Detta är vår första vandringsdag på vår 5-dagars vandringsresa längs Skåneleden på Österlen. Vandring Ystad-Kåseberga är dagens beting.

Vi vaknar i en värld av dimma. Tjock, smetig och vitgrå. Högre upp i Östersjön lättar dimman så gott som alltid i gryningen. Men här verkar den ligga kvar? Minns plötsligt de där Wallanderböckerna man läste för en 25 år sedan. Alltid dimma och mistlurar, visst var det så? Varm land som möter kallt hav? Eller hur var det nu?


Men inte oss emot. Vi är i det där ”första dagen på resmålen”-modet. När precis allt är spännande. Dimma? Mystiskt och exotiskt!

Ystad strandpromenad

Vi utrustar oss med en varsin chevresallad, tonfiskmacka och nötmix tranbär och vandrar iväg i dimman. Strandpromenad. Pensionärer som rastar hundar. En oändlig sandstrand och havet som mer anas än syns. Sjöfåglarnas läten i den dimmiga evigheten.

Vi roar oss med Ystads alla badhytter. Färgglada och på rad. Kostar 130.000-200.000 på ofri grund, har Hemnet talat om för oss. Men vad har man dem till? Förvarar badringen i? Eller finns det någon dold usp, som till exempel en tillhörande p-plats vid stranden?

Vi är ändå glada att de finns, för de är färgglada att fotografera även i dimma.


Nybrostrand

Vid Nybrostrand börjar vandringen på riktigt kan man säga. Strandpromenaden är borta och har ersatt av en stig genom strandvass och nyponsnår. Björnbären är inte riktigt mogna än. Dimman har gett sig av. Solen kommer fram. Och då även Chevresalladen med den. Lunch på en bänk i vid havet. Med solen i ansiktet. Visst var det det här vi åkte ner för?

vandring Ystad-Kåseberga Hammars backar

Nu ändrar vandringen karaktär. Det enorma skjutfältet upptar strandlinjen här. Vilket slöseri med värdefull mark, tycker jag. Oerhört rationellt tycker Christofer, militären, för då kan man använda havet som säkerhetszon.

Vi följer Skåneledens sträckning upp på landsvägen, på utsidan av skjutfältet, men pratar senare med andra vandrare som genat över fältet som för dagen inte hade några skjutningar på schemat. Enklare, vackrare och närmare, så det blir vårt tips till andra vandrare också. Så vida det inte pågår skjutningar alltså.

Men själva knatar vi alltså 4 kilometer på förhållandevis ocharmig landsväg. Ser en paraglider lyfta och sen landa igen. Jordbrukslandskap och några av de där karaktäristiska ensamma skånska träden. Som lever sina liv alldeles själva där ute på slätten.

 

Hammars backar

Men sen händer det ju saker igen igen. Vi stiger hela 40 meter. Och där uppe breder grässlänterna och fårhagarna ut sig. Och bakom dem havet. Böljande ängar. Branta stup. En stilla krusning på stålblått hav. Solen som börjar stå lägre nu där den anas bakom molnslöjor. Välkomna, säger Hammars backar. Och här måste det ju bli tonfisksmörgås medan fåren granskar oss skeptiskt.

vandring Ystad-Kåseberga Hammars backar
vandring Ystad-Kåseberga Hammars backar vandring Ystad-Kåseberga Hammars backar vandring Ystad-Kåseberga Hammars backar  vandring Ystad-Kåseberga Hammars backar
vandring Ystad-Kåseberga Hammars backar  vandring Ystad-Kåseberga Hammars backar vandring Ystad-Kåseberga Hammars backar

Här vill vi stanna för alltid. Men vandrar ändå vidare, för vandra är ju just det vi gör här.

Ales Stenar

Och längst där borta är det visst nåt. Plötsligt är vi inte ensamma länge. Här kommer folk från andra hållet. Och vi ser Ales Stenar, den kända skeppssättningen och där nedanför Kåseberga. De andra turisterna gör det som turister oftast gör på sånna här ställen. Står mitt i fotomotivet. Pratar en stund. Tar kort på varandra. Vi får vänta för att våra linser ska få umgås med Ale stenar alldeles själva några sekunder. Utan skrikande barn, poserande flickvänner och entusiastiska tyskar.

vandring Ystad-Kåseberga Ale stenar
vandring Ystad-Kåseberga Ale stenar

vandring Ystad-Kåseberga Ale stenar
Men se på fan kom inte tysken med ändå??

Sedan återstår bara 1,5 kilometer landsväg av den här dagen. Ett gäng asfaltsläggningsbilar gör oss sällskap innan vi är framme vid nattvila, fötter i högläge och en dusch.

På ställen, där man sover blott en gång,
blir sömnen trygg och drömmen full av sång.

Fakta om dagens vandring Ystad-Kåseberga

Vår första dagsetapp är 21 kilometer lång. Den innefattar Skåneledens etapp 1 och större delen av 2:an på SL4. Vi startade vid gångbron över järnvägen i Ystad vid 10-tiden på morgonen och gick i mål på vårt B&B i Kåseberga klockan 17 på kvällen. 7 timmar tog alltså denna vandring, inklusive många raster och fotostopp. 35.413 steg.

Vi valde att ta vårt lunchstopp längs stranden vid Nybrostrand. Då är man knappt halvvägs och förmodligen det bästa valet om man väljer (eller måste välja) att gå runt skjutfältet. Här finns bänkar och bord att sitta på.

Denna etapp är i princip helt platt tills man kommer till Hammars backar med ca 5 kilometer kvar på etappen. Där stiger man 40-50 meter och går sedan ner igen. Vid Hammars backars finns en sekvens där man går på kanten av den mycket branta slänten  ner mot havet. Här skulle det kunna upplevas som lite obehagligt för den som inte gillar branter och stup. Se bild. I övrigt är det snälla stigar och vägar man går på.

vandring Ystad-Kåseberga Hammars backar
Kanske lite obehagligt?
Dagens karta: vandring Ystad-Kåseberga

Läs om hela vandringen: 
Dagsetapp 2: Kåseberga-Skillinge
Dagsetapp 3: Skillinge-Simrishamn
Dagsetapp 4: Simrishamn-Kivik
Dagsetapp 5: Kivik-Brösarp

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

16 Comments

  1. Så fina bilder från ett underbart område! Och vilket ljus ni fick! Helt magiskt! 🙌🏻

  2. Ett tips angående skjutfältet. Är röd flagg hissad är det stängt för privatpersoner. Så det är bara att spana efter den. De flesta dagar är det öppet.

    • Gunilla Yourstone

      Bra tips. det finns även en anslagstavla där det står vilka datum skjutning pågår.

  3. Josefin

    Alltså, det ser ju ut som utomlands (jag tänker mig nånstans i Storbritannien, även om det kanske är brantare branter där)! Du har fotat väldigt fint, och lyckas få mig sugen på att åka till Skåne. 😛 Ser fram emot kommande delar!

    • Gunilla Yourstone

      Ja visst är det häftigt!? Det är definitivt värt att åka ner och vandra.

  4. Pingback: Veckans fem om turism, hemmaliv och Naturkompaniet Resor - RESFREDAG

  5. Marianne

    Som alltid- så härligt att läsa !

  6. Elisabeth Lindsjö

    Vilka underbara bilder! Färgerna blir vackrare på hösten. Det är också mycket skönare att vandra höst eller vår då det inte är så varmt. Har själv vandrat samma sträcka och vidare till Juleboda. Känner mig lyckligt lottad då jag bor på Österlen med närhet till alla vackra vandringsleder som finns här.

    • Gunilla Yourstone

      Tack! 🙂 Alla årstider har väl sin skönhet, men hösten kommer med andra, färger, annat ljus och ett lugn.

  7. Lena Eriksson

    Här finns skjutningarna på skånska skjutfält. De brukar lägga ut datumlistor varje månad, så kan vara värt att hålla koll på i planeringen. För jag håller med – det är sååå mkt vackrare än Skåneleden just där.
    https://www.forsvarsmakten.se/sv/organisation/sodra-skanska-regementet-p-7/skjutfalt-och-avlysningar-sodra-skanska/

  8. Gun Petersson

    Det här vill jag också göra! Men har ni bara den lilla packning som syns på bilderna?

    • Gunilla Yourstone

      ja, vi köpte ett vandringspaket av vandra.se där det ingår boenden och bagagetransport mellan dessa. Mycket smidigt! 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *