Ni vet hur det är när man ska besöka en ny plats. Det är inte lätt att veta i förväg hur man ska lägga upp besöket. För Hamra nationalpark har vi dessutom inte så mycket tid. Några timmar. Vi ska köra från Gävle till Hede i Härjedalen denna dag. 5 timmar tar det bara körningen. Sen ska man stanna för lunch förstås och så har vi ett stopp till innan Hamra. Förstås, vi ska ju alltid prompt maxa alla våra resor.

Så hur maxar vi Hamra? Jag läser på och googlar. Bästa vandringsleden? I lagom längd? Kommer på den lysande iden att vi ska äta kvällsmat i Hamra. Köpa med oss varmkorv och bröd. Hitta en grillplats i Hamra och göra upp eld. Men var får man göra upp eld i Hamra? Ny googling.

Vi parkerar in oss i Hamra nationalpark vid fyra-halv fem på eftermiddagen. När de andra besökarna packar ihop sig för dagen och åker hemåt.

Hamra är en arbetad nationalpark, Det vill säga, man har ansträngt sig. Nya fina byggnader, skyltar och grillplatser vid entrén. Rullstolsramp 500 meter till en utsiktsplats. En ny blänkande guldkrona. Inte möglig som den i Store Mosse och inte avskavd som den i Stenshuvud.

Det har varit en gråmulen tråkig dag hittills. Men nu spricker det upp och en mild eftermiddagssol letar sig in mellan trädkronorna. Vi kollar förstås in den där guldkronan och rampen med sin utsiktplats. Men sedan är det vandringsdags.

Hamraleden är nationalparkens längsta vandringsled. Den är 1 mil lång och går genom hela den långsmala parken från ena änden till den andra.

Efter 2 kilometer finns Hamras enda grillplats bortanför de vid huvudentrén. Det har jag ju kollat upp i förväg. Till och med att jag packat några vedträn i bilen för säkerhets skull. Det brukar finnas ved på plats, men det kan vara slut och då får man ju inte plocka grenar och sånt på eget bevåg. Detta är ju en nationalpark.

Vi packar ryggorna fulla med, korv, nyponsoppa, triangakastrull, och vedträn på vår vandring. Det är en underbar solig kväll nu. Vi träffar på kanadagäss med ungar och ser sångsvanen på håll. Plus bromsarna då som följer oss i hälarna.

Vi går över myrmark, hjortronkarten är överallt och kängorna suger fast i dyn i varje steg som inte är spångat.


Vindskyddet vid Ormtjärn ligger fantastiskt till. Precis vid vattnet och i fritt västerläge. Här kommer solen att ligga på hela kvällen. Vi tänder vår eld och grillar vår korv. Kokar vår nyponsoppa.

Önskar att vi inte alls bokat en familjerum på Sonfjällets Wärdshus i Hede, utan i stället tagit med oss liggunderlag och sovsäckar hit som vi kunnat bre ut i vindskyddet och somnat i solnedgången.


Om Hamra Nationalpark

Hamra nationalpark ligger i Ljusdals kommun och i Gävleborgslän, men lite förvånande för oss i alla fall, i landskapet Dalarna.

Hamra består av orörd skog och myrmarker och är 1383 hektar stor. Hamra blev nationalpark 1909 och är därmed en av Sveriges (och världens!) äldsta nationalparker. 2011 utökades parken kraftigt och fick 3 nya fina och fräscha entréer.

I nationalparken finns ett antal kortare vandringsleder på några kilometer och en längre led, Hamraleden som är 1 mil lång.

Hamra har en tillgänglighetsanpassad led på 500 meter enkel väg. Den går fram till en utsiktsplats över Svansjön.

Vi vandrade den röda Hamraleden från huvudentrén till Ormtjärn.

Ja vi åkte till Hede till slut. Och fick denna inte helt oävna vy mot Sonfjället. Men det är ju en helt annan nationalpark. Och vandring.

Läs också: Vandring i Sonfjällets nationalpark – den perfekta dagsvandringen?

Vill du läsa om fler av våra vandringar? Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

2 Comments

  1. Det ser helt underbart ödsligt ut. Men kul att det ändå är en arbetad natioanlpark. Och ligger ju väldigt bra till egentligen, på vägen mellan Dalarna och Sveg. Ni ser verkligen ut att ha haft en mycket fin kvaäll.

    • Gunilla Yourstone

      Ja och då var detta ändå i pandemitider när många vandringsleder fullständigt översvämmades av folk.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *