulle du ha fått mer. Faktiskt. 🤔

  • Gunilla Yourstone

   Ja det borde vara straffbart att bygga ett hotell med det läget och inte göre en rooftop av något slag. 🙂

 6. Anneli

  Förstörs stämningen ..

 7. Jag funderade just på hur hotellet var, när vi var på Travel News Market förra veckan. Så trist att bli så besviken när du hade sett fram emot att bo där. Jag älskar ju hotell med utsikt så skulle känt likadant. Verkligen slöseri att bygga ett sånt hotell och inte ens tänka på att ha en takbar med utsikt.

 8. Vad trist att höra, samtidigt som jag helt förstår dig. Jag bodde just där efter Travel News Market festen. Jag fick inte ett rum bakom gymmet, bodde på 5e våningen men utsikt inomhus mot annan byggnad typ 4 meter ifrån fönstret, så där åkte gardinen fram över hela fönstret direkt. Hotellpriser skiljer sig ju alltid som vi vet men jag betalade 1690 sek för ett enkelrum inkl. frukost och det var inget avtalspris, vanligt kundpris och sen med bokningen var jag också..

  • Gunilla Yourstone

   Ja priserna varierar ju, men billigt är det nog aldrig på Waterfront. Så tragiskt med det läget att man inte tagit tillvara utsikten och gjort någon trevlig restaurang eller bar åt vattnet till.

 9. Robbo-wan

  Visserligen är jag väl i viss mån subjektiv – jag var med i opening crew och sex år framår på Radisson Blu Waterfront. Jag har jobbat på sju olika hotell, sex olika kedjor i tre olika länder och faktum är att bokar du avtalsrate – och inte är stammis – så får du den rumsklass du beställt (om du inte kommer sent och får en gratis uppgradering för att Std är överbokat). På just Waterfront finns sex olika – Std, Std access, Superior, Business, JSuit och Suite. Bokar du Std så hamnar du under vån 10 och – i bästa fall – med begränsad utsikt. Att ingen takbar eller övrigt lull-lull finns beror helt enkelt på att Waterfront prospekterades som Park Inn som är no frills-märket men re-brandades inför öppnandet då PT är ytterstads-brand och RB CBD-brand.

 10. Robbo-wan

  Sen, som urstockholmare, så håller jag inte med om din beskrivning av Stockholm(are) då endast ca 40% av alla boende i sta’n är födda i Eken.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *