En väg, en myt, en bok, en stämning.
Vi bor själva två timmar ifrån Silvervägens ena ändpunkt, nämligen Skellefteå, men har aldrig åkt, hört talas om eller funderat på Silvervägen förrän boken Silvervägen erövrar deckarsverige under 2018. Det är Stina Jacksons debutroman som dessutom får pris som ”Årets bästa svenska kriminalroman 2018”.

se och göra längs Silvervägen
Silvervägen över kalfjället mot Norge

Boken Silvervägen

Jag som aldrig läser deckare, Leif GW Persson är undantaget, jag slår till och läser som pocket i stugan förra sommaren. Ligger i soffan i halvdassigt väder och sugs in i stämningen. Som vanligt när jag ändå ger mig på en deckare är det egentligen inte brottet som intresserar mest utan det runtom. Personporträtten, miljöerna. Är de rätt, så gillar jag.

Silvervägen handlar om Lennart, som åker Silvervägen fram och tillbaka, fram och tillbaka nätterna igenom, i desperat jakt efter sin dotter som försvann vid en busshållplats för 3 år sedan. Och om Meja som nyss flyttat upp till samma by med sin mamma.

Silvervägen tar mig med till Västerbottens inland. Invant och exotiskt på samma gång. Får mig att längta extra mycket till vår redan planerade roadtrip i augusti samma år. Till skogen, det nattliga ljuset, lugnet och fåordigheten.

Att åka  Silvervägen

Det dröjer ytterligare ett år innan vi faktiskt åker Silvervägen. Det blir av på vägen hem från Arjeplogfjällen. Här kommer våra tips till vad som finns att uppleva längs Silvervägen i norra Västerbotten och Lappland. Vi börjar väl i nordväst och arbetar oss söderut och mot kusten.

Om vägen Silvervägen

Någon form av handelsstig har funnits sedan urminnes tider där Silvervägen går idag. Från havet vid Skellefteå upp mot fjällen och sjöarna vid Arjeplog. Redan på 900-talet gick en led vidare ner mot norska kusten. Den moderna väg som finns idag invigdes 1975 av vår nuvarande kung. Vägen är 35,5 mil lång till norska gränsen och dess högsta punkt vid sjön Guoletisjaure är 720 m.ö.h.

Att se och göra längs Silvervägen

Kalfjäll och vandringar

Vi börjar vid Silvervägens högsta punkt. Vid sjön Guoletisjaure finns en parkering på norra sidan av vägen. Härifrån åt båda hållen från vägen utgår vandringsleder. Här vandrar man ut på kalfjället direkt och behöver inte gå många hundra meter innan vägen försvinner ur synfältet och man har 100% orörd fjällnatur runtom sig.

Läs om vår dagstur i området här.

Sveriges största glaciär

Ifrån Vuoggatjålme, beläget mitt på polcirkeln går det att köpa en helikoptertur över Sveriges största glaciär, Sálajiegna.

Pilejekaise – Fjällbjörkens nationalpark och en toppbestigning

I höjd med orten Jäkkvik kan man stiga på Kungsleden söderut och även vandra i Pieljekaises nationalpark, fjällbjörkskogens egen nationalpark. Fast här finns även en fjälltopp att bestiga. Fjället Pieljekaise, som enligt samisk tradition ser ut som ett öra, mäter 1138 m.ö.h.

Läs om vår vandring i Pieljekaise här.

Sveriges djupaste sjö

Från Jäkkvik och hela vägen fram till Arjeplog går Silvervägen i anslutning till Hornavan, Sveriges djupaste sjö, som är 228 meter djup.

Här någonstans utanför Jäkkvik finns den djupaste punkten

Silvermuseet i Arjeplog

I Arjeplog finns Silvermuseet. Här kan man bese samiska silverföremål. Museet ligger precis vid Arjeplogs kyrka. Museets samling skänktes hit av provinsialläkaren och författaren Einar Wallquist, som under hela sitt liv samlade på samiskt silver och konsthantverk.

se och göra längs Silvervägen
Arjeplogs kyrka

 Arjeplogs Vilt & Kafé – fika på nytt sätt

På torget, precis bredvid Silvermuseet, hittar man fika på ett lite annorlunda sätt. Kokkaffe med torrkött, kaffekött, rentunga och kaffeost. Helt klart en annorlunda fika-upplevelse. Läs mer här.

Lappstaden i Arvidsjaur

Nästa stopp är Arvidsjaur. Här finns Lappstaden som är en kyrkstad med kåtor där samer som kom långväga ifrån till kyrkan bodde under kyrkhelgerna. Den har sina rötter ända ifrån 1606. Här fanns också en bondstad och en borgarstad med bebyggelse i samma syfte men för andra samhällsgrupper. Här finns idag omkring trettio timmerkåtor och ett femtiotal härbren. Kåtorna har en fyrkantig botten och byggdes och användes av skogssamer, dvs de samer som levde i skogslandet.

se och göra längs Silvervägen
Lappstaden

Några hundra meter från Lappstaden finns även Arvidsjaurs vackra kyrka i trä.

se och göra längs Silvervägen
Arvidsjaurs kyrka

Anna-Lisas souvenirbutik

Väl i Arvidsjaur kan man passa på att stanna till hos Anna-Lisas souvenirbutik och köpa samehantverk och hjortronsylt.

se och göra längs Silvervägen

Gallejaurs kulturreservat

Ett spännande kulturreservat där en by med klassiskt nordligt jordbruk finns bevarat med åkrar, ängar och betesmarker. De intakta gårdsmiljöerna är unika för norra Sverige.

Bärens hus Glommersträsk

En utställning om bären och dess historia. Man vill lyfta bärens betydelse historiskt och hur bären används idag. Visningar kan bokas.

se och göra längs Silvervägen

Missenträsk

Den lilla byn Missenträsk har gjort sig känd som författaren Sara Lidmans födelseby. Här kan man besöka Lidmangården, Saras födelsegård som testamenterades till Umeå Universitet. Gården går att boka för t.ex. författare som behöver en enskilt och rogivande plats att skriva på. Det går också att boka en guidad visning.

Burträsk – Västerbottensost besökscenter

Okej, egentligen inte längs Silvervägen, utan en liten omväg, men när man ändå är i trakten liksom. Och ska man söderut, eller kommer söderifrån, kan man ta vägen över Burträsk i stället för att åka in i Skellefteå. Här shoppar man världens bästa ost och besöker Ostens hus.
Visste du förresten att Västerbottensosten bara kan tillverkas här i Burträsk och ingen annanstans? Det vill liksom inte ta sig riktigt och bli samma smak om man försöker flytta tillverkningen.

se och göra längs Silvervägen
Foto: Jan Lindmark
Foto: Fabian Björnsterna

Calskrove i Skellefteå

Eller om du väljer att åka fram då. Till Skellefteå. Då får du ju för allt i världen inte missa den kulturellt upphöjda och gastronomiska upplevelsen av en tvättäkta  Calskrove på pizzerian Tre kronor. Vad Calskrove är? Jo, ett inbakat skrovmål i en Carlzone förstås!

Läs också: Norrlands Vackraste vägar

Missa inga inlägg. Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

4 Comments

  1. När jag läser din inledning så önskar jag att jag hade ro att läsa mer, jag gjorde alltid det förr, men nu är det lättare att vara ta fram en ipad och kolla på en serie.

    • Gunilla Yourstone

      Håller med, jag har också blivit allt mer rastlös och kan ha svårt att koppla av med en bok nu för tiden. Tyvärr.

  2. Birgitta Friberg

    Jag tror att ni missat Medelpad: Sveriges geografiska medelpunkt Flataklacken och den gamla pilgrimsvägen. En vandring går där i sommar längs Ljungans dalgång från Sundsvall till Trondheim, men starten sker egentligen i Torpshammar.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *