Världens enda Paltzeria

Palt är religion i Norr- och Västerbotten. Av samma rang som surströmming. Vi tillhör dock inte den innersta fanklubben själva, sörlänningar som vi nu en gång är. Har aldrig knådat en palt, någon av oss om vi ska vara ärliga. Äter dock gärna om någon annan skulle få för sig att knåda, rulla och koka.

världens enda Paltzeria

När vi planerar upp Norrbottensresan hamnar en världsunik sevärdhet ganska snart på listan. Listan över saker som ska göras, ses och checkas av. I Öjebyn utanför Piteå finns nämligen världens enda Paltzeria, alltså en restaurang helt och hållet runt, kring och med palt.

På menyn finns 18 rätter. Alla är palt. Den vanliga hederliga kokta palten finns på buffén och kan ätas i valfri mängd tills Paltschwimmen inträffar. Likaså flatpalten, den platta och ofyllda och blodpalten, den mörka med blod i. Black and White är förstås både blodpalt och vanlig.

Läs också: Survivalguide – 30 norrländska ord och uttryck du inte klarar dig utan

världens enda Paltzeria
Världens enda Paltzeria!

Vi anländer halv 12 en vanligt måndag i augusti. Ganska tomt i lokalen ändå. Känner trycket att välja olika, när vi nu dyker upp här som en annan testpatrull. Alva tar wookad palt, som visar sig vara med wookade grönsaker till. Jag går rakt på den gräddstuvade, alltså dagen-efter-den-kokta-palten-rätten. Medan det faller på Christofers lott att angripa buffén med kok-paltar.

världens enda Paltzeria
världens enda Paltzeria
världens enda Paltzeria

Palt oavsett om den är nykokt eller uppstekt med grädde äts ju med smör och lingonsylt till. Och mjölk i glaset.

världens enda Paltzeria

Vår mat kommer in och lokalen börjar fyllas. Det dröjer inte länge innan alla bord är fulla. Kö till palten som tar slut ett litet tag där och sedan fylls på. Vi äter, tar om. Gröper ur paltar, fyller med smör. Skär klyftor, låter smöret rinna ut igen och suger upp det på nytt med bitarna. Hämtar mer lingon, mer smör. En maträtt för kraftkarlar och kroppsarbetare. Och så vi då, som ska sitta resten av dagen i bilen.


95 kronor bara kostar samtliga palträtter här, inget man kan säga något om. Vi är mätta, nöjda och glada. Efter vårt allra sista stopp i Norrbotten.

Recept på palt hittar du hos Paltakademin.

Läs alla inlägg från vår lappländska roadtrip här.

 

2 Comments

  1. Ser att detta är ett äldre inlägg ni gjort. Palt är Piteås nationalrätt kan man väl säga 🙂 Vi har bott i Piteå i hela vårt liv fram till för 2 år sedan när vi flyttade till Umeå. Så vi är uppvuxna med Pitepalt. Man får väl äta palt som man vill, men rätta sättet är på din första bild att göra smörbrunn stoppa i smöret och ha sylt bredvid. För oss som är Norrbottningar i grunden älskar denna rätten, och vi har verkligen rullat pitepalt. Ha det fint och tack för era inlägg

    • Gunilla Yourstone

      Palt är verkligen gott. Sedan vi skrev detta har vi varit tillbaka på Paltzerian flera gånger. 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *