Vår roadtrip till Norrbotten/Lappland i somras blev verkligen mer lyckad än vi vågat hoppas på innan. Min mamma var ju född och uppväxt i Malmberget och det var med utgångspunkt i detta som resan tog sitt avstamp.
När jag kom på att trots att jag tillbringade egentligen alla mina egna barndomssomrar uppe i norrbottniska Lappland, så hade mina barn aldrig någonsin varit där. En del av mitt liv som de inte visste någon om. En del av våra gemensamma historia. Det började alltså i att barnen skulle se Malmberget och besöka gruvan  där morfar jobbade. Och svällde sedan ut till en 11-dagars roadtrip. Så här såg vår rutt i Lappland ut.

Resan genomfördes 2-12 augusti.

Dag 1: Umeå till Porjus

Det är verkligen en härlig stämning i bilen när vi ger oss av vid 10-tiden  fredag förmiddag. Passaten är fullpackad till taknock, den nya elektriska kylväskan är installerad, Torgny Lindgrens klassiker Pölsan går i högtalarna och Ballerinakex i alla upptänkliga smaker finns det gott om i bilen.

Pölsans uppräkning av orter i norra Västerbotten stämmer perfekt överens med dagens rutt. Det är mer än en vägskylt vi passerar mer eller mindre samtidigt som Torgny läser upp orten i fråga. Vi träffar på renar, stannar och kissar i Norsjö, samt hälsar på världens längsta linbana, som nu står stilla, i Mensträsk.

rutt i Lappland linbanan i Mensträsk

Grodkällan blir det bortanför Arvidsjaur och sedan Polcirkeln strax söder om Jokkmokk.

rutt i Lappland grodkällan

Läs mer om vår första dag här.

Vi rullar in i Porjus och till vår förbokade stuga, samtidigt som vår beställda middag blir färdig inne på spisen hos Arctic Colors i Porjus. Vad vi äter? Ren förstås.

Dag 2: Vandring i Stora Sjöfallets nationalpark

Dag 2 passar Alexander och Trulle stugan medan vi övriga vandrar. Först besöker vi Naturum i Stora Sjöfallet och kikar på de sorgliga resterna av ett av Europas mäktigaste vattenfall igenom en tubkikare. Sedan vandras det för fullt till Soldalen längs en renrajd.

Läs om vandringen här.

När vi kommer tillbaka till Porjus hämtar vi bara upp Alexander och Trulle och kör sedan iväg. Vi kollar in Harsprångets kraftverksstation och även Projus-stationen när vi väl håller på. En blandning av mäktigt, skrämmande och sorgligt att se ett ”torrt” fall så.

rutt i Lappland Harsprånget
Harsprånget – det var en gång en fors

Om vår något annorlunda kväll, väl tillbaka i stugan, kan du läsa här.

rutt i Lappland inlandsbanan

Dag 3: Malmberget

Nu är det dags att checka ut från stugan i Porjus. Det tar mindre än en timme att nå Gällivare. Nu är vi här, hela roadtripens mening och mål, men vad ska vi göra liksom? Gruvan är stängd, så den kan vi inte besöka. Det vet vi redan. Vi åker upp på Dundret, men där är allt stängt. Jag som längtat lite efter den nostalgitripp det skulle innebära om storstugan var sig lik sen sist.

Vi kör lite lagom vilset mot Malmberget. Vet inte vad vi ska förvänta oss riktigt, men i alla fall inte detta, en övergiven spökstad och en grav som får mig att ramla nästa 100 år tillbaka i tiden.

Lite tagna kör vi vidare mot Kilpisjärvi i Finland, checkar in i vår trevliga stuga, Saivaara Cottages med loft och solig uteplats.

Dag 4: Treriksröset

Idag genomför vi båtturen och vandringen till Treriksröset, Sveriges nordligaste punkt. Dagen råkar också vara min födelsedag, måndagen den 5:e augusti. Vi passar därför på att fira lite också.

Läs om vandringen till Treriksröset här.

Och om vad jag visst ”råkade lova” till min 50-årsdag här.

Dag 5: Mot Nikkaloukta

Vi har bokat helikopter upp till Kebnekaises topp. Egentligen i morgon, men då ska det bli dåligt väder. Men om vi kommer till 11 så kan de trycka in oss redan idag. Tidig avfärd från Kilpisjärvi med andra ord, för det tar 4 timmar att köra.

Så kom vi upp eller inte? Läs om helikopterturen här.

Dag 6: Kiruna och Jukkasjärvi

Vi har stationerat oss två nätter på Camp Ripan ett ”stughotell” med gångavstånd till Kiruna centrum. Idag kör vi ut till Jukkasjärvi och Ice Hotel. Köper en guidad visning där och äter lunch. Esrange har ett litet besökscenter också, ytterligare några kilometer bort. Intressant att få reda på mer om deras verksamhet.

rutt i Lappland Ice Hotel

Vi hinner också med lite shopping och att göra Kiruna centrum. På kvällen äter vi förstås souvas på Stejk.


Dag 7: Gruvan och mot Abisko

Alva och jag hoppar på LKAB´s guidade tur ner i gruvan på morgonen, medan killarna packar och checkar ut. Sen kör vi upp till vår stuga i Abisko och installerar oss.

Läs om vår gruvtur – och om Guldvagnen här.

Dag 8: Vandring till Trollsjön

Idag vandrar vi i Abisko. Trollsjön är destinationen. Läs om vandringen här.

Dag 9: Norge

Vår sista dag i Abisko och sista dagen med bra väder, enligt prognoserna. Nu satsar vi på en heldagsutflykt till värmeböljans Nordnorge. Det blir ett smakprov av göttig Norge-natur och så Narvik förstås.

Läs om vår Norge-utflykt här.

Dag 10: Mot Storforsen

Nu börjar färden hemåt. Vi har riktigt ruggigt väder faktiskt och tillbringar merparten av dagen i bilen. Äter skrov på Sibylla i Gällivare förstås och passerar annars metropoler som Nattavaara och Polcirkeln (orten alltså). Vi biter av hemfärden i ett av Storforsens hotellanläggnings hundrum.

rutt i Lappland Polcirkeln rutt i Lappland storforsen

Dag 11: Hemfärd och palt

Vi gör verkligen ett tappert försök att turista runt Storforsen, men vädret jobbar helt enkelt inte för oss längre. De planerade stoppen längs vägen hem ställs därmed in och vi siktar direkt på radhuset i Umeå. Utom ett stopp förstås. Världens enda Paltzeria. I Öjebyn utanför Piteå. Där blir det förstås lunch.

Och så var en episk, nostalgisk och exotisk roadtrip över. Vi har besökt märkliga, förunderliga och hemvanda platser. Sett, upplevt, funderat och vänt ut och in på oss själva. För det är härifrån vi kommer. I alla fall en liten skärva av oss.

Så såg vår rutt i Lappland ut. Vi tycker att vi fick med det mesta och hann mycket på resan.

Vill du läsa om alla våra äventyr? Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook

 

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *