Det börjar med Pontus In the Air på Arlanda.
Vi är ju inga finsmakare på öl, så där. Men på Pontus hittar vi, mest av en slump, ett öl som vi verkligen gillar. Från Nya Carnegie. Det blir en vana att gå dit en sväng innan vi lyfter.

Ölprovning på Nya Carnegiebryggeriet

Sedan går jag på ölprovning med jobbet. Mer Nya Carnegie. Och nu visar det sig att bryggeriet finns i Stockholm, i Hammarby sjöstad. I den gamla Luma-fabrikens lokaler. Med ölprovningar och restaurang. Vi bokar helt enkelt in oss till nästa Stockholmsbesök.

Ölprovning på Nya Carnegiebryggeriet

Nya Carnegiebryggeriet ligger precis där båten från Söder angör Luma-bryggan. Man kan bara ana sig till exakt hur härlig uteserveringen här blir på sommaren. Nu i mars kurar vi inomhus. Vi är tidiga och hinner dela på en Luma Pilz innan det hela drar igång.

Ölprovning på Nya Carnegiebryggeriet
Ölprovning på Nya Carnegiebryggeriet

Ölprovning på Nya Carnegiebryggeriet
Hammarby sjöstad

Provningen

10 personer guidas runt i bryggeriet och kikar på rostfria kärl med brygder i. Vår guide heter Axel och är Lager-entusiast. Har pendeln slagit runt nu? När IPA blir mainstream och Lager spännande och exotiskt? Luma-fabriken är K-märkt, så det är mycket prång och trappor att forcera.

Ölprovning på Nya Carnegiebryggeriet
Vår ölguide Axel

Sedan är det uppdukat åt oss på övervåningen. 4 glas var att prova i. Lager och IPA och så ett mörkt Barley Wine som smakar kokos och inte ens finns på riktigt. Alltså i sortimentet. Bara här uppe under taket för de som provar.

Ölprovning på Nya Carnegiebryggeriet
Den sista flaskan har ingen etikett. För den finns ju inte. Egentligen.

Ölprovning på Nya Carnegiebryggeriet
Ölprovning på Nya Carnegiebryggeriet

Vi 10 slänger oss med uttryck som nybakt bröd, passionsfrukt och citrustoner. Och kattpiss och svettig häst får vi lära oss.

Favoriten från denna provning blir nog Happy Daze (fler än jag som tycker att namnen känns lite Lush badbomber?)

Restaurangen

Glasen får man ta med sig ner i restaurangen om man klarar att bära. Det gör man. Och sedan blir det Sunny Side Up IPA och en varmrätt. I all enkelhet. Boeuf Bourguignon visar sig vara the way to go här.

Det kommer att bli mer Nya Carnegie för oss. Definitivt. Och från och med nu inte bara på Pontus in the Air.

Ölprovning på Nya Carnegiebryggeriet
Boeuf Bourguignon

Ölprovning på Nya Carnegiebryggeriet
Ölprovning på Nya Carnegiebryggeriet

Ölprovning på Nya Carnegiebryggeriet

Läs om hela vår weekend i Stockholm här.

 

2 kommentarer

  1. Kul med ölprovning! Jag gillar också deras öl. Det knasiga är att jag bor bara 500 meter därifrån men har ännu inte varit där. Jag går förbi utanför ganska ofta och varje gång jag känner den speciella lukten från bryggeriet messar jag min sambo och säger att snart måste vi gå hit och dricka öl. Men så blir det ändå inte av… Jag kanske får göra ett nytt försök när det blir vår och man kan sitta utomhus. 🙂

    • Gunilla Yourstone

      Oj, ibLdn är saker helt enkelt FÖR nära och FÖR lättillgängligt. 🙂
      Vi rekommenderar i alla fall att gå dit.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *