Vår fjärde dag på vår 5 dagar långa vandring längs Skåneleden på Österlen är det vandring Simrishamn-Kivik som gäller.

Vår längsta vandringsdag, 22 kilometer, plus att vi planerar en egen liten avstickare också. Bäst att börja i tid, tänker vi, äter frukost tidigt och ger oss iväg kvart i nio på morgonen. Lunch i form av ost- och skinksallad inhandlas på Coop i Simrishamn.

vandring Simrishamn-Kivik

Som vanligt, höll vi på att säga, börjar vi med en strandpromenad. Som rundar en camping och en sandstrand. Vad många husbilar det står på campingen ändå? Fastän vi är i slutet av september.

Vårhallarna

Där sandstranden slutar tar Vårhallarna vid. En plats med annorlunda stenformationer och klippor. En akvarellmålningskurs har för dagen valt ut just denna plats för sina övningar och blir i och med detta val själva föremål och motiv för våra fotoövningar.

vandring Simrishamn-Kivik

Baskemölla och Vik

Vi vandrar vidare mot samhället Baskemölla och senare Vik. Går genom snårig vegetation av stora nyponbuskar och nu börjar de första äppelodlingarna dyka upp. Väl inkapslade i höga stängsel. Och så hagarna förstås, ständigt hagar med nya kor och nya får som betraktar vår vandring genom deras riken.


vandring Simrishamn-Kivik vandring Simrishamn-Kivik vandring Simrishamn-Kivik vandring Simrishamn-Kivik

Sedan är det dags att lämna havet igen och jobba lite asfalt. Viks Golfklubb tvingar ut leden på en utvikning inåt land. Vi kämpar på, på huvudled runt golfklubben, viker sedan in på mindre vägar, men fortfarande på asfalt.

Rörum – äppelriket börjar på allvar

I Rörum börjar äppelriket på allvar. Vi går längs stora välskötta anläggningar. Raka rader av perfekt beskurna träd. Röda vackra frukter. Många inkapslade av stränga, höga staket, men andra öppna så att vi kan vandra mitt bland träden. Så nära att vi känner doften av söta, syrliga, röda svenska äpplen.

Många äpplen på denna vandring Simrishamn-Kivik

vandring Simrishamn-Kivik

Sista kilometrarna tillbaka ner mot havet blir lite ansträngda faktiskt. Vi bär fortfarande runt på våra Coop-sallader, så ingen lunch har vi fått i oss heller. För vi vet ju precis var vi vill äta vår lunch idag. Men har läst fel i vår vandringsbeskrivning i hastigheten, tror först att vi har 11 kilometer till vårt lunchställe, som visar sig vara 14,5.

Nåväl, bara att bita ihop och vandra på.

Knäbäckshusen – en utvikning

De första skyltarna mot Knäbäckshusen kommer tre kilometer innan. Sista skylten är ett irriterad ”Google maps visar fel! Knäbäckshusen ligger 700 meter ditåt!”. Vilket öde att ha en av Österlens sevärdheter felaktigt markerade av Google på sin tomt! Som att ha samma telefonnummer som Utebliven tidning, så när som på en siffra typ.

Här måste vi avvika från leden för Skåneleden svänger ju väster mot Stenshuvud. Vi fortsätter rakt fram i samma riktning som den irriterade skylten pekar.

vandring Simrishamn-Kivik

Så vinglar trötta, blodsockerfattiga ben äntligen in i den lilla byn. Gamla, söta ”Pomperipossa-hus”. Halmtak och korsvirke. Klängrosor i ”Sofia i Körsbärsdalen”-style. Lovely. Fast visst skulle det finnas en strand också? Vi styr mot havet. Det känner man alltid i kroppen, åt vilket håll det är.

Och där ligger den ju. Precis så bedårande som det sagts oss. En smal strandremsa. Träd vars lövverk hänger ner över sanden, nästan som tropiska palmer. Vi har fått in moln nu, men färgen på vattnet har ändå valt att anta en turkos nyans. Det hade kunnat vara Seychellerna typ. Men är Sverige.

vandring Simrishamn-Kivik

Presskonferenserna med regeringen följer man ju hur som haver

Här sätter vi oss ner intill vattenbrynet. Tråcklar av oss kängor och de där dubbla lagren strumpor. Salladerna får äntligen komma fram i dagsljus och göra det de gör bäst. Ätas.

Stefan Lövén håller presskonferens. Smittan ökar oroväckande mycket i Stockholm. Men också rekord i Västerbotten. För första gången i pandemins halvårslånga historia får vår egen region stå i centrum om så bara en enda kort slide.

vandring Simrishamn-Kivik vandring Simrishamn-Kivik

Stenshuvud nationalpark

Men vi är ju inte här för att vila oss. Eller för att se presskonferenser för den delen.

Kängorna dras på sandvåta fötter. Tillbaka och upp på Skåneleden igen. Nu rullar vi in i Stenshuvud nationalpark. Grönt, frodigt och skogslandskap. Sedan hagmark igen. Naturum har inget kaffe, men väl toalett. Man kan inte få allt här i världen.

vandring Simrishamn-Kivik  vandring Simrishamn-Kivik

Nu ska vi stiga hela 96 meter. En oerhörd höjd för att vara detta platta landskap. Stenshuvud har hela 3 huvuden. Samt ytterligare en utsiktsplats. Först det södra, sedan det östra och så alltså utsiktsplatsen bortanför det östra där man kommer mer fritt mot havet. Och så slutligen den norra. Stigen har nästan blivit en motorled. Stens huvuden är kala, all vegetation har för länge sedan trampats bort och ersatts av blankpolerade stenar och rötter.

vandring Simrishamn-Kivik
Härlig vandring Simrishamn-Kivik. De kan det här med ekar ändå, skåningarna, det måste man ge dem.

vandring Simrishamn-Kivik

vandring Simrishamn-Kivik
Nednött vegetation

Sedan bär det nedåt igen. Genom bokskogar och alléer av för oss helt okända träd. Vi hittar inga informationstavlor om denna allé-skog och vilka dess innevånare är. Förvånade nog, eller är det bara vi som tycker att de är mäktigast i hela nationalparken?

vandring Simrishamn-Kivik

vandring Simrishamn-Kivik
vandring Simrishamn-Kivik

Kiviks musteri och äpplen

Nu duggar höjdpunkterna tätt, för vi hinner bara ut ur Stenshuvud, så är vi vid entrén till Kiviks musteri. Vi kikar lite på trädgården och köper sedan varsin flaska färsk must. Slår oss ner utanför entrén i kvällssolen som nu uppenbarat sig, och njuter.

Det finns även lite presentartiklar i butiken, chutneys, marmelader. Vi slår till på en burk äppelmos till pappa.

Resten av vägen fram till Kivik kantas av äppelodlingar av alla de slag. Det verkar standard att varje villa har en extra stor trädgård och ett gäng äppelträd på ägorna.  En odlare säljer äpplen utmed vägen. ”Tag själv” ur trälårar och swisha. 1 krona styck. Vi köper 8 äpplen, men swishar 10. Rundar av. Äter ett varsitt direkt längs vägen.

vandring Simrishamn-Kivik vandring Simrishamn-Kivikvandring Simrishamn-Kivik

En skeppssättning i en hage, dyker upp till höger. Vi är på och pepp och tar bilden. Så en kungagrav till väster, men nu är vi för trötta helt enkelt. Nu får det vara slut turistat för oss idag, döda kungar eller inte.

vandring Simrishamn-Kivik

Efter en vila på vårt B&B-rum blir det så middag på Eva på torget. Tortellini och Moules Frites. Ordning och reda. Och över 44.000 steg. Vi skallar Skåneleden även idag. Kanske, kanske på den bästa sträckan hittills?

Fakta om vår vandring Simrishamn-Kivik

Dagens vandring är 22 kilometer lång, men vår utvikning till Knäbäckshusen, 23 kilometer. Detta är Skåneleden SL4´s etapp 5, varken mer eller mindre. Vi jobbar upp smått fasansfulla 44.140 steg. Nytt personligt stegrekord.

Vi startar 08:45 på morgonen och går i mål 17:15. 8,5 timme inklusive Knäckbäckshusen, lunch, äppelmust och skeppssättning i kohage.

vandring Simrishamn-Kivik
Dagens karta i mitten: vår vandring Simrishamn-Kivik

Läs om hela vandringen: 
Dagsetapp 1: Ystad-Kåseberga
Dagsetapp 2: Kåseberga-Skillinge
Dagsetapp 3: Skillinge-Simrishamn
Dagsetapp 5: Kivik-Brösarp

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

7 Comments

 1. Susanne

  Tack för bra tips! Detta ska vi göra framöver. I helgen vandrade vi i Kullabergs naturreservat i Skåne till bla Kullens fyr. Vi bodde på Arilds vingård en natt med.
  Jättefint och härlig vandring!

  • Gunilla Yourstone

   Vad härligt! Nu börjar väl de fina höstfärgerna i Skåne med? 🙂

 2. Marianne

  Å vilken härlig vandring !

 3. Marianne

  Och så bra beskriven och fotad så det känns som man vandrat med er !

  • Gunilla Yourstone

   Tack! Det var en sån fin vandring och man fick ta ut sig ordentligt. 🙂

 4. Vilken härlig vandring och ni hade verkligen tur som tokar med vädret! Vi gillade verkligen konceptet med bokade boenden och forsla bagage så nu har vi blivit sugna på någon fin vandring i Sverige också!
  Kanonfina bilder gör inte inlägget sämre!

  • Gunilla Yourstone

   Ja vädret var verkligen till sin fördel.
   Vi sa det till varandra under vandringen, att detta måste vi göra om, att vandra med bagagetransport alltså. Mycket smidigt. Och roligare än att göra dagsturer från samma ställe.
   Det finns till Ölands sydspets också.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *