Det är först när jag skriver ett inlägg om Sveriges nationalparker som jag inser att området längs Dalälven vid Gysinge och Österfärnebo numera är nationalpark. Detta är ju mina hemmatrakter. 3 år i rad var jag på sommarläger i området. Tältade, lärde mig vildmarkskunskap i rimliga mängder, att diska min egen tallrik i än högre grad och att sjunga “Vem har sett fantomen utan kläder” alla verser utantill. Samt att slå ihjäl upp till tre myggor i samma klatsch. För det här är legendariskt myggland.

På Gysinge herrgård fanns vid denna tid en imponerade privat samling veteranbilar och ett tidigt minne är hur jag fick åka med en Rolls Royce från hyfsat tidigt 1900-tal under något jippo när bilarna visades.


Men tiden springer iväg, som den gärna gör när man har roligt och nu har det plötsligt gått nära 40 år sen det begav sig. Denna svemester-sommar 2020 har det blivit dags att återvända.

Vi har valt en sån där dag när de mörka molnen tornar upp sig på himlen och då och då släpper ifrån sig en våldsam skur. Inte helt tokigt väder just för Färnebofjärden faktiskt, eftersom skurarna håller myggen i schack. De annars så fruktade i just denna del av världen.


Vi börjar vi Gysinge bruk. En gång Gästriklands största järnbruk. Strategiskt placerad vid den strida forsen som pålitlig energiförsörjning. Herrgård, arbetarbostäder, vällingklocka. PRO huserar i herrgården sedan ett antal år tillbaka, men ekar nu lite tomt. Ingen av deras medlemmar vågar väl åka på kurs nu, kan man tro?

Inte så att jag är någon mästare på att spå i väder. Men visst blir det regn?

– Här gick mammas väninna Siv på en veckolång kurs i att använda iPads, kan pappa meddela. Det är fakta man kan suga på ett tag. En vecka? För en iPad. Och då pratar vi inte ens dos-prompt?

Krokiga smedjan är stängd och igenbommad. Här stod veteranbilarna förut, minns pappa. Men byggnaden är vacker från baksidan och forsen. En regnskur driver in oss på Café udden för lunch. Naturum för nationalparken finns intill men är också igenbommat. Man har flyttat ut i geografin och finns på Mattön. Smart tänkt.

Nästa regnskur är obeveklig och driver oss springande till bilarna.

Vid vandrarhemmet finns en stig utan skyltning. Men den initierade ser spår av uppbruten räls. Mycket riktigt, stigen för oss till de gamla järnvägsbroarna. En suggestiv plats inbäddad i lövsly.

På Mattön finns nationalparkens huvudingång och Kungaplatsen, där kungen en gång invigde. Men nu är regnet hårt och oresonligt. Vi kör mot Skekarbos utsiktstorn istället med Therese Lindgrens sommarprat i högtalarna. Och här skiner solen. Vi klättrar alla de 94 trappstegen och får en utsikt över skogen och Dalälven med alla sina öar. Denna nationalpark ska ju förmodligen och egentligen upplevas med båt. Kajak kanske? Även det ett sätt att fly myggen.
Nästa destination är Nora kyrka. Härifrån går en vandringsled till Skekarbo-tornet där vi nyss var. Vi vill inte vandra alla 9 kilometerna dit, men väl en bit i alla fall. Efter någon kilometer hamnar vi på Kyrkspången. En spång över våtmark. Här har man gått spångat till kyrkan “i urminnes tider” slår skylten fast. Alltså inte sen 1800, eller sen 1700 eller ens sen kyrklagen 1686, då närvaroplikten i kyrkan slogs fast. Utan “i urminnes tider”. Det gillar jag.
Vi å vår sida är på väg på spångad led från kyrkan. Himlen är plötsligt molnfri. Mitt på spången finns en rastplats med bord och bänkar där vi kan meditera ett slag. Livet är inte så tokigt ändå En dag utan myggor i Färnebofjärdens nationalpark.

Läs om vår dag i världsarvet Hälsingegårdar här.

Missa inga inlägg. Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

 

5 kommentarer

 1. Färnebofjärden står på min att-göra-lista och jag hade hoppats att hinna dit i sommar. Men har läst om myggen och blev lite avskräckt för mygg och jag går verkligen inte ihop, inte ens med mängder av myggmedel. Jag kanske helt enkelt får sikta på att åka dit när det regnar, även om det bär emot lite grann. 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Hyr kajak och paddla ut på Dalälven? Då slipper man också myggen. Eller besöka på hösten när myggen frusit bort?

   • Hösten är ingen dum idé. Tänkte inte ens på den möjligheten, man är så fokuserad på sommaren just nu. Ingen i familjen är några kajakpaddlare direkt så tror hösten är ett bättre alternativ då. 🙂 Tack för tipset!

    • Gunilla Yourstone

     Vi spar med avsikt urskogsvandringarna här i Västerbotten till hösten just för myggen skull. De är fasen så irriterande. 🙂

 2. Pingback: Att besöka Färnebofjärdens nationalpark och Gysinge bruk vid Dalälven - RESFREDAG

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *