Idag är det dags.

Jag, Christofer och mina tonåringar sätter oss i bilen och påbörjar vår roadtrip genom Lappland och Norrbotten. Vi lyssnar förstås på gemensamma ljudböcker med start i Pölsan av Torgny Lindgren. Vi medför sinnessjuka mängder myggmedel och har investerat i en elkylväska med biluttag, resan till ära.

Det blir ju en lite speciell resa det här. In i min barndoms bilsemestrar (på 70-talet hette det ju bilsemester och inte roadtrip), med min familj, in i min mammas uppväxt i Malmberget. Trakter som jag inte besökt sedan 12-årsåldern.

Läs också: Detta blev vår rutt i Lappland

Malmberget förresten, det blev lite omstuvning i programmet där i sista minuten. Meningen var att vi skulle tillbringa de två första nätterna i Gällivare. Det var till och med bokat ett boende som jag inte var alltför nöjd med. Ett 4-bäddsrum med badrum i korridoren för 1600 kr/natt. Dyrt. Och jag gillar ju inte gemensamt badrum. Alls. Men annars var det Scandic som gällde för 2500 kr/natt. Och denna resa blir dyr nog redan som den är.

Sedan när jag skulle boka aktiviteter visade det sig att Aitikgruvan, som alla pratar om som ett måste, de tar inte ens emot besökare just nu. Ok, vanliga gruvan fick väl duga då, det var ju ändå där morfar jobbade. Men de har bara turer på vardagar och vi har bokat lördag-söndag i Gällivare. Någonstans där ruttnade vi på Gällivare/Malmberget. Och bokade om i sista stund.

Aitik

Så nu kör vi första dagen upp till Porjus i stället. Bor i stuga där alldeles invid Inlandsbanans station. Med privat badrum förstås och för 900 kr/natt. De höga priserna gäller bara de kända turistorterna i Norrland. Vår första heldag som skulle ha vigts åt Malmbergets sevärdheter med betoning på gruvnäringen blir en heldag i Stora Sjöfallets nationalpark i stället, 50 minuter från Porjus.

Malmberget med gropen och Kåkstan tar vi på förmiddagen sen på väg över till finska Kilpisjärvi. Det blir nog en nog så bra resrutt. Fast mindre av rötterna och släktens historia.

Läs alla inlägg från vår lappländska roadtrip här.

Följ vår resa här på bloggen, Facebook och Instagram.

 

14 Comments

 1. Lappland, så vackert det ytterst lilla jag fick se på vägen upp till Kebnekaise och Treriksröset för några år sedan. Stora Sjöfallet lockar som tusan men får aldrig till det på grund av lägger semester på västkusten istället. Men något år händer det väl…

  Kör försiktigt!

  • Gunilla Yourstone

   Ja jag kan inte fatta att jag bara varit en gång i norrbottniska Lappland sedan jag var 12. Vad har jag pysslat med i alla dessa år egentligen? 🙂

 2. Åh vad härligt med bilsemester, har gjort 2 i Norrland. Vi bodde för det mesta på vandrarhem då vi hade vår hund med. Gjorde rutten hemifrån i februari och var i väg juni /juli,var i väg 16 dagar. Så mycket fint att se och trevliga människor vi mötte. Har ni Trulle med? Vi skulle vilja göra om våra resor med bil igen men har tyvärr nu en hund som hatar att åka bil. Önskar er en härlig bilsemester [tycker det heter så fortfarande].
  Hälsningar från en så långt söderöver i Skåne du kan komma.
  PS. Läser din blogg med stor behållning. DS

  • Gunilla Yourstone

   Trulle är med och han gillar att åka bil, så den delen är lugn. Däremot orkar han inte riktigt vandra nu när man inte är frisk. Men det gör inte sonen heller, så de får hålla varandra sällskap i stugorna. 🙂
   Kul att du gillar bloggen. 🙂

 3. Vi körde via Jokkmokk, Gällivare, Kiruna, Narvik för några veckor sedan. 55 år sedan jag var där. Tips: stanna till vid Akkats kraftverk mellan Jokkmokk och Porjus. Den har monumentalmålningar av Bengt Lindström och Lars Pirak. Rätt häftigt, mitt ute i ödemarken.

 4. emolis

  Åker också till Lappland i veckan. Tanken är att äntligen ta tag i den där punkten på bucketlistan – bestiga Kebnekaise -, så hoppas på hyfsat väder och att vi orkar hela vägen :). Vi ska bo några nätter i Kiruna med och ja… svindyrt boende är bara förnamnet! Men så blir det ett par nätter i tält som kompensation.

  • Gunilla Yourstone

   Det är synd att det ska vara så dyrt att semestra här. Vi är i Kiruna 6-8/8.

 5. Spännande! Följer i alla medier 🙂

 6. Men herregud, du som har Norrbottniska rötter…inte Norrlänska…hur kan du skriva så mysromantiskt och världsfrånvarande om denna del av världen? Den iofs mytomspunna och för många outforskade, vilket är en skam om man är och anser sig vara en världsresenär…som du är och vill vara…och dessutom halv norrbottning från födseln. Jag blir trött, matt och inte så lite förundrad över att det fortfarande idag 2019 skrivs om denna del av vårt land som om det är något exotiskt och onåbart. Jo, för många svenskfödda är det tydligen fortfarande så, medan horder av asiater, afrikaner, sydeuropeer och inte minst amerikaner för länge sedan har upptäckt tjusningen och…för dem exotismen. Jag hoppas att du kommer med något mer relevant och mer verklighetsnära under er fortsatta resa. Jag som hoppas och undrar är en infödd norrbottning med nästan hela livet i förskingringen, nu återinflyttad och med närmare 90 länder på mitt samvete. Ha en fortsatt fin resa i vackra Norrbotten!

  • Gunilla Yourstone

   Jag förstår faktiskt inte ett ord av det du skriver och inget av din ilska. Helt frågande och väldigt förvånad.

 7. Det ska bli fantastiskt att få följa med på er resa! För en norrlänning som jag som aldrig varit längre norrut än Piteå, känns er resa nästan lite exotisk! 😉

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *