En knapp timme norr om Gävle finns en skylt längs E4:an. Axmar Brygga. 10 minuter ut mot havet ligger sen en helt fantastisk restaurang belägen i en gammal stenlada. En stor terrass i anslutning till havet, en del inglasad och en del öppen.

Vi har inte varit hit sommartid än. Men kan bara tänka oss känslan här en härlig sommardag.

Axmar brygga

Istället har vår familj firat många familjehögtider på denna restaurang.

I lördags var det dags igen. Min mamma fyllde 85 år och vi bokade in oss på årets första julbord.

Julbord är egentligen inte riktigt min grej, om jag ska vara helt ärlig. Den enklare varianten med några bitar sill, två prinskorvar, köttbullar och lite rödbetssallad, den hoppar jag ärligt talat helst över helt. Men när jag hittar ett mer ”arbetat” julbord med trevliga hemlagade rätter, då kan även jag uppskatta ett julbord.

Axmar brygga

På ett tidigare jobb var julbordsätande en viktig arbetsuppgift i december. Jag har verkligen åkt Västerbotten runt och smakat av och provat. Och har mina klara favoriter i landskapet. Kanske får återkomma till det faktiskt i ett annat inlägg.

Men Axmar Brygga håller en grym standard helt klart. Det bästa? Jo när man tagit för sig allt vad man orkar av skagenröra, asiatisk sesamfrölax och vildsvinskorv med rårörda lingon och plommonchutney. Då är det på intet sätt färdigt. Man är inte alls tvungen att ge sig in på köttbulle- och prinskorvsspåret för att få frossa vidare. För då vankas det oxfilé med potatisgratäng, pepparsås och dragonmajonäs.

Innan man kan anse sig någorlunda kvalificerad för efterrättsbordet.

Axmar brygga

Axmar brygga

Vi äter medan skymningen faller över fjärden och ljusslingorna på terrassen utanför tänds upp. Månen är halv. Ett andpar simmar stillsamt på det spegelblanka havet.

Axmar brygga

Har du aldrig svängt av vid Axmar Brygga? Gör det, säger vi bara. Gör det.

Läs om fler bra restauranger här.

Missa inga inlägg. Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

 

4 Comments

  1. Catrin

    Säger bara prova en fiskmiddag en sommarkväll vid Axmar brygga…..

  2. Ser både fint och gott ut! Husbilister pratar ofta om Axmar brygga. Det finns tydligen en ställplats för husbilar där, och den verkar omtyckt.

    • Gunilla Yourstone

      aha, finns det en ställplats där? Hade jag inte koll på. Men måste vara en mycket bra plats att stå på. Och så förstås besöka restaurangen på kvällen.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *