Lappland är underbart, exotiskt, säreget och världsunikt. Och dessutom beläget i vårt eget land. Här kommer vår lista på bästa sakerna att se och göra i Lappland. De som man bara lite får missa. Och så några andra saker också för säkerhets skull.

1. Abisko

Mest vildmark, mest exotiskt och mest kalfjäll för pengarna. Abisko är så annorlunda mot det mesta av resten av Sverige att det lika gärna kunde vara yttre rymden. Men det är det inte. Hit tar man sig lätt med tåg från södra Sverige.

Om man är på plats, måste man förstås vandra.

Dagsvandringen till Trollsjön är ett mycket populärt alternativ.

bästa sakerna att se och göra i Lappland

2. Ishotellet i Jukkasjärvi

Kallast och mest Narnia är Icehotel i Jukkasjärvi. Tur att man får låna en polar-cape. Och att man faktiskt inte behöver sova över för att få uppleva de fantastiska sviterna.

Läs om hur ett dagsbesök går till här.


bästa sakerna att se och göra i Lappland

3. Någon av gruvorna

Det finns ju några stycken gruvor att välja mellan. Vi besökte LKAB´s gruva i Kiruna och det var extremt intressant att åka ner, se hur det se ut, höra historien om stadsflytten och över huvud taget lära sig mer om naturtillgången som byggde Sverige.

bästa sakerna att se och göra i Lappland

4. Sarek

Den vackraste av Sveriges nationalparker. Här finns inga leder, stugor eller spänger. Och därför ingen fjällmassturism a la Kungsleden. Det är bara du och naturen.
Och missa inte Skierfeklippan.

Här var jag 1998. Men glömmer aldrig.

5. Vildmarksvägen

Sveriges häftigaste väg, där den går rakt över kalfjället. Drive-in-alternativet till vår svenska fjällvärld. Ja, hälften av den ligger i Jämtland och inte i Lappland, men den som är så petig av sig kan ju vända vid landskapsgränsen och åka tillbaka. Massor av vandringsalternativ finns förstås i anslutning till vägen.

Läs vår guide till Vildmarksvägen här.

bästa sakerna att se och göra i Lappland

6. Kungsleden

Ja Kungsleden är knökfull av stockholmare, japaner och tyskar. Alla som går är förstås helt oerfarna och vet inte ens hur man går på dass i den fria naturen på ett strukturerat och ordnat sätt. Det är mobiltelefontäckning, ett evigt  flashade av dyra outdoorkläder direkt från galgen och till och med att det säljs öl i stugorna nu för tiden. Men ändå. Det blir rätt nice ändå faktiskt. Och det går ju att gå lite senare på än alla andra. Beat the crowds i september.

7. Treriksröset

Lapplands och Sveriges nordligaste punkt är en riktigt höjdare för kalenderbitare som oss, även om vi fått en och annan snorkig kommentar om att vallfärda till konstruerade landgränser. Javisst. Och lokalbefolkningen verkar leva ganska gott av denna turism.

Läs vår guide till Treriksröset här.

bästa sakerna att se och göra i Lappland

8. Inlandsbanan

Vi har inte ens åkt den än. Men vi kan ju sträckningen och vet vilka orter den passerar. Har varit i många av dem. Och så har vi ju sett den svischa förbi. Denna klarröda pralin till retro-spårvagn.

bästa sakerna att se och göra i Lappland

9. Souvas

Lappländsk matkultur ska man förstås prova. Renskav, souvas, palt. Vi kan särskilt rekommendera Stejk i Kiruna. Snabbmat av lappländskt snitt, serverad i en äkta samisk kåta.


10. Renar på vägen

Finns det något mer Lappländskt än renar på vägen? Man stannar förstås och fotar massor av gånger.

bästa sakerna att se och göra i Lappland

Läs också: 23 bästa sakerna att se och göra i Norrland

10 topp bästa sakerna att se och göra i Lappland var det alltså. Och så några extranummer. För säkerhets skull.

Mest fascinerande låtsats-streck över jorden: Polcirkeln

Ja men bara man inte förväntar sig för mycket liksom. Jag hade velat ha en linje på marken helst. Som ekvatorn i Uganda liksom. Men nej, Polcirkeln flyttar ju på sig. Ett tiotal meter per år beroende på att jorden påverkas av gravitationen från månen och solen. så var den befinner sig nu, vet man inte. Men skylten kan man glädjas åt ändå. Och själva känslan liksom. Att passera polcirkeln.

bästa sakerna att se och göra i Lappland
Polcirkeln utanför Jokkmokk

Värsta mänskliga ingreppet i naturen: Stora Sjöfallet och Porjus/Harsprånget

Vem kan väl ha åsikter om vattenkraften i dessa tider av klimatförändringar? Nej, men extremt smaklöst är det att södra Sverige mjölkar Lappland på dess naturtillgångar utan att det kommer inkomster tillbaka till kommunerna på ett acceptabelt sätt.

bästa sakerna att se och göra i Lappland
Harsprånget – det var en gång en fors
De grå stenhällarna där borta. det var en gång ett av Europas mäktigaste vattenfall

Mesta spökstaden: Malmberget

Malmberget kommer snart att utplånas helt. När vi besökte i somras var det en spökstad.

Läs också: Att se och göra i Sverige på vintern – våra bästa förslag

Läs mer om bästa sakerna att se och göra i Lappland här.

Vill du läsa fler av resetips? Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

 

Etiketter

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *