Sveriges nationalparker är idag 30 till antalet. Men nya läggs då och då till. Nationalparkerna är tänkta att tillsammans representera Sveriges 6 typiska naturtyper:

 1. Sjöar och vattendrag
 2. Fjäll
 3. Kust och hav
 4. Ädellövskog
 5. Våtmark
 6. Barrskog
Abisko

Varför nationalparker?

Nationalparkerna är vackra och unika miljöer. De har skapat för att skydda större sammanhängande områden av oförstörd och skyddsvärd natur. Nationalparkerna bildas efter beslut av regering och riksdag och ägs av staten. De är allas vårt gemensamma tillgång att vårda för framtida generationer.

Sveriges nationalparker
Stora Sjöfallet

Historia

Nationalparken som koncept föddes i USA 1872 när Yellowstone-området skyddades som nationalpark. Sverige blev sedan första land i Europa att inrätta nationalparker. Den 24:e maj 1909 fick Sverige 9 st nationalparker: Hamra, Garphyttan, Ängsö, Gotska Sandön, Abisko, Pieljekaise, Sarek, Stora Sjöfallet och Sonfjället. Sedan dess har alltså ytterligare 21 områden fått nationalparksstatus i Sverige.

Sveriges nationalparker
Skuleskogen

Vilka är Sveriges nationalparker?

Vilka är de då? Sveriges nationalparker? Vissa visste vi om innan och tänkte på som självklara. Andra hade vi ärligt talat aldrig hört talas om innan vi började efterforska. Här har vi dem. Från norr till söder.

1. Vadvetjåkka

Sveriges nordligaste nationalpark. Norr om vägen Abisko-Riksgränsen, längst upp mot gränsen till Norge i väglöst land. Här råder ensligheten i mjukt fjällandskap. Man vandrar till parken från nämnda väg via leden mot Kopparåsen, 10 kilometer enkel väg.

Läs också: Vadvetjåkka nationalpark – vår vandring

2. Abisko

Kan Abisko var Sveriges mest kända nationalpark tro? Här ligger också STF´s fjällstation med gott om sovplatser och stugor att hyra. Kanske är Abisko den enda nationalparken som man kan ta tåget rakt in i?
Läs om vandring på fjället Slåttatjåkka på bloggen Halloj Världen.

Abiskojåkka

3. Stora Sjöfallet

Nationalparken är döpt efter ett vattenfall som inte längre finns. I stället finns ett kraftverk och en damm. I denna, i övrigt, undersköna nationalpark i fjällmiljö har vi vandrat. Under en dagsvandring gick vi den gamla raidleden till Soldalen i somras. Ett nybyggt och mycket vackert beläget Naturum finns i anslutning till entrén.

Sveriges nationalparker
Stora sjöfallet
Naturum

4. Padjelanta

Eller Badjelannda på samiska. Denna är det vida högslätterna och de stora fjällsjöarnas nationalpark och dessutom väglöst land. För att nå nationalparken måste man vandra. Eller ståndsmässigt låta sig flygas in med helikopter till exempel till Stáloluokta. Någon gång ska vi prova det. På bloggen Lycklig & levande kan du läsa om att vandra i Treparksmötet, dvs vandring i Padjelanta, Sarek och Stora Sjöfallet. De tre nationalparkerna gränsar nämligen till varandra.

Padjelanta. foto: Moa Kempe-Harrysson, Lycklig & levande

5. Sarek

Kanske vackrast av dem alla? Själva namnet får mig att rysa av längtan. Här vandrade jag 1998, längs Kungsleden sträckningen Kvikkjokk-Saltoluokta som touchar Sarek. Långt före bloggen alltså, långt före digitalkamerans inträde i allas våra liv. Men vyerna finns kvar i samma skick i minst en evighet till, här kan du läsa om Fantasiresors vandring längs samma led 21 år senare. Förutom denna ”touch” av Kungsleden finns inga stugor, leder eller spänger i Sarek.

foto: Sofia Zetterqvist Fantasiresor

6. Muddus

Trots sitt mycket nordliga läge, ligger Muddus inte i fjällandskap. Detta är istället gammelskogarnas och de stora myrarnas land. Från Skájdde-entrén kan man vandra 7 km till Muddusfallet. Men även till Brandfältet där skogen brann 2006.

Muddus

7. Haparanda skärgård

Hit finns båtförbindelse på sommaren några dagar per vecka. En 5 km lång naturstig över Sandskär utgör den bästa vandringsmöjligheten. Mer info om att ta sig ut och fina bilder hittar du på bloggen Äntligen Vilse.

Haparanda skärgård, Sandskär. foto: Katarina Wohlfart, Äntligen vilse

8. Pieljekaise

Vidsträckta björkskogar, och låglänt fjäll. Renarnas sommarparadis. Denna nationalpark ligger lite avsides i Arjeplogsfjällen och få känner kanske till den?   Själva har vi bestigit berget Pieljekaise, nationalparkens högsta topp, som givit nationalparken dess namn. Läs om vår vandring här.

9. Björnlandet

En äkta urskog mitt i lappmarkerna och en av våra närmaste nationalparker. Trots det har det bara blivit ett enda besök, du kan läsa mer om det här.

10. Skuleskogen

En unik, vacker och lättillgänglig nationalpark skapad ur Sveriges landhöjning. Mest kända platserna är förmodligen Slåttdalsskrevan och Slåttdalsberget, där vi själva vandrade häromåret.

Sveriges nationalparker
Skuleskogen

11. Sonfjället

I ensam majestät reser sig Sonfjället i Härjedalen, över det omgivande landskapet. Denna nationalpark är känt som ett av de viktigaste fästena för björn i Sverige. Vi vandrade här i september 2020 och utnämnde genast vandringen Sonfjället runt till Den perfekta dagsturen.

12. Töfsingdalen

Den glömda dalen. en av de platser i Sverige där naturen är minst påverkad av människan. För Töfsingdalens nationalpark är bitvis väldigt svårframkomlig med oändliga blockmarker och urskog. Vi vandrade dit, 1,3 mil enkel väg en höstdag i sprakande färger.

Töfsingdalen sedd på håll från Storvätteshogna.

13. Fulufjället

Vattenfallet Njupeskär är en riktigt Sverigekändis och kanske den främsta anledningen för många att besöka Fulufjället. I denna nationalpark finns en förhållandevis stor tillgänglighet för funktionshindrade, barnfamiljer och äldre. Här hittar du en vandringsguide.
Jättefina bilder och inspiration från Fulufjället och Njupeskär hittar du hos bloggen Äntligen Vilse.

Läs också: Njuperskärs vattenfall – man ska gör alla misstag minst en gång

Njupeskär. foto: Katarina Wohlfart, Äntligen vilse

14. Hamra

Gamla urskogar, stilla myrland och vilda forsar. Hamra utvidgades kraftigt 2011. Läs om vår underbara vandringskväll här.

15. Färnebofjärden

1998 blev älvslandskapet i nedre delen av Dalälven nationalpark. När jag bodde i denna landsände åkte jag under några år varje sommar på scoutläger här. Vi tältade, lärde oss tälja pinnar och diska av vår egen tallrik och andra basala färdigheter. Området var känt för mygg redan då, det ryktas att hästar till och och med dött av myggangreppen. På senare år har man dock besprutat från flygplan för att minska mängden myggor, vet jag. I somras blev det läge att återvända och uppleva gamla minnen.

16. Ängsö

Skärgårdsmiljö norr om Stockholm i Roslagens skärgård. I nationalparkssammanhang något så ovanligt som ett odlingslandskap.

17. Tyresta

Säg den Stockholmare som inte trampat runt här? Hyfsat stadsnära och välbesökt urskog mellan Haninge och Tyresö. Läs om en vintervandring i Tyresta nationalpark hos Resfredag.

Tyresta. foto: Annika Myhre, Resfredag

18. Gotska Sandön

Är det här ens Sverige? En fråga som brukar ackompanjera de flesta foton av Gotska Sandön. Mytomspunnen, vacker, exotisk och ganska nära. Men ändå faktiskt besökt av så få. Förmodligen för att ön bara har enkla boenden och ingen mat som serveras eller kan köpas.

19. Garphyttan

Blomsterrika ängar med blåsippor, vitsippor, gullvivor och liljekonvaljer omgivna av löv och barrskogar. En del av Bergslagsleden passerar genom Garphyttan. Själva var vi där som hastigast och gick en kortare slinga i somras.

20. Tiveden

Stark vildmarkskänsla mellan Vättern och Vänerns kulturbygder. Läs också om turridning på peruansk pasohäst i Tiveden hos Fantasiresor. Själva åkte vi båt genom nationalparken för några år sedan.

Sveriges nationalparker
Tiveden. foto: Sofia Zetterqvist Fantasiresor

21. Djurö

En isolerad skärgård mitt i Sveriges största sjö. Så häftigt ändå, för jag har verkligen aldrig hört talas om Djurö innan jag skriver detta inlägg. Hit tar man sig bara med egen båt.

22. Tresticklan

Den största väglösa och obebyggda skogstrakten i södra Sverige. Läs om vandring i Tresticklans nationalpark på bloggen Lycklig & levande.

Tresticklan. foto: Moa Kempe-Harrysson, Lycklig & levande

23. Kosterhavet

Sveriges första marina nationalpark med kallvattenskoraller, snorklingsleder, sälsafari och kajakpaddling. Läs mer om Kosterhavets Nationalpark på bloggen Resfredag.

Kosterhavet. foto: Annika Myhre, Resfredag

24. Norra Kvill

En liten nationalpark i magiskt, trolsk skog. Läs mer hos bloggen Äntligen Vilse.

Norra Kvill. foto: Katarina Wohlfart, Äntligen vilse

25. Store Mosse

Vitmossehav med martallar och tranbär. Välkommen till Sveriges största myrmarksområde. I denna park finns 40 kilometers vandringsleder. Vi gick själva Lilla Lövön runt när vi har här.

26. Åsnen

En av Sveriges nyaste nationalparker, bildad 2018. Belägen på sjön Åsnens många öar.

27. Blå jungfrun

En isolerad ö i Kalmarsund och en av våra mer mytomspunna nationalparker. Hit tar man sig med båt från Oskarshamn eller Byxelkrok på Öland. På ön kan man göra en vandring på 3,3 km. Du hittar massor av fina bilder från vandringen runt ön på bloggen Äntligen Vilse.

Blå Jungfrun. foto: Katarina Wohlfart, Äntligen vilse

28. Söderåsen

En av de största sammanhängande naturskyddade ädellövskogarna i Nordeuropa. Ett helt gäng vandringsleder finns, varav en är en del av Skåneleden. Läs om några vandringar och njut av fantastiskt foto på bloggen Mats Jonsson Foto.

Sveriges nationalparker

29. Dalby Söderskog

En ädellövskog av ovanligt slag med storartad vår- och sommarblomning.

30. Stenshuvud

Vackra ständer, lummiga ädellövskogar och pastorala hedar. Men också någon så ovanligt i denna del av världen som höjder och utsikt. Sten har hela 3 huvudet ska det visa sig. Med olika vyer åt olika håll. Skåneleden rakt igenom här också och vi vandrar själva igenom nationalparken längs denna led.

Vilka har vi besökt och vilka står högt upp på listan?

Av Sveriges 30 nationalparker har vi besökt 16.

 1. Abisko
 2. Björnlandet
 3. Fulufjället
 4. Färnebolandet
 5. Garphyttan
 6. Hamra
 7. Muddus
 8. Pieljekaise
 9. Sarek
 10. Skuleskogen
 11. Sonfjället
 12. Stenshuvud
 13. Stora Sjöfallet
 14. Store Mosse
 15. Tiveden
 16. Tyresta
 17. Töfsingdalen

Förstås finns någon form av önskan att besöka och vandra i dem alla.

Skuleskogen

Av de vi inte har besökt lockar nog Vadvetjokka (alltså vi stod ju och tittade på skylten mot Kopparåsen längs vägen norrut från Abisko mot Narvik och tänkte att om vi haft en dag till så hade vi vandrat här), Padjelanta, Söderåsen och Blå Jungfrun mest.

Vilka regler gäller i en nationalpark?

I Sverige, till skillnad från exempelvis USA, är alla nationalparker gratis.

För att skydda naturen gäller delvis andra regler än i naturen i övrigt. Allemansrätten gäller inte fullt ut och hundar är inte alltid välkomna. Möjligheten att cykla, rida, köra skoter etc kan ofta vara begränsade. Se separata regler för varje nationalpark för att veta vad som gäller där du tänker vandra.

Vindelfjällen. Kanske nationalpark snart.

Områden som kan bli nationalparker i framtiden

Naturvårdsverket har pekat ut områden som är lämpliga kandidater till en framtida status som nationalparker. De är:

 • Arktiska tundran i Tavvavuoma, Norrbottens län
 • Kebnekaise, Norrbottens län
 • Vålådalen-Sylarna i Jämtlands län
 • Myrtäckta Blaikfjället i i Västerbottens län
 • Bästeträsk, Gotland
 • Reivo i Norrbottens län
 • Vindelfjällen i Västerbottens län
 • Rogen-Juttulslätten i Dalarnas och Jämtlands län
 • Koppången i Dalarnas län
 • Nämdöskärgården i Stockholms län
 • Sankt Anna i Östergötlands län

(källa Sveriges nationalparker.se)

Kebnekaise

Gillar du också vandring och nationalparker? Glöm inte att följa 4000mil på Facebook.

 

6 kommentarer

 1. Vilket härligt inlägg. Nu måste jag gå in och läsa inläggen du länkar till. Vi räknade efter att vi också besökt 8 av dem: Abisko, Sarek, Skuleskogen, Fulufjället, Tiveden, Kosterhavet, Söderåsen och Stenshuvud. Gotska Sandön är något som lockat i många år men besöket har tyvärr blivit bortprioriterat, men kanske blir det nu när vi ska semestra mer på hemmaplan. Tresticklan pratar min svärson så varmt o och dit har vi ju inte så långt.

  • Gunilla Yourstone

   Gör det, det finns massor med fina bilder och vandringsförslag. När man söker på resor i världen överhopas man fota med sidor, bloggar mm, men för vandring i Sverige finns förbluffande lite på nätet. Men här har jag lyckats vaska fram en hel del jättebra material.
   De skånska nationalparkerna är jag jättesugen på nu. Samt förstås alltid de Lappländska.

 2. Är du sugen på de skånska kan vi varmt rekommendera Söderåsen i början av maj när boken är så intensivt grönt att det nästan gör ont. Sedan är Söderåsen så kuperat att alla förutfattade meningar om att Skåne är platt faller direkt.
  Stenshuvud är också fint men Söderåsen…. (samt Åkulla bokskog ar i Halland med hur mycket vandringsleder som helst..)

  • Gunilla Yourstone

   Tack för tipset, får bli nästa maj då. Fast annats verkar det väldigt fint i höstfärger också.

 3. När jag såg Mats Jonssons vackra bilder insåg jag att en hösttur till Söderåsen nästan är ett måste…

 4. Pingback: Två timmar med bil från Linköping - detta är jag nyfiken på - lite mera rosa

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *