Kan Vildmarksvägen vara Sveriges mesta turistväg? Vi tror kanske det. Eller åtminstone Norrlands. I och med pandemin och svemester-trenden blev denna väg än mer populär. Kanske till och med att det blev viss hysteri kring vägen?

Läs också: Att se och göra längs Vildmarksvägen – Sveriges häftigaste väg

Det finns till och med en egen Facebook-grupp för Vildmarksvägen där tips och bilder delas. Vi är förstås också med. Men det är inte riktigt bara att ge sig av och åka. Det finns några saker att känna till först. Bland annat när på året man ska åka. För Vildmarksvägen är inte ens möjlig att köra året om. Och vissa tidpunkter är mindre lämpliga än andra.

bästa tiden att åka Vildmarksvägen

Vinter

Vintertid är det omöjligt att åka Vildmarksvägen. Den del av vägen som går över fjället plogas inte, utan är under vintern täckt av flera meter snö. Enda sättet att ta sig fram i området är med skoter eller skidor.

Men förstås plogas vägen fram till byarna och skidorterna på Jämtlands- respektive Västerbottenssidan. Men det går inte att köra över Stekenjokk.

Vår / vårvinter

De månader som man i södra Sverige kallar vår, mars, april och maj är ju här uppe det som kallas vårvinter. Då ligger snön fortfarande i riktigt mängd, Vildmarksvägen är inte plogad än och det är fortfarande skoter och skidor som gäller som färdmedel.

I maj-juni får dessutom renarna sina kalvar. Detta är en mycket känslig period för rennäringen. Om renarna blir störda nu kan kalvarna komma ifrån sina mammor och dö. Det är därför en bra ide att hålla sig borta från fjällen denna period.

Kolla filmen från när Vildmarksvägen plogas här.

Juni

I början av juni brukar Vildmarksvägen plogas upp för säsongen. Snön ligger fortfarande kvar i mycket riklig mängd med flera meters djup. Bilderna av plogbilen har därför blivit virala och fått massor av människor att vilja åka upp och titta när vägen plogas. Och ”få bilden” som det heter.

Dock, renkalvarna är som sagt nyfödda och störningskänsliga. Det stora nyväckta intresset för Vildmarksvägen skapar konflikter mellan renägare och turister. Detta är alltså ingen optimal tid att besöka Vildmarksvägen.

För 2021 utfärdade länsstyrelsen i Västerbotten stoppförbud längs Vildmarksvägen från 6:e juni till 15:e juli. Förmodligen blir det något liknande även kommande somrar. På Jämtlandssidan finns redan sedan tidigare ett fågelskyddsområde med beträdnadsförbud, men det är möjligt att stanna på vissa platser.

Foto: Guillaume Baviere from Helsingborg, Sweden

Juli-augusti

Senare på sommaren, efter den 15:e juli, när snön smält bort och kalvarna växt till sig börjar Vildmarksvägens högsäsong. När är en perfekt tid att åka. Ljusa nätter och fjällsommarväder. Fast riktigt med mygg förstås. Som alltid i fjällen.

Nu är det många som åker Vildmarksvägen, man kommer långt ifrån att vara ensam på vägen. Det gäller att ta hänsyn till natur och djurliv. ”Take nothing but photos, leave nothing but footprints” är som vanligt det som gäller.

bästa tiden att åka Vildmarksvägen

Höst

När hösten kommer i september är lugnare på Vildmarksvägen. Inte lika många åker nu. Men höstfärgerna är färgsprakande och myggen borta. September är en bra tid att åka. Särskilt första halvan.

Någon gång i slutet på september eller i oktober faller första snön. Och snart har Vildmarksvägen snöat igen för året.

Så när är bästa tiden att åka Vildmarksvägen?

Som en summering är det alltså 15:e juli till mitten av september som gäller för Vildmarksvägen. Då är vägen öppen och det är möjligt att genomföra en roadtrip utan att störa djurlivet för mycket.

bästa tiden att åka Vildmarksvägen
Bästa tiden att åka Vildmarksvägen – augusti

Vill du läsa fler av våra resetips? Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och Instagram.

4 Comments

  1. Vildmarksvägen är verkligen vacker och man måste även åka in på avtagsvägarna för att se allt annat fint. Vi har varit där uppe augusti september och oktober. Allt från minus grader till strålande sol har det varit. Det brukar bli en vända om vi är i ”närheten” och då övernattar vi med husbilen uppe på Steken.

    • Gunilla Yourstone

      Ja det finns ju hur mycket som helst att göra längs vägen. Vi har åkt 2 gånger och kommer helt säkert tillbaka.

  2. Niklas

    Jag håller helt med dig Gunilla! Åkte vildmarksvägen sista veckan i augusti under Corona-året 2020. Väldigt lite folk, ingen mygg alls, fantastiskt fint och svalt vandringsväder. Perfekt!

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *