Att semestra i Sverige kan ärligt talat vara både himmel och helvete. Inte mycket slår den svenska sommaren när den är som bäst. Men som sämst…hm…nåja nu pratar vi om något annat!
Jag (Gunilla) har genom åren genomfört väldigt många Sverigeturnéer av skiftande slag, från barndomens bilande mellan avlägsna släktingar i Norrbotten (nu pratar vi metropoler som Slagnäs, Koskullskulle och Älvsbyn) till ”barnturnéer” när barnen var små till Kolmården, Astrid Lindgrens värld och High Chaparral.
(Den uppmärksamme läsaren noterar nu att på 70-talet bestod en typisk barnsemester av att man fick äta sockerkaka och slå ihjäl mygg hos farbror Arne i Arvidsjaur, snarare än Astrid Lindgrens värld…)

Här avslöjar jag 6 st absoluta favoriter i Sverige.

1. Norrfällsviken längs Högakusten

Sverigesemester höga kusten

Perfekta stället att bo på längs Höga Kusten. Ett underbart fiskeläge med restaurang med havsbuffé varje dag, restaurang Kompassen med en mer barnvänlig meny, pizza osv och kvällssol till tiotiden på kvällen. Underbar bad och natur med vandringsleder mm. Dessutom rätt placerat för olika utflykter i Höga Kusten-området. Om bara vädret är någorlunda med en, finns allt för en fantastisk Sverige-semester här.

Här har vi skrivit mer om Höga kusten och Norrfällsviken.

2. Holmhällar på Gotland

Sverigesemester

Få landskap har jag varit så mycket i utan att någonsin bo där, som Gotland! (nåja, ska väl vara Norrbotten då, men nu pratar vi inte mer om det…)

Egentligen spelar det inte så stor roll vart man tar vägen, för Gotland är ju lika vackert nästa överallt och många av mina Gotlandminnen har jag inget namn på, bara ett vackert bleknande minne.

Men en favorit som har ett namn och en gps-koordinat bevarad är vackra Holmhällar på sydöstra Gotland. Här spelades filmen Pensionat Oskar in. Här finns Gotlands speciella havsnära natur, raukar och betydligt färre turister än på östkusten.

3. Ruttjebäcken i Vindelfjällen

Sverigesemester

Egentligen för bra för att avslöjas. Det bästa av två världar, kan man väl kalla Ruttjebäcken. En vandring och en sol- och bad- upplevelse i ett.

Någon mil från Hemavan i Västerbottniska Vindelfjällen forsar denna bäck. Man vandrar uppför en solig och varm dag på sensommaren. När lättjan och badsluten smyger sig på, slutar man vandra och badar från de fantasifullt formade poolerna som det porlande vattnet grävt ut ur berghällen.

Här har vi skrivit mer om Ruttjebäcken.

Och här ännu mer.

4. Tällberg i Dalarna

Dalarna är vackert överallt. Eftersom min pappa kommer från södra Dalarna, har jag tillbringat mycket tid i trakterna runt Söderbärke. Men frågan är ändå om inte Dalarna är som vackrast längre upp, kring  Leksand och Rättvik. Och så har vi då Tällberg, som jag besökte först för något år sedan. Faluröda gårdar, utsikt över Siljan…ett visst ljus. En aura av något man länge sökt utan att veta om det.

5. Kullabergs naturreservat och Mölle i Skåne

creative commons: Guillaume Baviere
creative commons: Guillaume Baviere

Skåne är inte mitt mest besökta landskap, men detta glömmer jag aldrig. Först det vansinnigt tjusiga lilla samhället Mölle, proppfullt av gamla kurhotell, nu nyrenoverade ”med personlig touch” och med gormét-menyer. Sedan Kullabygdens naturreservat med sina dramatiska klippor och stup.
Inte blir det sämre av att man sett Kullamannen som barn…

6. Frösakull i Halland

Sverigesemester

Så långt Gunillas favoriter.
Christofer, hallänningen i sällskapet, behöver inte tveka särskilt länge innan hans sommarfavorit i Sverige dyker upp. Frösakull utanför Halmstad. Strändernas strand. Som Tylösand, fast bättre och inte lika känd.

Vilka är dina favoriter för en Sverigesemester?

Välkommen att gilla 4000mil på Facebook för fler resetips och reseberättelser.

 

Tags

14 Comments

 1. Jag börjar inse att det på alla – ja precis alla – ställen i Sverige finns riktiga guldkorn.
  Fast… mitt hjärta klappar allra hårdast för Dalarna. Så vackert och så äkta! Tällberg som ni skriver om är otroligt fint, men för egen del finns det andra ställen – med mindre turister – jag gillar mer.

  • gunilla yourstone

   Ja men precis! Det är ju så det nästa alltid är, att det finns bättre ställen som inte är lika kända. I Dalarna precis som på Gotland, har jag massor med platser i minnet som jag inte har namn på och inte vet var de ligger. Tällberg är i alla fall en bra start!

 2. St. Anna skärgård och Österlen?

 3. emolis

  Österlen i Skåne! Denna underbara plats som jag har förmånen att bo i utkanten av. Vi håller just nu på att beta av/vandra Österlenleden (del av Skåneleden) och har verkligen på allvar börjat förstå vilken pärla detta område är; kullarna i Hammars Backar, stränderna i Sandhammaren (slår vilken paradisstrand som helst), de små fiskeorterna längs kusten, äppellundarna i Kivik, nationalparken Stenshuvud och så mitt alldeles egna (nåja!) paradis Haväng. Österlen i maj/juni med sina gyllene rapsfält och alla blommor är verkligen en upplevelse. Gotland, Dalarna och Blekinge är andra favoriter.

  • gunilla yourstone

   Ja Österlen vill jag gärna uppleva! Så himmelens långt borta just nu bara, så en utlandsresa i princip blir billigare! Men en dag så…

 4. Alltidbra med Sverigetips! Tällbergs camping har vi varit på, den var fin! Själv spenderadd jag alla somrar som barn i Tylösand så det gillar jag. Men Stockholms skärgård är oxå fin, och Smögen. Hälsningar från Tjeckien!

 5. Det fiskeläget längs Högakusten har jag inte testat trots att jag åkt Umeå – Stockholm otaliga gånger. Lejonet och Björnenglass i Göteborg är en av mina favoriter

  • gunilla yourstone

   Då måste du absolut stanna till i Norrfällsviken någon gång! Kolla även in dagens inlägg om Skallbergsgrottan. Ett perfekt stopp på vägen.

 6. Tack för härliga Sverige-tips! 🙂

 7. Tällberg är fint ja. Annars är jag svag för polarnatt i Jukkasjärvi, Gotland året runt, Bjärehalvön, Österlen, Ven, Sydsvenska höglandet och ut till Västerviks skärgård.

  • gunilla yourstone

   Ja det finns mycket fint i Sverige. Österlen har jag kvar att uppleva.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *