Ytterpunkter är alltid kul. Och andra extrempunkter och hittepå-punkter och -linjer på vår jord, för den delen.

Våra ytterpunkter

Några exempel på de vi har besökt hittills är:

I den eviga jakten på meningslösa punkter och linjer, kom turen denna sommar till Sveriges geografiska mittpunkt. Men först lite fakta.

Sveriges mittpunkt – på tre sätt

Sveriges mittpunkt kan beräknas på tre olika sätt.

 • Sveriges jämviktspunkt. Beräknas genom att man föreställer sig Sverige som en våg. Den punkt som får vågen att väga jämt, utgör mittpunkten.
 • Måttbandsprincipen, dvs den punkt som har det längsta avstånd till Sveriges nord- och sydligaste punkter, samt västra och östra gränser
 • Den demografiska mittpunkten, dvs  den punkt dit den sammanlagda resvägen (fågelvägen) för hela befolkningen är som minst.

Berget Flataklocken i Medelpad är Sveriges jämviktspunkt och, kan nog i alla fall vi tycka, den rättmätiga vinnaren av titeln Sveriges Mittpunkt. Och därmed värt en omväg på väg hem från Gävle för ett besök.

Vårt besök på Sveriges geografiska mittpunkt

Vi tar inlandsvägen från Hudiksvall. Äter lunch i Bergsjö. Redan en halvtimme innan drar det ihop sig, för nu förkunnar en skylt att vi kör på Mittpunktsvägen. Det är stort ändå. Avtagsvägen upp på toppen och till caféet är den sämsta vi åker på den här resan. Och det vill säga en del. Brant och vass sprängsten hela vägen. Jag kör som en gubbe. Med pannan i framrutan. Ska vi gissa att den varit asfalterad och nu rivits upp? I så fall finns någon form av hopp om att den ska asfalteras igen.

På toppen finns en parkering, en triangel som markerar den absoluta jämviktspunkten och en instagramvänlig skylt. Allt en ytterpunktsbloggare kan begära av livet. Dessutom ett café. Jag slår till på en chokladboll. Och tjuvar en mun av Alvas kaffe.
– Ni är för billiga, säger Christofer till mannen bakom disken, när fika för 4 går på 115 kr. En typisk Christofer kommentar. Vill att alla ska få sin del av kakan. Win-win.

Utsikten är rofylld och vidsträckt.
– Där nere vid den sjön vill jag campa någon gång, säger Christofer och sätter en stjärnmarkering på Google Maps.

Sen får man se om den lilla drömmen blir verklighet.

Läs alla inlägg från vår roadtrip här.

Missa inga inlägg. Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

 

6 Comments

 1. Jajamensan, den besöktes en regnig höstdag 2014 och samma år som vi gjorde Keb, Treriksröset, Smygehuk, längsta punkten i Kristianstad plus att vi var ute på Kosteröarna och besökte Haparanda. Men ska göra om den i sommar tänker jag, med lite bättre väder. De verkar ha hängt upp skylten nu ju, bara det. 🙂

  Och fika ska jag göra där. Verkar billigt.

  • Gunilla Yourstone

   Oj vilken turné. Det är kul och nördigt med alla dessa punkter.
   Du har ju så nära hit också. Ta det en solig dag för utsikten är faktiskt fin. 🙂

 2. Marianne

  Kul att läsa då det är mina hemtrakter!
  Vi har stuga ca 2 mil västerut vid Ljungan!
  Har läst att Mittpunkten haft många besökare i år .Vi ska också ta en tur dit i år. Senaste besöket var för rätt många år sedan

  • Gunilla Yourstone

   Ja det kanske är extra många i år med Svemestertrenden? Fast då borde de fixa vägen! 🙂

 3. Annette Idh

  Trevlig att ni besökt Mittpunkten Kan meddela att vägen är fixad nu Ny grusad och fin Tråkigt att den inte var klar när ni åkte. Besökarna bara ökar och det tycker vi bybor är jättetrevlig

  • Gunilla Yourstone

   Åh vad skönt! Jag tänkte nästan att ”nu får vi punka!” 🙂
   Trevligt café och mycket trevlig utsikt.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *