Gävle, min uppväxtstad. Hit har jag återkommit regelbundet under hela mitt liv. Fokus på att hälsa på familj och vänner som bott kvar förstås. Men även utrymme för utflykter och lite turistande. Detta är mina bästa tips på utflykter från Gävle.

Norrlandet och Bönan

Havet är nära i Gävle. Bara någon kilometer från stan finns Fredriksskans, dvs Gävle hamn. Detta är den största containerhamnen på Sveriges östkust, men dess läge gör ju oturligt att Gävle skärmas av lite från havet och att havet inte känns fullt så nära som det faktiskt är.

Bortanför Fredriksskans ligger dock Norrlandet och hit åker jag i stort sett alltid när jag är i Gävle sommartid. Detta är en södervänd kuststräcka med gamla smaskiga sekelskiftesvillor på rad. Här hade alla de välbärgade Gävlefamiljerna sin sommarnöjen vid förra sekelskiftet. Insprängt mellan dessa finns även modernare sommarstugor.

Den pampigaste av alla dessa grosshandlarvillor är Engeltofta som uppfördes 1882. Engeltofta köptes på 1980-talet upp av Gävle kommun, som gjorde en publik park och badplats av fastigheten. Därmed öppnades en remsa av Norrlandet upp för allmänheten att besöka.

Numera är Engeltofta åter i privat ägo, men drivs fortfarande som en publik anläggning med bad, minigolf, restaurang och festvåning. Jag har själv haft min studentbal här och min syster hade sin bröllopsfest här. Ett separat lägenhetshotell, Engeltofta Sea Lodge Hotell, har även byggts vid sidan av huvudbyggnaden.

Engeltofta

Ytterligare längre österut ligger fiskeläget Bönan med sin fyr. Detta är hemorten för den klassiska Gävleböcklingen Sotare. Sotare röks och säljs fortfarande här ute. Fyren med ett pyttelitet fyrmuseeum har sparsamma öppettider, men om man lyckas pricka in dem är det trevligt att klättra upp i fyrtonet och blicka ut över Gävles skärgård.

Bönan
Bönans fyr

I somras invigdes en helt ny vandringsled längs kusten utmed Norrlandet. Den ska definitivt provas vid tillfälle.

Wij Trädgårdar

Wij Trädgårdar i Ockelbo är en vansinnigt trevlig utflykt. Det är samma trädgårdsmästare, Lars Krantz, som en gång byggde upp Rosendals trädgårdar på Djurgården i Stockholm, som är hjärnan och eldsjälen bakom skapandet av även denna trädgård.

Här finns olika tematrädgårdar, Rosträdgården, Barnen trädgård, Örtagården, Skogens trädgård. Alla otroligt vackra att besöka oavsett om man har ett trädgårdsintresse eller inte. Dessutom finns restaurang, hotell, butik och badplats.

Perfekta förutsättningar för en lyckad heldagsutflykt med andra ord. Läs om ett av våra besök här.

Färnebofjärdens nationalpark och Gysinge

Gästriklands enda nationalpark är Färnebofjärdens nationalpark och den är naturligtvis ett måste för den som gillar natur och friluftsliv. Ett antal vandringsleder finns, samt även möjligheten att paddla kajak.

I anslutning till nationalparken ligger även Gysinge herrgård och bruk, en gång Gästriklands största järnbruk. En vacker bruksmiljö, värt ett besök. Läs om vårt besök här.

Axmar bruk och brygga

Axmar brygga är en sällsynt vackert belägen restaurang. Dessutom med mycket bra mat. Hit brukar vi alltid åka för att fira familjehögtider av olika slag. Axmar bruk är en bruksmiljö där man kan promenera. Här finns en hytta, samt ett antal små butiker med hantverk och egenproducerade delikatesser. Dessutom kajakuthyrning och flera paddlingsleder där man bl.a. kan se skeppsvrak under vattenytan.

Axmar Brygga

Furuviksparken

Furuviksparken är en klassisk nöjes- och djurpark, med anor ända från år 1900. Specialiteten djurmässigt är väl apor, här finns schimpanser, orangutanger, lemurer mm. Men Furuvik innehåller mer än de traditionella djur- och nöjesparksinslagen. Här finns även bad, både i bassäng och i havet, ett gammalt försvarsvärn på en ö längst ut mot havet och en trevlig havsnära restaurang, Furuvik Havskrog, som kan besökas separat från parken.
På Furuviksparken  har jag jobbat 2 somrar i slutet av 90-talet. Blev immun mot Piratskeppet på kuppen.

Restaurang Fiskeläget i Furuviksparken. Foto: Parks and Resorts
Foto: Parks and Resorts

Långsand, Rullsand och Brämsand

I norra Uppland finns ett antal långa, vita sandstränder som är perfekta för en utflykt en vacker sommardag.

Foto lånat av Rullsands camping

Limön

Det är ju något särskilt med öar. Gävles alldeles egna, lättillgängliga ö heter Limön och dit går det färja från S.Skeppsbron, via Engeltofta och sedan vidare till Furuvik. Café, badplats, naturstig och stuguthyrning finns på Limön.

Lustigknopp

Sist men inte minst, höll jag helt ordvitsigt på att skriva. För Lustigknopp är ju högst i Gästrikland. Detta lilla berg, 402 meter högt är en lite roligt utflykt och mini-vandring, allra längst nordöst i landskapet på gränsen till både Hälsingland och Gästrikland. Läs om vårt besök här.

Läs också: Det bästa av Gävle – en promenad genom stan på 6 timmar och 17.000 steg

Missa inga inlägg. Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

 

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *