Om jag säger Ockelbo, så tänker majoriteten av Sveriges befolkning numera på prins Daniel. För mig är denna ort däremot den plats dit man som tonåring åkte för att förnedras offentligt i basket. Lika liten som orten var, lika stor var basketen här, åtminstone på 80-talet.

Nu har åren gått, allt det där är preskriberat för länge sedan och jag återvänder denna sommar för att besöka Wijs Trädgårdar.

Wij Trädgårdar

Wij Trädgårdar

Lars Krantz, trädgårdsmästare och legend i trädgårds-Sverige lämnade Rosendals trädgårdar på Djurgården i Stockholm, för att i stället skapa Wij trädgårdar på Wijs-herrgård i det ensligt belägna lilla samhället Ockelbo i norra Gästrikland.
Konceptet Wij har nu hunnit bli 13 år gammalt. Hyllat, omskrivet och försett med utmärkelser och priser. Och nu är jag äntligen här.

Här finns Rosenträdgården, Skogsträdgården, Barnens trädgård med blommor och växter i bokstavsordning och en klurig frågetävling, Örtagården, grönsaksodlingar, växthus och orangeri. Allt i kreativa och vackra planteringar.
Kompletterat med trädgårdsbutik, konstutställningar och matserveringar.

Wij Trädgårdar

Jag är ju dessvärre inte alls någon trädgårdsmänniska, men när man besöker platser som denna önskar man att man vore. Odlingsdrömmarna svärmar romantiskt i huvudet, man ser sig själv iförd gröna Ilse Jacobsson-gummistövlar och stråhatt, skördandes pumpor och beskärandes sina prisbelönta rosor.
Nåväl, next year. Maybe…

Som avslutning serverar restaurangen de egenodlade grönsakerna i en smaskig buffé. Ekologiskt, gott, nyttigt. Precis som det alltid borde vara.

foto: Wij Trädgårdar
foto: Wij Trädgårdar

Här hade man ju absolut kunnat låta sig nöja. Åka hem till föräldrahemmet i Gävle igen, mätt i maten och med skisser på växthus snurrandes i huvudet.

Vi avslutar dock med bad i det lilla vattendrag med badbrygga som vi hittar längst bort i trädgården. Jag, barnen och lilla pappa.
På det som nog i efterhand kommer att visa sig vara sista riktiga sommardagen för i år.

Mer information, öppettider och priser hittar man här, på Wij Trädgårdars egen hemsida.

Wij Trädgårdar Wij Trädgårdar Wij Trädgårdar

P1030645edit

Wij Trädgårdar

 

Wik Trädgårdar

Wij TrädgårdarWij Trädgårdar

P1030705

Wij Trädgårdar

 

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *