Vad gäller egentligen för resa med hund inom Europa?
I sommar ska vår hund Trulle göra sin utlandspremiär. Eller det vill säga, han har ju vandrat över till Norge en gång. Men det var en annan sak. Fjällvärlden känner inga landgränser.

Vi ska göra en sedan länge bokad Lapplands-roadtrip. Om åker vi bil och inom Sverige är det ju förstås självklart att Trulle följer med oss. Jag lyckades hitta hundtillåtna boenden hela vägen. Faktiskt inte ens särskilt svårt i Norrland. Här är hunden självklar.

När vi ändå befinner oss här uppe vill vi ju göra allt. Treriksröset kändes som en toppenidé. Googlade fram att Treriksröset enklast vandras från Kilpisjärvi i Finland. Inga problem, vi bokade helt enkelt en stuga där också i två nätter.

Men sen kom jag ju på det. Finland är ju utomlands för sjutton. Så vad gäller egentligen? Måste Trulle sitta i karantän 3 månader vid finska gränsen bara för att han har bott i stuga i Kilpisjärvi två nätter?

Jag ringde förstås Distriktsveterinärerna för att ta reda på svaret.

Regler för att föra hundar mellan länder inom EU

För att få resa mellan länder inom EU måste hunden:

  • Vara id-märkta med microchip eller tatuering. En veterinär fixar detta.
  • Ha ett giltigt EU-hundpass. Veterinär ordnar även detta.
  • Ha en rabiesvaccination minst 3 veckor innan inresa i annat EU-land
  • Vid resa till Storbritannien, Irland, Finland, Malta eller Norge måste hunden avmaskas mot dvärgbandmask och det ska dokumenteras i EU-passet.

Kostnad

Sagt och gjort, jag bokar en tid hos veterinären för att ordna att detta. Det visar sig dessutom att det måste bli två separata tider. För rabiessprutan måste tas minst 3 veckor innan Finland och avmaskningen måste göras 2-5 dagar innan.

Trulle hade redan ett microchip, men jag lade också till de vanliga standardvaccinen; valpsjuka och kennelhosta, som förnyas kontinuerligt varje år respektive vart 3:e.

Kostnaden för detta blev 1338 kr.  Sedan tillkommer alltså avmaskningsmedlet Milibemax för 145 kr och eventuellt en kostnad för att veterinären ska föra in avmaskningen i passet.

Vad händer med hunden om man slarvar?

Om man försöker passera gränsen till ett EU-land utan att hunden har det ovan nämnda, är följande alternativ aktuella.

  1. Återsändning: Djuret skickas tillbaka till avgångslandet under förutsättning att avgångslandets myndigheter godkänner återsändandet.
  2. Karantän: Djuret placeras i en övervakad karantän, för vidare åtgärder. Karantäntiden och vidare åtgärder varierar beroende på konstaterade brister i införselförutsättningarna och sjukdomssituationen i avgångslandet. Djurägaren ska stå för alla kostnaderna, som ofta kan bli mycket höga.
  3. Avlivning: Tyvärr kan i många fall illegal införsel leda till att djuret avlivas, eftersom kostnaderna för karantän blir höga för djurägaren och avgångslandet ofta inte godkänner återsändandet.

Inte läge att gena i kurvorna alltså.

Får alla hundar resa utomlands?

Eftersom en hundvalp måste vara 12 veckor innan den kan vaccineras mot rabies och det måste passera 3 veckor efter vaccineringen, kan hundar under 15 veckor inte resa utomlands.

Vad gäller när man reser tillbaka till Sverige med hunden?

Vid återkomst till Sverige ska djuret anmälas till Tullen.

Djur från Andorra, Island, Liechtenstein, Monaco, San Marino, Schweiz och Vatikanstaten ska även ha en djurägareförsäkran.

Läs också: Bästa tipsen för att resa med hund i Sverige

Resa med hund inom Europa

Vill du läsa om fler resetips? Med eller utan hund. Glöm då inte att gilla 4000mil på Facebook.

Tags

6 Comments

  1. Lite att tänka på är det har jag förstått! Det går också bra att ha med papegoja på resan, i alla fall i Tyskland, lärde vi oss på vår senaste resa 🙂

    • Gunilla Yourstone

      De kanske inte behöver några vaccin alls? Papegojan verkade oerhört charmiga i alla fall. 🙂

  2. Hans Lindgren

    Hej! Bättre sammanfattning av de regler som gäller för att man skall kunna ta med sig sin/sina hundar inom EU har jag inte sett! Jag och min fru har sedan 2000 rest kanske två av tre somrar till länder som Danmark, Finland, Norge och Tyskland. Huvudmålet har dock varit Frankrike. När vi reste till till Varangerhalvön genom Finland var var det en del att hålla kolla på med olika situationer i Norge respektive Finland. Vi fick hjälp av Distriksveterinärerna i Kiruna som verkligen kan den här passagen och allt gick bra.
    Vår veterinär har utöver de ”vanliga” och obligatoriska vaccinen även rekommenderat leptospiros som tydligen är en besvärlig sjukdon och som finns spridd i större delen av Europa – värre ju längre söderut man kommer – och dessutom börjar uppträda även i södra Sverige.
    Överlag är det mycket enkelt att vistas med sin hund framför allt i länder som Belgien och Frankrike. Det gäller också de hundar man möter på gatorna som springer lösa men i allmänhet är helt ointresserade av våra hundar. Dock har vi sett en förändring i så motto att den klassiska Franska, inte allt för stora hunden allt mer börjar ersättas av ganska stora bestar som används som vakthundar i trädgårdarna. Inte så trevligt om dom börjar springa runt själva på gatorna…
    En sak man inte får glömma är förstås att man ALDRIG skall lämna hunden i bilen. Det kan så klart bli väldigt varmt även utanför bilen och i bilen blir värmen snabbt dödlig för en hund.
    En av våra hundar, en förtjusande liten tik, fick se en av sina drömmar gå i uppfyllelwe när hon fick resterna av en portion franska grodlår – så härlig kan en rea vara för en hund. Härligt var det också för oss alla när vi och tre hundar satt vid en Belgisk PUB en underbar sommarkväll – hundarna nyfikna som alltid och vi andra med varsinn god öl!
    Trevlig resa med hundarna, Hans

    • Gunilla Yourstone

      Hej Hans, visste inte att du läser vår blogg 🙂
      Tänker ofta på Valdemar. Sitter just nu ute i min sommarstuga, fågelvägen inte alls långt från hans älskade Norrbyskär.
      Kul att ni åker med hundarna till Frankrike. För Trulle blir det nog inte några sånna sydlig resmål, han börjar få problem med hjärtat nu och besväras av värme. Men här ute vid havet i Västerbotten trivs han.

  3. Margaretha Karlsson

    Hej ! Ska man anmäla i tullen när man både reser ut och kommer tillbaka ?

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *