Sverige har 15 världsarv spridda över landet. Vi har besökt hela 14 av dem, endast 1 återstår, nämligen Grimeton Radiostation. När vi skottat in även det sista, väntar förstås det stora inlägget där vi graderar alla utifrån besöksvärdhet, från 1 till 15. Men om vi ska släppa en sneakpeak på den, så kan vi väl redan nu avslöja att Laponia kommer att ligga rätt högt upp på listan. Ett unikt världsarv, både till sin storlek och till sin art.
Vad är världsarvet Laponia?
Laponia är det överlägset största världsarvet i Sverige med sina 9 400 km². Det inkluderar Sveriges 4 största nationalparker, Padjelanta, Sarek, Stora Sjöfallet och Muddus. Detta är Europas största sammanhängande naturlandskap med så gott som orörd natur och namnet Laponia betyder Lappland på latin.
Varför världsarv?
Så här lyder världsarvskommitténs motivering:
Området är av ett enastående universellt värde då det uppvisar exempel på pågående geologiska, biologiska och ekologiska processer, en enorm rikedom på naturfenomen av exceptionell skönhet och en betydande biologisk mångfald inklusive en population av brunbjörn och en alpin flora ….
Området har varit bebott av samerna från förhistorisk tid; det är ett av de sista och odiskutabelt största och mest välbevarade exemplen på ett område med nomadiska grupper med säsongsmässiga mönster, involverande sommarbetande renhjordar, något som var vida spritt en gång i tiden och som daterar sig tillbaka till ett tidigt skede i mänsklig ekonomisk och social utveckling
Världsarvskommittén
Det är alltså både på grund av den unika, orörda naturen och för den samiska kulturen och spåren den lämnat genom årtusendena, som Laponia blivit världsarv.
Var ligger Laponia?
Laponia ligger alltså i Lappland, i Gällivare, Jokkmokk och Arjeplog kommuner. Muddus nås från Inlandsvägen, det vill säga väg E45. Resterande del av världsarvet nås från Vägen västerut, dvs väg BD 827.
Våra besök i världsarvet Laponia
Vi har besökt Laponia ett gäng gånger. 2019 besökte vi Naturum och vandrade till Soldalen i Stora Sjöfallets nationalpark. 2020 vandrade vi i Muddus och även in i Stora Sjöfallet, från Saltoluokta fjällstation.
2023 var det så dags för vårt längsta och mest djupgående besök i Laponia. När vi vandrade leden Treparksmötet genom Stora Sjöfallet, lite, lite Sarek och Padjelanta. Vi kan verkligen rekommendera denna vandring för den som helt och fullt och på riktigt vill uppleva Laponias storhet och känna dess själ, så att säga.
Läs också: Att vandra Treparksmötet – 4 dagar genom världsarvet Laponia
Under denna resa besökte vi även Naturum igen och gjorde dessutom ytterligare en kortare vandring i Muddus, upp på nationalparkens enda fjäll, Oarjemus Stubbá.
Hur upplever man världsarvet bäst?
Som vi skriver ovan. Om man vill uppleva detta världsarv på riktigt, måste man ge sig ut på fjället. Ju längre ut desto bättre. En flerdagarstur alltså, ut i nationalparkerna. Träffa på renar, besöka samevisten. Känna vildmarken och vidderna. Försöka förstår hur det är och har varit att leva här.
Att ta bilen till Naturum, innebär rent tekniskt att man ”checkat av” världsarvet men innebär bara att doppa tån i allt detta väldiga och fantastiska.
Naturum
Med detta sagt är Naturum för Laponia fantastiskt. By far det bästa Naturum vi hittar någonstans i Sverige. Dels läget. Ute på en udde i Stora Lulevattnet. En solig dag gnistrar världen här ute. En cool byggnad är det också. Så jädra snygg, rund och i omålat trä.
Invändigt också snyggt och med massor av information om djuren som lever i världsarvet samt om den samiska kulturen. Trevliga guider som gärna svarar på frågor. Sen ett café med uteservering på baksidan. Att sitta här i solen och äta våfflor med utsikt över Stora Sjöfallet, tillhör helt klart livets stora upplevelser.
Så åkt till Naturum. Men inte bara hit.
Läs också: Stora Sjöfallet – en nationalpark och ett vattenfall som offrades
Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.
Men vad fint! Detta världsarv har vi själva kvar att besöka. Avstånden är ju långa i norr, men endera året blir det kanske läge. 🙂
Som sagt, ett av de bättre världsarven. 🙂