Till slut ger jag mig på det. En guide till de bästa sakerna att se och göra i min egen barndomsstad Gävle. 1971-1990 bodde jag här. Sedan dess kommer jag regelbundet tillbaka. Jular, höstlov, somrar med mera har jag tillbringat här genom åren. Med barn och utan. Ständigt på jakt efter trevliga utflyktsmål och saker att se och göra.

1. Gamla Gefle

Gamla Gefle stavas förstås med den gamla Gävle-stavningen. Detta är några pittoreska kvarter precis söder om Gavleån med gamla sneda och charmiga träkåkar, samt kullerstensgator. Det enda som blev kvar av det gamla Gävle efter den stora branden 1869. Nu bor många konstnärer i dessa kvarter.

göra i Gävle

2. Boulongerskogen

Gävles vackra stadspark som fått sitt namn efter sin släkting i Paris är verkligen värt ett besök. Vacker och frodig omsluter den Gavleån och här finns utomhuscafé, minigolf och badplats. Samt lekplats för de minsta. Inget besök i Gävle är komplett utan Boulongerskogen, hävdar alltid jag och mina barn.

göra i Gävle
göra i Gävle

3. Gävlebocken

Gävlebocken kan ju bara beses i egen hög person under perioden första advent till nyårsdagen (om ens det, beroende på om den brinner eller inte). Då står den på Slottstorget, det vill säga på andra sidan Gavleån från Rådhuset sett.

göra i Gävle

Övrig tid kan man besöka Slottstorget, kolla in skyltarna för Bock-övergångsstället, samt förstås ta något att äta eller dricka på restaurang Brända Bocken på Stortorget.

4. Järnvägsmuseet

Järnvägsmuseet är kanske min favoritsevärdhet i Gävle. Här har jag varit först en miljon gånger som barn själv och sedan lika ofta med mina egna barn. För några år sedan stängde Järnvägsmuseet för ombyggnad och är sedan dess stängt. Den senaste uppgiften är att de ska öppna igen till sommaren 2023.

Besök gärna på sommaren, eftersom det finns en del av museet som är utomhus också.

göra i Gävle

5. Gevalia och Alderholmen

Precis bakom järnvägsstationen, ut mot havet, ligger ett stycke levande industrihistoria. Här har Gevalia rostat kaffe i 100 år och doften av nyrostad kaffe har sedan dess legat tung över staden varje dag som vinden legat på från öster.

göra i Gävle

Till skillnad från i stort sett alla andra industrier, har Gevalia inte flyttat ut från stan, utan man ligger fortfarande kvar på samma plats som för 100 år sedan, bara några kvarter från Gävle centrum. Tidigare tjänstgjorde hela Alderholmen som magasinshus för kaffet, men numera är fabriken mer just-in-time och de gamla magasinshusen har börjat användas till annat, bostäder, butiker och caféer. En promenad här ute är intressant industrihistoria.

Själv har jag varit inne i fabriken på besök någon gång, men det är nog förbehållet skolklasser är jag rädd.

6. Fängelsemuseet

Bakom slottet ligger det gamla fängelset. Det inrymmer numera ett mycket intressant fängelsemuseum.

göra i Gävle
Den höga bygganden som skymtar bakom är fängelsemuseet.

7. Länsmuseet

Gävleborgs länsmuseum är mycket besöksvärt. Här var jag själv en stammis under hela min uppväxt. Massor av lokal historia kan man ta del av här. Sist jag besökte hade man en (för mig) ny och mycket intressant utställning om spinneriet i Strömsbro, ett av Sveriges första aktiebolag. Man har också ett Gunnar Cyrén-rum där man samlat glaskonst av den kända Gävle-konstnären.

8. Gävle Konserthus

Gävle konserthus byggdes 1998 på den plats där badhuset tidigare låg. Det är en uppseendeväckande skapelse i klarblå mosaik, ritat av arkitekten Bo Karlberg. Programmet här är digert, med olika typer av musikupplevelser. Dessutom finns restaurang Blå.

göra i Gävle

9. Musicerande änglar

Musicerande änglar är en skulpturgrupp av Carl Milles som återfinns vid Gavleån mitt emot konserthuset. En av Gävles skönaste platser om du frågar mig.

göra i Gävle

10. Gävle slott

Gävle slott är det nordligaste av Vasaslotten. Slottet har anor från 1500-talet, men nuvarande byggnad är primärt från 1700-talet. Idag är det residens åt landshövdingen och går inte att besöka invändigt. Vilket är lite tråkigt eftersom det påstås vara hemsökt av hela två spöken. Dock kan man titta in i den lilla slottsträdgården.

göra i Gävle

11. Heliga trefaldighets kyrka inklusive runsten

Heliga trefaldighet har man skrivit in cirka en miljon gånger i passansökningar och annat. För det är den församling som jag är född i. Dock döptes jag inte här utan i en rätt ordentligt ful 70-tals kyrka i stadsdelen Sätra, men det är en annan historia.

Denna kyrka är från 1654 och ligger i ett vackert område av Gävle med gammal bebyggelse och precis invid Gavleån. I foajén finns även en spännande runsten från mitten av 1000-talet, ursprungligen rest i Söderbyn.

göra i Gävle

12. Esplanaden

Norra Rådmansgatan och Norra Kungsgatan bildar Gävles esplanad och paradgata. Från Rådhuset och till Gävle teater finns konstverk, springbrunnar och och planteringar. En vacker plats att strosa på under sommarhalvåret.

göra i Gävle göra i Gävle

13. Valls hage

Bortanför Boulongerskogen ligger Valls hage, en mer vildvuxen form av parkanläggning där alla Sveriges träd finns representerade. Det är inte förrän efter en promenad här som man inser exakt hur många sorters tall, björk och gran bara det finns.

14. Gunder Hägg och Strömvallen

Någon som minns löparen Gunder Hägg? I Gävle lever hans minne kvar i form av den nya friidrottsanläggningen Gunder Häggstadion. Men också i form av en staty utanför gamla ärevördiga Strömvallen, där Gunder ofta tävlade. Numera används Strömvallen bara för Gefle IF ungdomsfotbollslags matcher.

15. Joe Hill-gården

Diktaren, sångaren och arbetarorganisatören Joe Hills barndomshem, är idag ett museum. Huset är ursprungligen från mitten av 1700-talet och är beläget i Gamla Gefle.

16. Gävle konstcentrum

Denna byggnad var en gång skogsmuseum och i min mening som barn, Sveriges tråkigaste museum. Nu är det i stället konstmuseum och jag har faktiskt inte hunnit besöka än. Men det låter lovande.

17. Historisk stadsvandring

Det som, förutom Konstcentrum står på min egen att göra lista i Gävle är att gå på egenguidad stadsvandring via mobilen. Stadsvandringen börjar vid teatern och du hittar guidningen här.

18. Furuviksparken

Furuviksparken är en djur- och nöjespark med anor. Den grundades redan år 1900. Länge var de akrobatiska Furuviksbarnen dess främsta kännetecken och dragplåster. Under ett antal år på 80-talet tog man hit ryska cirkusar varje sommar med bland annat ridande kosacker. Sedan profilerade man sig på olika typer av apor i djurparksdelen.

19. Bönan med fyrmuseet

Bönan är ett idylliskt fiskeläge ute vid kusten precis norr om Gävle. Här röks fortfarande den speciella böckling som kallas Sotare. I den gamla fyrbyggnaden finns ett litet fyrmuseum.

Bönans fyr

göra i Gävle

20. Norrlandets kustled

Med utgångspunkt från Bönan ovan finns en väldigt mysig och havsnära vandringsled för den som gillar ångbåtsbryggor, lusthus, snickarglädje och spröjs. Den går nämligen igenom Gävles sommarnöje-område där de välbeställda Gävlefamiljerna byggde sommarhus vid förra sekelskiftet.

21. Engeltofta

Engeltofta är det störta sommarpalatset av dem alla där ute på Norrlandet. Numera restaurang, festvåning och badstrand. Hit åker gärna Gävleborna själva en fin sommardag.

göra i Gävle

22. Mackmyra Whiskyby

Strax utanför Gävle, västerut finns Mackmyra Whiskyby. Här tillverkas Mackmyras single malt whisky. Man kan gå på guidade turer och här finns även en restaurang.

Läs också: 8 utflykter från Gävle – våra bästa tips

Färnebofjärdens nationalpark – en trevlig utflykt från Gävle

 

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

6 Comments

 1. Carina

  Ni har verkligen fått med allt här!…..Kom på att Hemlingby friluftsområde är värt ett besök också, där finns numera en klätterpark också. Blev klart förra året och är välbeökt (Högt & lågt)!

  • Gunilla Yourstone

   Tänkte faktiskt på Hemlingby, men har inte varit där sen jag var barn, så jag visste inte om det ens fanns kvar. 🙂
   Får svänga förbi och kolla nästa gång jag är i stan.

 2. Margareta

  Gjorde ett förlängt stopp i Gävle ( första besöket!) på väg till Höga Kusten förra året. Er guide var helt perfekt förberedelse även om vi såklart inte hann med riktigt allt. Gävle var fint och vi kommer gärna tillbaka! 😊

 3. Kalas! Bodde en natt i Gävle sommaren 2020 när vi spelade Älvkarleby GK. Hann dock inte se så mycket så det här tar vi med oss nästa gång.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *