Stockholm, en stad som vi älskar att besöka och som vi båda har bott i, på varsitt håll. Hit kan vi åka hur ofta som helst. Hittar alltid på något nytt att göra i Stockholm. Eller väljer gamla favoriter igen.

att göra i Stockholm

1. Stockholms slott

Ja, var börjar man i Stockholm? Kanske här ändå, med Stockholms slott. En sevärdhet som är en hel drös med sevärdheter. Själva slottet med sina salar, Livrustkammaren, Skattkammaren och så vaktavlösningen på borggården på det. Har man inte sett Stockholms slott, är det hit man ska bege sig allra först.

2. Gamla stan

Gamla stan, den ursprungliga delen av Stockholm och samma ö som slottet ligger på. Här finns gamla sneda hus med charm, trånga gränder och murriga källarlokaler. Samt Storkyrkan med St Göran och draken och Stortorget.
Det gäller bara att våga ta sig bort från Västerlånggatan med sina tingeltangel-butiker. Prova tex Prästgatan eller varför inte Gamla stans smalaste gränd, Mårten Trotzigs gränd.

att göra i Stockholm

3. Vasamuseet

Unikt för Stockholm är Vasamuseet med Regalskeppet Vasa. Ett skepp från 1628 som sjönk utanför Beckholmen under sin jungfrufärd. 1961 lyftes hon upp och placerades här på Djurgården. Detta är Stockholms mest populära museum och man förstår ju varför.

4. Monteliusvägen

Vi försöker verkligen se till att inget besök i Stockholm förflyter utan att vi besöker Monteliusvägen. Det är en gångväg på Södermalm, ”bakom” Bastugatan och över Söder Mälarstrand, så att säga. Här har man det som förmodligen är Stockholms bästa utsikt. Över Stadshuset och Gamla stan.

att göra i Stockholm

5. Promenera på Djurgården

Kungliga Djurgården är verkligen en oas mitt i stan med massor av fina promenadmöjligheter alla tider på året. Här finns också många av Stockholms museer och andra sevärdheter, så en promenad går utmärkt att kombinera med andra punkter på denna lista.

foto: Victor Gårdsäter

6. Stadshuset

Stockholms stadshus är en världskändis i och med att Nobelfesten hålls här. En mycket mäktig och påkostad byggnad med Blå hallen, Gyllene salen och Prinsens Galleri. I Källarens finns restaurangen Stadshuskällaren där man man prova gamla Nobelmenyer. Stadshusparken bakom, mot vattnet, är också fin med en härlig utsikt. Om man kommer hit en lördag eftermiddag, kommer parken att vara fylld av brudpar som just gift sig i Stadshuset.

Läs också: Guidad tur i Stockholms Stadshus – en av Sveriges mest kända byggnader

att göra i Stockholm
att göra i Stockholm

7. Åka skärgårdsbåt

Från Strömkajen avgår skärgårdsbåtarna. Att åka ut i Skärgården är fantastiskt under sommarhalvåret. Fjäderholmarna är den närmaste destinationen man kan ta sig till. Andra alternativ är Vaxholm, Möja, Sandhamn, Utö, Rödlöga och Ängsö till exempel.

foto: Anne Sofie Eriksson

8. Skansen

Skansen är ett friluftsmuseum och en djurpark. Här hittar man gamla fina miljöer och hus, både de vanliga svenska djuren och mer exotiska. På Akvariet inom Skansens område finns även ormar, spindlar och krokodiler. I juletider finns en julmarknad på Skansen.

Fotograf: Jonathan Lundkvist

9. Drottningholms slott

Drottningholms slott uppfördes på 1600-talet på uppdrag av drottning Hedvig Eleonora och är idag ett UNESCO-världsarv. Samt förstås kungen och drottningens bostad. Här kan man gå på guidad visning, se den praktfulla trädgården samt besöka Kina slott och teatern från Gustav III´s tid. Teatern som är den bäst bevarade 1700-tals teatern i världen.

att göra i Stockholm

10. Nationalmuseum

På nationalmuseum finns Sveriges främsta konstverk samlade. Verk av Carl Larsson och Anders Zorn, Gustav III´s porträtt av Alexander Roslin, Karl XII:s likfärd av Gustaf Cederström med mera.

att göra i Stockholm
att göra i Stockholm

11. Fjällgatan

Söders charmigaste kvarter kombinerat med bästa utsikten hittar man vid Fjällgatan, Mäster Mikaels gata, Cornelisparken och kvarteren däromkring. Här där Per Anders Fogelströms klassiska epos Mina drömmars stad utspelade sig.

att göra i Stockholm
foto: Anna Hugosson

12. Himlen (i gamla skatteskrapan)

Mera utsikt. Och på få ställen blir den bättre för en gammal inbiten Södermalmsbo som jag, än i gamla Skatteskrapan på Götgatan på Södermalm. Här finns en skybar och en restaurang.

att göra i Stockholm

13. Naturhistoriska museet inkl Cosmonova

Ett spännande museum med både dinosaurie- och valskelett. Samt den 360-graders biosalongen Cosmonova.

Foto: Martin Stenmark

14. Yasuragi

I Nacka, en bit utanför centrala Stockholm, finns Yasuragi som är ett japanskt spa. Inte precis som ett riktigt onsen men nära nog och väldigt bra. Under sin vistelse bär man som besökare hela tiden Yasuragi´s egen kimono.

Yasuragi

14. Strandvägen

Strandvägen på Östermalm är en av de stora flaneringsgatorna i Stockholm. Från Dramaten till Djurgårdsbron, med vattnet och rader av spännande båtar på ena sidan, och med pampiga husfasader och dyra butiker, hotell och restauranger på den andra. Här måste man förstås promenera när man är i Stockholm.

16. Sthlm1

En av Stockholms nyare skyskrapor är Sthlm 01 i Hammarby sjöstad. Högt upp finns en restaurang med utomhusterrass. Härliga vyer över södra Söder, Globen samt Årstaviken.

Läs också: Sjöstaden Skybar i Sthlm 01, Hammarby Sjöstad – Stockholms senaste skyskrapa

att göra i Stockholm

17. Långholmen

På ön Långholmen låg under många år ett fängelse med samma namn. Nu är fängelset omgjort till hotell och vandrarhem med mycket av den gamla känslan kvar. I övrigt finns här badplats, promenadvägar och en liten minnessten där det där JAS-planet en gång kraschade, om ni minns?

att göra i Stockholm

18. Fotografiska museet

På Södermalm finns detta museum som visar utställningar av fotokonst. Utställningarna brukar vara 3 stycken i taget och varierar. Inga fasta utställningar finns.

att göra i Stockholm

19. Waldemarsudde

Här i denna pampiga villa på Djurgården bodde Prins Eugen, den konstnärlige prinsen Bernadotte, bror till Gustav V. I hans forna hem kan man se konst, både prinsens egna alster, andra samtida konstnärer och tillfälliga utställningar, samt besöka trädgården.

Galleriterrassen. Foto: Sofia Vallgren

20. Luftballong

Stockholm är en av de bättre platserna i världen att åka luftballong på. Att en vacker stilla sommarkväll glida över innerstaden och den inre skärgården är fantastiskt.

foto: Jeppe Wikström

21. Afternoon Tea på Grand hotel

Stockholms bästa Afternoon Tea hittar man på Grand Hotel på Blasieholmen. Utsikten över slottet ingår.

Läs också: Afternoon Tea på Grand Hotel i Stockholm

att göra i Stockholm

22. Fåfängan

Ytterligare en bra plats på Södermalm för den som gillar utsikt är Fåfängan längst ut i öster. Café med uteservering och utsikt över Stockholms inlopp.

23. Bada i innerstan

Jo men det måste faktiskt med på listan. För i hur många huvudstäder kan man bada? Medan Stockholm är fyllt av olika badplatser, Tanto, Långholmen, Rålambshov, Djurgården och diverse badstegar längs kajerna på Kungsholmen.

foto: Anna Hugosson

24. Sturebadet

Sugen på lyxspa? Då är Sturebadet platsen för dig. Här finns ett litet, lugnt och lyxigt spa med en liten bassäng och härliga behandlingar.

25. Rosendals trädgårdscafe

Vid Rosendals slott på Djurgården finns ett mysigt sommarcafé vid växthusen. En perfekt oas på sommaren för fika och för att shoppa närodlade produkter.

foto: Jeppe Wikström

26. Vandrarhemmet af Schapman

I kategorin ”udda Boenden” hittar man denna fullriggare som är långtidsförtöjd på Skeppsholmen. Detta är ett vandrarhem. Enkelt boende men centralt beläget och kanske ett litet äventyr också, att sova ombord på en båt.

att göra i Stockholm

27. Nordiska museet

Nordiska museet är en riktig klassiker belägen i en sällsynt pampig byggnad på Djurgården. Historier förtäljer att utländska turister brukar tro att detta är Stockholms slott!

De ordinarie utställningarna har man väl sett ett par varv vid det här laget, men Nordiska brukar vara duktiga på att skap nya spännande temporära utställningar. Därför finns det alltid anledning att återkomma.

Karolina Kristensson/Nordiska museet

28. Konst i Stockholm tunnelbana

Världens längsta konstutställning? Det är ju Stockholms tunnelbana där alla stationer är utsmyckade med konstverk. Inträdet består helt enkelt av en SL-biljett.

Läs också: Konst i Stockholms tunnelbana – Världens längsta konstutställning

att göra i Stockholm

29. Skogskyrkogården

Kyrkogården som är ett UNESCO-världsarv för sitt nytänkande i kyrkogårdsbranschen. Läs om vårt besök här.

att göra i Stockholm

30. ABBA-museet

Snart fyller ABBA-museet på Djurgården 10 år. Ett mycket välbesökt museum där man kan se gamla scenkläder och rekvisita, samt själv uppträda med ABBA-låtar.

att göra i Stockholm

31. Bergianska trädgården

Uppe vid naturhistoriska museet ligger även Bergianska trädgården, en botanisk trädgård med anor från 1700-talet och ett fjärilshus.

32. Stadsmuseets museilägenheter 

Visste du att Stockholms stadsmuseum har ett antal lägenheter på olika håll i Stockholm som är återskapade från olika tidsepoker? Man har Stuckatörens våning från 1884, Blockmakarens hus från 1917, Barnrikehuset från 1937 och Tenstalägenheten från 1969.
Dessa visas ibland på vissa givna datum. Då gäller det att passa på.

Foto: Mattias Ek

33. Spökvandring

I både Gamla stan och på Södermalm genomförs spökvandringar av Stockholm Ghost Walks. En del av Stockholms mer okända historia.

34. Hallwylska palatset

Ett palatsliknande hus mitt i Stockholm, från slutet av 1800-talet som skänktes till staten av makarna Hallwyl som museum. Idag kan man besöka deras hem och titta på deras samlingar av antikviteter.

Dukat för fest. Fotograf: Ola Myrin, Statens historiska museer

35. Tyresta nationalpark

Stockholms egen nationalpark heter Tyresta. Hit åkte jag ibland på den tiden jag bodde i stan och längtade ut i riktig skog.

36. Gröna lund

Stockholms klassiska nöjespark har man ju besökt många gånger. Fortfarande en klassiker även om olyckan förra sommaren avskräcker oss personligen.

37. Artipelag

Atripelag är en konstcentrum vid havet i Gustavsberg.

Hit har vi inte tagit oss än, men det står på listan. Mysigast under sommartid kanske då passagerarbåten  M/S Gustafsberg VII har avgångar hit

Foto: Einar Kling-Odencrants

38. Hagaparken

Hagaparken precis norr om Stockholms innerstad anlades av Gustav III. Här kan man njuta av själv parken och besöka de historiska landmärkena Kinesiska templet, Turkiska kiosken, Kungliga begravningsplatsen och Koppartälten.

foto: Raphael Stecksén Kungl. Hovstaterna

39. Moderna museet

Nationalmuseum kompletteras av Moderna museet, några hundra meter bort. Här finns den främsta svenska konsten från efter 1900. Om inte annat tycker vi att man ska besöka restaurangen här, den har en underbar utsikt.

att göra i Stockholm

40. Kvarnen

Ett av få kvarvarande gamla klassiska ölhak på Södermalm. Kvarnen öppnade 1908 och serverade från början enkel och billig mat till Södermalms många fattiga. Fortfarande är profilen husmanskost och öl.

foto: Staffan Eliasson

41. Globen Skyview

Åh detta har vi ju velat testa så länge! Att åka en glasgondol på utsidan av Globen upp till toppen. Det måste ju bara vara en apcool upplevelse?

att göra i Stockholm
foto: Sören Andersson

42. Kungsträdgården

Kungsträdgården är alltid trevligt. Här händer nästan alltid något. På vintern finns isbanan, övrig tid avlöser konserter, festivaler och evenemang varandra. Allra vackrast är det kanske på våren när körsbärsträden blommar.

foto: Henrik Trygg

43. Musikal eller teater

I Stockholm finns det alltid ett helt gäng kända musikaler, shower och teaterföreställningar att att gå på. Oscarsteatern, China, Göta lejon, Intiman, Dramaten, Operan osv.

44. NK

Stockholms mest klassiska varuhus håller fortfarande stilen med en särskild stämning i en vacker byggnad.

Foto: Nordiska Kompaniet

45. Sergels torg

Sergels torg är verkligen en hatad plats. En plats som man som boende i staden enbart skyndade förbi. Men är det inte lite revansch-dags för Stockholms mest hatade plats? Är inte arkitekturen lite, lite cool ändå?

att göra i Stockholm

46. Haymarket

Haymarket är mitt favorithotell i Stockholm just nu. Snyggt, varm inredning med en touch av Greta Garbo. Passande eftersom hotellet är beläget i det gamla PUB-huset där Greta en gång arbetade.

47. Ölprovning på Nya Carnegiebryggeriet

Vi gillar verkligen Nya Carnegies öl. Så perfekt då att man kan boka in en guidad tur i bryggeriet i Luma-huset i Hammarby sjöstad, inklusive en ölprovning. Efteråt kan man ta med sig slattarna ner i restaurangen och äta en middag också.

Läs också: Ölprovning på Nya Carnegiebryggeriet i Stockholm

att göra i Stockholm

48. Vetekatten

Om man vill fika på ett riktigt klassiskt Stockholms-konditori är Vetekatten stället man ska bege sig till. Klassiska bakverk och klassisk miljö.

49. Vikingamiddag

Gillar du vikingatiden? Då kan det vara läge att gå all in och prova vikingarestaurangen Aifur i Gamla stan. Maten är förstås autentisk.

50. Icebar Stockholm

Nej detta går ju så klart inte att jämföra med ishotellet uppe i Jukkasjärvi. Alls. Men kul grej att ha provat en gång ändå. Ligger högst upp i Hotell C vid Centralen.

Läs också: Ett besök på Icebar Stockholm i Hotel C

att göra i Stockholm

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

4 Comments

  1. Vilka bra tips! Här hittade man några saker att suga tag i. 🤩

  2. Många har vi redan besökt, men några nya tips fick jag också. 👍

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *