Snart är årets premiär för surströmming här. Det firar vi med ett inlägg om surströmmingen. Allt du någonsin velat veta om denna beryktade, fruktade och älskade norrländska maträtt.

1. Vad är surströmming?

Surströmming är fermenterad fisk. Det vill säga strömming som konserverats genom jäsning. Den jästa strömmingen säljs (numera) i konservburkar.

surströmming

2. Hur uppstod rätten?

Strömming är en fisk med extremt kort hållbarhetstid. Före moderna kylanläggningar ansågs strömming som fångades på morgonen otjänlig klockan 12. Konserveringsmetoder för strömmingen var därför en nödvändighet. Först saltade man strömmingen, en gammal klassisk konserveringsmetod. Men på Gustav Vasas tid, på 1500-talet uppstod saltbrist i Sverige på grund av krigen.

Då lade man in strömmingen i mindre salt och fick en jäsningsprocess istället. Om det skedde på grund av ett misstag eller om man kände till denna konserveringsmetod sedan tidigare är omtvistat.

3. Hur tillverkas surströmming?

Den tvättade fisken saltas, läggs i öppna kar och får jäsa. Strömmingen bildar då genom egna enzymer och tillsammans med bakterier, starkt luktande syror som propansyra, smörsyra, ättiksyra och svavelväte. Strömmingen läggs sedan på konservburkar för att efterjäsa.

4. Varför luktar det så illa?

Ja ovanstående stycke förklarar väl det mesta? Surströmmingen luktar illa för att den är jäst. De ämnen som bildas i jäsningsprocessen är samma som i massafabriker. Och det vet vi ju alla hur de luktar.

foto: Frei sein

5. När är surströmmingspremiären?

Surströmmingspremiären är traditionellt den 3:e torsdagen i augusti.

Fram till 1998 var det lagstadgat att surströmming inte fick säljas tidigare. Idag följs de tidigare lagarna ändå av surströmmingstillverkarna som inte börjar sälja årets fångst förens dess.

6. Varför finns det ens en premiär?

Jo men alltså för att surströmmingen inte ansågs tillräckligt mogen förens dess.

7. Var äts surströmming?

Surströmmingen förknippas mest med norra Sverige. Jag är själv uppvuxen i Gävle och där fanns ingen surströmmingstradition. I Ångermanland, Västerbotten och Norrbotten är traditionen däremot stark.

Höga kusten – klassiskt område för surströmming

8. Vad äter man till?

Det kan variera lite vad man äter till surströmmingen, men de två mest klassiska tillbehören är tunnbröd (hårt eller mjukt) och (mandel-)potatis. En klassisk ”klämma” består i att man smörar tunnbröd, lägger på surströmming  och potatisbitar, och antingen gör en dubbelmacka om tunnbrödet är hårt eller om man har mjukt tunnbröd, rullas det ihop.

Andra tillbehör som blivit vanligare på senare tid är smörfräst gul lök eller rå röd lök, messmör och gräddfil och ibland kan även tomat och dill förekomma.

foto: IngimarE

9. Vad dricker man till?

Till surströmmingen dricker man traditionellt öl och snaps. Men mjölk funkar också.

10. Hur går en surströmmingsskiva till?

Surströmmingsskivan har man, om man kan för vädret, utomhus. För lukten ni vet. Annars gärna i ett uterum. Men eftersom premiären är rätt sent i augusti blir det ofta inomhus också just på grund av vädret.

Man sjunger förstås snapsvisor till snapsen.

Lustiga hattar? Nej aldrig vad jag har sett. Det är på kräftskivor ju man har sånt.

surströmming
foto: Robert Anders

11. Hur öppnar man burken?

Burken öppnar man gärna under vatten för att minimera lukten. I annat fall åtminstone utomhus så att man inte får all lukten inne.

12. Turista i surströmmingens tecken

Om man vill uppleva surströmming på resan då, vart beger man sig då?

Höga kusten svarar vi då. I Skeppsmalen, norr om Övik finns både ett surströmmingsmuseum och dessutom en restaurang, Fiskevistet, som serverar både klassisk surströmming och dessutom surströmmingspizza. Kan det bli bättre?

Läs också: Skeppsmalen och Skagsudde – Höga kustens norra utpost

13. Vilka är surströmmingens släktingar?

Jäsning är en mycket gammal konserveringsmetod som funnits i årtusenden och på flera håll i världen. Fermenterad haj finns tex på Island och kallas hakarl.

I Norge finns rakfisk med en liknade konserveringsmetod.

14. Äter vi själva surströmming?

Nej men huvva, höll jag på att skriva. Inte gör vi det inte. Det kanske därför vår fascination över denna rätt är så stor?

Men vi hamnar på en och annan surströmmingsskiva ibland ändå.

surströmming
foto: erik forsberg

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

6 Comments

  1. Monica Forsman

    Mam är vietnamesisk fermenterad fisk. Själv har jag bara provat fermenterad fisk sås i Vietnam . Smakar rätt likt surströmming. Underbart gott för den som gillar surströmming!

    • Gunilla Yourstone

      Ja jag tänkte att jag hört om det på andra platser, men hittade inget när jag googlade. 👍

  2. Intressant! Jag har provat en gång, och det räckte för mig 😉 Ett r saknas förresten i den isländska hajen hákarl (som jag oxå smakat, ingen höjdare det heller, men har varit på en del roliga fester ;))

    • Gunilla Yourstone

      Jag som inte ens gillar sill, kommer nog inte att komma så långt en gång.
      Åh fixar till hakarlen!

  3. Lennart Diamant

    Jag reagerar på en del saker.
    1. Att utbrista i negativa utrop över en maträtt som många älskar på ett generellt sätt tycker jag är dålig stil. Att man säger att jag tycker inte är helt ok och då står man för det själv. Själv äter jag i rätt sällskap 12-15 stycken och drar gärna i mig doften, obs inte lukt utan doft, från burken när den öppnas.
    2. Håller inte med dig att det inte finns en surströmmingstradition i Gävle eller Gästrikland. Det finns till och med ett salteri i Uppland även om det är på gränsen till Gästrikland. Kan kanske hålla med om att det är böckling en som är den stora grejen i Gävle. Mamma var Gästrike. En gång i tiden hade Gävlefisk eget märke men den kanske las i bara i Hudiksvall. Och därmed kommer vi över till punkt
    3 Ni Gästrikar glömmer bort nu för tiden många gånger att även ni hör till Norrland i iver att få tillhöra de stor metropolerna i södra Sverige. Men det finns etnologer som forskat och kommit fram till att kulturellt stämmer det med övriga Norrland. Sedan finns det historiker som menar att Gästrikland ej hörde till Norrland från början. sedan förvirrar tv-bolagen nu för tiden genom förelägga Gävleborg i södra delen av Sverige på väderkarta även om de pratar om södra Norrland om Gävleborg
    Annars var det intressant.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *