Julbocken i Gävle, som officiellt går under namnet Gävlebocken har verkligen blivit en kändis och institution. Jag är ju själv född och uppväxt i Gävle, så jag är ju helt klart partisk. Men visst känner typ alla svenskar till denna bock?

Men varför finns den och just i Gävle? Och har den verkligen brunnit varje år? Här kommer 20 fakta om Gävlebocken.

Gävlebocken
Fotograf: Daniel Bernstål

1. 56 år gammal

Den första julbocken i Gävle byggdes till första advent 1966. 56 år fyller alltså Gävlebocken 2022.

2. Hur den första bocken kom till

I Gävle finns, eller i alla fall fanns, två centrum. Dels Stortorget som förstås var det stora centrumet av Gävle. Sedan finns också Söder som alltid haft lite svårt att hävda sig mot Stortorget. Så för att locka julklappsköparna upp till Söder kom Söders Köpmän på att man skulle bygga en stor halmbock och ställa på Slottstorget, alltså framför Gävle slott.

Reklammannen Stig Gavlén skissade upp den första julbocken på en servett på anrika konditori Lido på Söder. Samma konditori där jag och mamma alltid avslutade vår stora julklappsrunda varje december när jag var barn.

Stigs bror Jörgen Gavlén tog hjälp av sina kollegor på brandstationen och byggde den första bocken. Kostnaden på 10 000 kronor stod Harry Ström, ordförande i Söders Köpmän och radio- och tv-handlare på Söder, för.

Vem av dessa tre herrar som kläckte iden om en julbock vet man inte. Det kan också ha varit Inga Ivarsson från Edsbyn, var familj ägde Edsbyverken och tidigare lånat ut världens största skidor och världens största pinnstol till Söders Köpmän.

Ja med de här alltså.

3. 2 byggherrar, 2 bockar

Åren 1966–1970 organiserades bockbygget av Söders Köpmän, men sedan tröttnade man på att bockarna ständigt förstördes eller brändes ner. Då tog Naturvetenskapliga föreningen på Vasaskolan över traditionen och byggde bocken istället.

Här måste vi nästan gör en liten paus och utvikning. För Vasaskolan, det är ju den gymnasieskola som jag själv gick på. Här fanns de teoretiska 3-åriga linjerna, Natur-, Sam- och Humanistisk linje. Skolan har anor tillbaka till 1557 och är därmed Norrlands äldsta skola. Den nuvarande byggnaden är från 1914.

Vasaskolan Foto: I99pema

Vasaskolan är känd för två saker:
Dels för sina välutrustade institutioner. På de naturvetenskapliga ämnena får eleverna använda utrustning som annars bara finns på högskolenivå. Biblioteket är ett av de största gymnasiebiblioteken i landet. Nämnas kan också att skolan har ett eget biologiskt museum och ett observatorium.

Dels sina anrika elevföreningar. Här finns bland annat en naturvetenskaplig förening med anor. Och denna förening tog nu alltså från 1971 över byggandet av bocken. 1985 byggde föreningen med finansiellt stöd av Söders Köpmän, världens största julbock på 12,5 meter.

Men nu började bocken bli känd och Söders Köpmän fick återigen upp intresset för bocken. Man återupptog sitt byggande. Och sedan dess står det 2 bockar vid Slottstorget i Gävle. En stor professionell byggd av Söders Köpmän och en mindre, ibland lite sned och vind, tillverkad av Vasaskolans naturvetenskapliga förening.

Gävlebocken
Foto: Sinikka Halme

4. Konstruktion

Bocken består av en stomme av trä som kläs med vävda mattor av halm. Detta behövs:

 • En fullastad lastbil med halm från Mackmyra
 • 56 halmmattor á 5 meter binds ihop.
 • 1600 meter snöre
 • 12 000 knutar (som knyts för hand)
 • 1200 löpmeter virke
 • 2500 spikar
 • 50 meter tyg
 • 1000 arbetstimmar

Åtminstone vad gäller Vasaskolans bock, får väl också ett antal flaskor glögg adderas till materiallistan. Som förplägnad till såväl ingenjörer som byggnadsarbetare.

5. Har brunnit 30 gånger

Julbocken har de flesta år bränts ner. Och kanske är det inte julbocken i sig som blivit så berömd och känd, utan snarare det faktum att det ofta brinner.

Av de 56 år som Gävlebocken har funnits har den brunnit 30 gånger. 19 år har den klarat sig helskinnad genom advent och jul.

Nedbränningen är förstås olaglig och rubriceras som grov skadegörelse.

Foto: Stefan at English Wikipedia

6. Andra öden för bocken

Den uppmärksamme läsaren noterade förstås under förra punkten att 30+19 blir 49 och inte 56. Hur går det ihop sig? Jo Gävlebocken har ju också gått andra typer av öden till mötes.

Den har bland annat utsatts för skadegörelse och 1976 kördes den sönder av en raggarbil.

7. Guinness rekordbok

Gävlebocken innehar det officiella rekordet som världens största halmbock. Det är 1993 års upplaga av Vasaskolans bock som mätte 16 meter och därmed är den högsta.

2015 tog dock byn Fridlevstad i Blekinge upp kampen mot Gävlebocken och byggde en bock på 15 meter. Högre än Gävlebocken samma år.

8. Kostnad

Den allra första bocken kostade, som tidigare nämnts 10.000 kr. Numera burkar Gävlebockarna gå på 150.000 – 300.000 kr ungefär.

Gävlebocken
Min egen bild. Även om jag sällan är i Gävle över jul nu för tiden.

9. Filmen Black Jack

Gävlebocken har ju även fått vara med på film. Det är i Collin Nutleys film Black Jack från 1990 som Reine Brynolfssons rollfigur, Robert, försöker tända eld på bocken. En extra bock byggdes upp i mars månad det året särskilt för just filminspelningen.

10. Världskändis

Som sagt, Gävlebocken har med åren blivit något av en världskändis. Det finns en international förening ”Friends of the Gävle Goat” som bland annat ska ha skramlat till en pizza-beställning till Securitasvakterna som troget vaktar bocken dygnet runt.

Kring mitten av 1980-talet började begreppet ”Gävlebocken” användas i riksmedia.

Fast ärligt talat, visst var intresset som störst någon gång där på andra halvan av 80-talet och första halvan av 90-talet? Kanske har den klarat sig från att brinna lite för många gånger sedan dess för att riktigt engagera på samma sätt längre?

Det är också en sak som diskuteras i Gävle och runt bocken kontinuerligt. Om det är bra för den att brinna ibland?

11. Vadslagning

1988 kunde man för första gången slå vad om och när bocken skulle brinna, på en engelsk vadslagningsbyrå. Numera erbjuder flera spelbolag möjligheten att satsa på Gävlebockens brinnande öde.

Numera verkar oddsen vara lägre för att bocken får stå kvar än för att den kommer att brinna.

12. Staket, kameror och impregnering

Gävlebocken har eftersom försetts med mer och mer säkerhetsåtgärder. Vakter dygnet runt, övervakningskameror, staket och impregnering har tillkommit eftersom.

Gävlebocken
Dubbla staket sedan 2017. Foto: Sinikka Halme

13. 4 år som gärningsmännen har gripits

1992, 2001, 2002 och 2015 har man lyckats gripa gärningsmän som tänt eld på eller försökt tända eld på Gävlebocken.

2001 var det en 51-årig turist från USA tände eld på bocken. Han dömdes till 1 månads fängelse och 100.000 kr i skadestånd.

2002 greps en 22-åring från Stockholm försökte tända eld på den stora bocken men misslyckades.

2015 greps en berusad 25-åring av polisen sedan han tänt på bocken. Mannen dömdes till villkorlig dom och dagsböter samt 80.000 kronor i skadestånd.

14. Andra bockbrännare vi minns

Den 3 december 2005 kl. 21:08 sköt två gärningsmän, utklädda till tomte respektive pepparkaksgubbe, eldpilar på bocken och lyckades därmed bränna upp den.

23 december 2009 kl. 03:10: Julbocken brändes ned samtidigt som kommunens webbplats utsattes för en överbelastningsattack, vilket resulterade i att webbkamerorna blev väldigt tröga och att bilden stannade. Bilderna återvände när bocken var bränd och polis med brandkår redan var på plats.

2010 klarade sig bocken. Men en helikopterkupp uppdagades dock där planer fanns på att kidnappa Gävlebocken till Stockholm med hjälp av helikopter.

15. Bock-crossing

Numera kan man njuta av en fläkt av Gävlebocken även utanför advent- och juletider. Året om finns övergångsställen med julbocksskyltar som leder till platsen på Slottstorget där bocken står i december.

Gävlebocken

16. Bock på export

Men Gävlebocken har ju inte alltid stannat i Gävle.

1992 byggdes bocken upp på nytt efter att den brunnit, för att under namnet ”Hälsingebocken” bli symbol för den så kallade Gävleborgskampanjen. Hälsinge regemente i Gävle, dvs I14, skulle läggas ned och arbetslösheten i länet var stor. För att skapa uppmärksamhet skeppades bocken till Stockholm och sattes på en flotte i Stockholms ström där den slutligen förankrades mitt framför Lejonbacken och Kungliga Slottet.

1994 byggdes det utöver halmbockarna även en bock i trä som skickades till VM i ishockey i Italien. Senare placerades den utanför Furuviksparkens entré och därefter vid Gävle Bro.

2014 års bock skickades den till Zhuhai, Gävles vänort i Kina, lagom inför den 19 februari 2015 då Getens år inleddes. Då klädd i blommor istället för, som i Sverige, halm.

17. Registrerat varumärke

Gävlebocken är numera ett registrerat varumärke som inte får användas utan Bockkommitténs godkännande.

Bocken har Facebook-, Instagram-, och Twitterkonto, där bocken själv berättar:

Jag är världens mest kända halmbock, gillar jul och har svårt för tändstickor.

(även om Facebook-kontot dels verkar avsomnat och dels inte verkar administreras av VisitGävle)

Gävlebocken har också en egen mejladress och en förstås en egen bocktalesman.
En logga finns givetvis. Samt en webbshop.

18. Invigning med stjärnor

Varje år invigs Gävlebocken den 1:a advent med en stor folkfest med kändisar och artister. I år kommer Magnus Carlsson, Wiktoria Johansson, och Cris Kläfford.

19. Copy cats

Sedan mitten av 1990-talet finns en julbock i Örebro. Den är dock inte klädd med halm utan med granris. Sedan 2012 har IKEA i  Reykjavik, en halmbock efter inspiration från Gävlebocken. Även den har brunnit ner flera gånger.

20. Gävles mesta kändis?

Till sist då, vad är Gävle mest känt för?

Säger man att man är från Gävle så svarar folk tre saker. Hockeylaget Brynäs, Bocken och snöstormen 1998. Gevalia kan komma då och då också.

Förr i tiden nämndes Di Leva också, men han är ju inte lika ”het” numera som på 80- och 90-talet.

Så ja, kanske är det Gävlebocken som Gävle är allra mest känt för? Och som Gävle alltid kommer att vara mest känt för. Så länge han fortsätter att vara omgärdad av kändisar, drama, raggarbilar, mordförsök, komplotter och en och annan tändsticka.

Gävlebocken
Fotograf: Daniel Bernstål

Läs också: Det bästa av Gävle – en promenad genom centrala stan på 6 timmar och 17.000 steg

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

3 Comments

 1. Kul läsning!
  Min mamma född och uppvuxen i Gävle så anknytning finns.

 2. Pingback: Hur Hög Är Bocken I Gävle? - Städer info

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *