Nu reser man ju ingenstans, men kanske, kanske kan läget bli lite bättre i Sverige senare under vintern? Så att man vågar överväga en inrikesresa?
Men då kommer nästa fråga, för vad hittar man egentligen på inom Sverige under vintern? Är det inte bara mest jämnkallt, jämnmörkt och på det hela taget jämnjävligt i det här landet i 6 månader om året? Nej då, det finns massor att hitta på, försäkrar vi nu. Här kommer våra bästa tips till att se och göra i Sverige på vintern. Håll till godo.

Vinteraktiviteter

Skidåkning

Det första man kommer att tänka på i Sverige vintertid är förstås skidåkning. Mängder av skidanläggningar finns. Från Riksgränsen i norr till Vallåsen i Halland, Sveriges sydligaste skidanläggning. Eftersom vi bor där vi bor, vill vi förstås slå ett slag för Hemavan.

se och göra i Sverige på vintern

Hundspann

En annan superspännande vinteraktivitet är hundspann. Vi har själva bara testat i Rovaniemi i Finland, men här hittar du att antal hundspannsarrangörer i Dalarna och här i Västerbotten.

se och göra i Sverige på vintern
Att se och göra i Sverige på vintern: Hundspann!

Skoterturer och pimpling

Skoter kan man hyra och åka på många platser i svenska fjällen. Vi kan särskilt rekommendera en vinterweekend i Saxnäs, en perfekt plats att prova skoter upp mot Vildmarksvägen. Här har vi varit på sommaren och vandrat och hoppas kunna ta oss upp en sväng i vinter också.

se och göra i Sverige på vintern

En skotertur är förstås perfekt att kombinera med pimpling på någon fjällsjö.

se och göra i Sverige på vintern

Weekend i en annan stad

En annan trevlig ide är att lämna sin hemstad och upptäcka en annan svenska stad under en helg. Det finns mer än man tror att upptäcka.

För den som vill besöka vår egen hemstad Umeå under en helg, har vi en diger guide här.

se och göra i Sverige på vintern
Att se och göra i Sverige på vintern: Umeå är en vintrig stad

Och på bloggen Resfredag hittar du en mycket trevlig vinter-guide till Karlstad.

foto: Resfredag

Hos Jennifer Sandström hittar man en utförlig guide till Gällivare.

foto: Jennifer Sandström

Bo på hotell

En enkel sak som man kan hitta på är att ta in på ett hotell. Det kan vara i andra änden av landet, eller det kan vara i din egen stad. Vi ser tre olika inriktningar som man kan satsa på.

Lyxiga hotell

Fjällnäs i Härjedalen

En av de mer lyxiga hotellupplevelserna vi haft i Sverige under senare år är Fjällnäs i Härjedalen. Här får man en perfekt “getaway” alla tider på året. God mat, perfekt service och trevliga omgivningar.


Downtown Camper, Stockholm

I Stockholm är härliga Downtown Camper by Scandic alltid ett lyxigt, trevligt alternativ.

Thorskogs slott

På bloggen Ladies Abroad hittar vi ett tips om hotellet Thorskogs slott, ett riktigt lyxigt ställe utanför Göteborg, som gjort för en härlig weekend.

foto: Ladies Abroad

Ovanliga hotell

Vår favoritkategori kanske? Lyx i all ära, men ett unikt hotell som erbjuder något mer i upplevelseväg är kanske det allra bästa. Vi har tre personliga tips som vi själva testat.

Ice Hotel i Jukkasjärvi

Hotellet som är byggt av snö och is. Alla rum är unika och designade av olika konstnärer och byggs förstås upp på nytt varje vinter. Bra att veta är ett det även finns ett helt vanligt hotell alldeles intill, så man kan välja en natt i Ishotellet och en eller flera nätter i vanligt rum.

se och göra i Sverige på vintern

Varghotellet på Järvzoo

Varghotell i Järvzoo bor man inne i varghägnet! Med stora panoramafönster mot sina fyrbenta grannar. För djurälskaren blir det inte mäktigare än så här, i alla fall inte i Sverige.

se och göra i Sverige på vintern

Spökhuset Prästgården i Borgvattnet

En mycket annorlunda boendeupplevelse är att bo i Prästgården i Borgvattnet, ett tvättäkta spökhus. Läs om vår övernattning här.

Spa-hotell

Ett spahotell är förstås aldrig fel att förgylla en vinterhelg med. Vi har några bra förslag.

Kust i Piteå

Kust i Piteå besöker vi en härlig vinterhelg i mars. Deras spa på översta våningen är verkligen något extra.

se och göra i Sverige på vintern: Kust i Piteå

Hotell Tylösand i Halmstad

Hotell Tylösand har Christofer jobbat på som nattportier en gång i tiden. Här bodde jag också i jobbet för något år sedan. Vi drömmer fortfarande om att återvända tillsammans på en weekend. Här finns förstås ett härligt spa.

Yasuragi i Nacka

Hit åkte vi en påskhelg alldeles i början av vårt förhållande. Nu ska det visst vara renoverat och ombyggt och vi skulle gärna åka tillbaka och tillbringa ytterligare en helg mysandes i deras söta mörkblå kimonos.

Fotograf: Markus Crépin

Julaktiviteter

Corona-restriktionerna för julen har inte kommit än. Själva väljer vi att tillbringa julen hemma oavsett. Men beroende på vad man får göra och som tips till ett annat år, kan vi rekommendera följande julaktiviteter.

Julbord

Äta julbord förstås. Finns överallt och i en uppsjö. Själva är vi svaga för julbordet på Axmar brygga, vid havet i Gästrikland. Där sitter man med panoramautsikt över orörd skärgårdsmiljö och solnedgångsfärger och äter ett riktigt genuint och välsmakande julbord med många rätter. Här finns också en populär ställplats för husbilar, om man råkar ha en sån att sova i efter avslutat julbord.

se och göra i Sverige på vintern
Att se och göra i Sverige på vintern: Äta julbord!

Djurparker i advent

Många djurparker har extra julprogram i advent. Vi hade själva en flerårig vana när barnen var mindre att åka till Lycksele djurpark en lördag eller söndag i december. Parken var julpyntad, vi följde med djurmatningen för att få se alla rovdjuren som normalt kan vara rätt så skydda och avslutade med ett besök hos jultomten.

I år verkar det inte som att djurparkerna har något sånt på gång.

se och göra i Sverige på vintern
Bild från Järvzoo. Och på sommaren.

Träffa jultomten

Lycksele djurpark har vi redan nämnt, som en bra plats att hälsa på jultomten i december. Annars finns Tomteland utanför Mora i Dalarna.

Fira jul på hotell

Sista steget är förstås att go all the way och faktiskt fira själva julen på hotell.

Hotell Borgafjäll är ett av många fjällhotell som erbjuder julfirande i en mycket snösäker miljö.

Vad tänker du hitta på i vinter, om det går att resa fritt inom Sverige?

Missa inga inlägg. Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

Etiketter

4 kommentarer

  1. Mycket fina vintertips (och tack för länk.) Åh, hoppas att vi kommer i väg till en stuga norröver med familjen för att fira jul. I övrigt längtar jag efter hotellvistelser i närområdet. Som sagt, hoppas!!!

    • Gunilla Yourstone

      Jag tänker en sväng på hotell i fjällvärlden. Sen får man kanske vara nöjd för i år? 🙂

  2. Åh så många bra tips! Håller tummar och tår för att allting börjar lätta efter nyår med vaccin och grejer 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *