En check på en lista, eller en upplevelse? Både och förstås. Finska Kilpisjärvi är place to be  för den som vill vandra till Treriksröset. Det går att vandra från den svenska sida också (förstås), men då blir det betydligt längre.

Vi är inte ute efter extrema upplevelser denna gång, utan snarare lite komfort, så vi väljer båtturen från Finland.

vandra till Treriksröset

Kilpisjärvi, hur beskriver man denna ort? Lappkåtor blandat med nybyggda andelslägenheter. Hundgårdar och renhägn på bakgården. Vindpinad fjällbjörk och arktiska vindar från norr. Nylagd jämn asfaltsväg både söderut och norrut, hela tre restauranger, välsorterad mataffär (1000 kr kostar största hinken med hjortron) och sportaffär. En by som blomstrar på sina egna villkor.


Vår vandring

Båten över, tillbaka till Sverige, avgår klockan 10.

Vi köar i morgondimmorna. Lite oroligt, för vi vet att båten bara tar 48 personer. Men när en båt är full, fylls ju bara båt nummer två på. Vi blir säkert närmaste 96 personer denna augustidag i högsäsong.

Svenskar, norrmän och finländare. Och några engelsmän också. Är detta speciellt även för dem? Världens nordligaste trelandspunkt, visserligen. Men ändå?

Speciellt för oss svenskar förstås. Åtminstone den kalenderbitande delen av oss. Förutom möjligheten att besöka tre länder på en gång, kan vi även bocka av vår nordligaste punkt. Check! För finländarna den västligaste punkten.

30 minuter tar färden över och 30 Euro kostar tur och returbiljetten. 20 för enkel. För man kan vandra tillbaka. 11 kilometer längs Mallabergets fot.

vandra till Treriksröset vandra till Treriksrösetvandra till Treriksröset

Stigen till Treriksröset är närmast en väg. Bred och upptrampad. Delvis spångad, men nu är allt torrt. Inte har vi just så mycket mygg heller, första frosten har redan varit här och och städat upp. Vi blir nästan lite fnittriga ett tag där när vi tänker på alla extremt dyra outdoor-kläder som vandrar längs denna promenadstig just nu. Till liten nytta, för här hade det funkat fint med jeans och gympaskor också.

Vi ångar på alla 96. Vi vet att vi är långt bak i ledet, eftersom vi steg av bland de sista från båt två. Blir det fotoköer där framme, tro?

vandra till Treriksröset vandra till Treriksröset

Morgondimmorna har lättat och solen skiner nu, som alltid på min födelsedag. Vi ser Treriksröset blänka och lysa gult där ute på sjön på långt håll. Full kommers förstås. Det ska ställas upp hela familjen framför, det ska fotas och det ska vandras runt ett varv. Finland, Norge, Sverige, där på trätrallen. Och tills sist Finland igen. Är man barn skall detta genomföras upprepade gånger. Tidtagningar och syskonens rekord ska slås.

vandra till Treriksröset

Men vi är inte sämre. Idag är vi också med och ställer upp oss och tar de där bilderna. Det hör väl till vid Treriksröset va?

Om man rävar lite och väntar ut kan man få bilden helt ensam. Utan de där trelandsvandrarna i bakgrunden.

Det gäller också att få de där SMS-en. Från alla tre länderna.
vandra till Treriksröset
Att vandra till Treriksröset – så här glad blir man när man är framme

vandra till Treriksröset

Men inte för länge, för båten stannar bara 2 timmar. 40 minuter innan avgång måste vi helt enkelt gå. Vi som hade med stormkök, korv och bröd. Det blir det inget med förrän hemma på stugaltanen i Kilpisjärvi. Jag kan inte låta bli att avundas dem som i lugn och ro ska vandra tillbaka genom Malla. Men det är inte för oss denna gång.

vandra till Treriksröset

– It was kind of stressed? kan jag inte låta bli att säga till damen som sköter betalningen på båten, när vi hastar in, just in time. Tänker att det är konstigt att de har så tighta tider. Det är väl de som inte orkar och kan gå så snabbt som åker båten båda vägar?

– It has always been like this säger hon bara. For twenty years.

Den gamla så har vi alltid gjort här-motiveringen alltså. Biter inte på mig. Jag tycker ändå att 3 timmar varit bättre.


vandra till Treriksröset

På kvällen blir det födelsedagsmiddag. En arktiskt sol som värmer i kvällen. Fastän vi befinner oss 44 mil norr om polcirkeln.


Varifrån går man till Treriksröset?

Man utgår från finska Kilpisjärvi.

Hur tar man sig till Kilpisjärvi?

Man kör via Karesuando och följer sedan gränsen på finska sidan i ytterligare 11 mil. Med allmänna kommunikationsmedel är det lite klurigare. Tåg eller flyg till Kiruna, sedan buss till Karesuando, en promenad över gränsen och sen buss på finska sidan upp till Kilpisjärvi. Dessvärre ryktas det att bussarna inte är synkade, så att man kan tvingas övernatta i Karesuando.

vandra till Treriksröset

Var kan man bo?

I Kilpisjärvi finns massor av boendealternativ. Ett hotell och ett helt gäng olika stugbyar att välja bland.

Vi bodde i Saivaara Cottages. Fina moderna stugor med plats för upp till 6 personer, bastu, samt en ljuvlig altan med kvällssol. Gångavstånd till både affären och flera restauranger. 9 minuter med bil till båten.

Fler boenden i Kilpisjärvi hittar du här.

Hur går det till att vandra till Treriksröset?

Till Treriksröset finns en 11 km lång vandringsled genom Malla naturreservat. Alternativt kan man åka båt över sjön Kilpisjärvi till svenska Koltaluokta på andra sidan. Därifrån går en 3 km lång vandringsled upp till Treriksröset.

Ett populärt alternativ är att åka båten dit och vandra tillbaka.

vandra till Treriksröset
Att vandra till Treriksröset

Fakta om båten

Båtresan genomförs med båten M/S Malla som rymmer 48 personer. Vid högsäsong sätts ytterligare en båt in.

Båtresan tar en halvtimme och kostar 30 Euro för en tur och retur biljett. 20 Euro för en enkel. Man betalar på båten. Ingen förbokning. Betalning sker i kontakter med Euro, SEK eller NOK, eller med kort. Kortbetalningen kan dock krångla, enligt båtföretagets egen hemsida.

Hundar får medfölja båten gratis.

Båten avgår hela sommaren och en bit in i september. Avgångstiderna från Kilpisjärvi är 10, 14 och 18. Båten går tillbaka två timmar efter att den ankommit till andra sidan.

Läs mer om M/S Malla här.

Att tänka på inför att vandra till Treriksröset

Kläder: Vi gjorde vandringen den 5:e augusti, en solig och fin dag. Det var ändå kallt på morgonen, mössa och vantar hade inte alls varit i vägen. Medtag varma friluftskläder alltså. Går man tidigare på sommaren kan det nog vara ganska blött längs stigarna också.

Myggmedel: Vandringen går genom fjällbjörkskog, en utmärkt miljö för mygg och knott alltså. Glöm inte myggmedel.

Kom i tid till båten: Det är först till kvarn som gäller på båten, så kom i tid.

Finland är utomlands: Lätt att glömma faktiskt, för Finland känns ju väldigt mycket som hemma. Men ta med Euro och glöm inte att Finland ligger en timme före oss i tid. Det lyckades vi förtränga båda vägarna. Och fick bråttom på ditväg och en timme ”över” på hemväg.

Om man tar med hund måste den ha hundpass och vaccineras. Läs mer här.

Vill du läsa om fler av våra resor och vandringar? Glöm inte att följa 4000mil på Facebook.

9 Comments

 1. Elisabeth Rudberg

  Härligt att ni kunde göra en sån fin, vacker vandring! Roligt att läsa om! Varm Kram Elisabeth 🌺💕🥰

  • Gunilla Yourstone

   Ja det var en så trevligt vandring. Och tillräckligt kort för att alla i familjen skulle orka och kunna gå med. 🙂

 2. Men oj, två fulla båtar? Vi gjorde samma tur den 7 augusti 2014. Förvisso eftermiddagsturen men då var det en båt och vi var nog max ett dussin resenärer varav hälften gick till Treriksröset.

  Fin tur ändå, och enkel. Tankemässigt mäktig när allt söderut är Sverige men inget norrut. Och. Vi kom dit i Keb-utstyrsel då vi gjorde berget ett par dagar innan Väldigt overkill klädsel. 😂

  • Gunilla Yourstone

   Jag tror att hela Lappland har varit ”hysteriskt” i år. Alla vi pratat med säger att turismen ökat markant. Hemster, flygskam och lyckade kampanjer utomlands?

 3. Vi på Åland är ju lite noga med att Åland är Finlands yttersta utpost i väst och fyrön Märket ligger allra längst i väst. Här kan man också stå med ena foten i Sverige och andra i Finland 🙂 Fin blogg du har!

  • Gunilla Yourstone

   Så klart. Västraste fastlandspunkt blir det ju förstås vid Treriksröset.

 4. Åh så inspirerande! Och tack för tips om Finlands-sidan. Snart snart måste det bli min tur att besöka denna plats jag velat besöka sen jag var liten.

 5. Olaf Pedersen

  Norge strekker seg både lenger nord lenger øst lenger vest og lengre syd enn Sverige om vi regner med Bouvetøya i det sydlige Atlanterhav, da Bouvetøya tilhører Norge.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *