Vad finns det att se och göra i Dalarna?
Dalarna är en del av mig. Härifrån är min pappa och här har jag tillbringat mycket tid i barndomen. Men inte i hela Dalarna. För Dalarna är stort, Sveriges fjärde största landskap. Och vår släkt är från södra Dalarna och det är där jag tillbringat tid i min barndom.

Sundborn

I sommar, i svemester-tider tillbringade vi en vecka i centrala och norra Dalarna och upptäckte både sånt vi sett och gjort förut och sånt som var nytt för oss. Så först nu känner jag mig mogen för en best-of-lista. Här kommer den, bästa sakerna att se och göra i Dalarna.

Vi kör väl från norr till söder?

1. Storvätteshågna

Dalarnas högsta berg är en mycket trevlig dagstur från Grövelsjön. Väl värd att göra. 2 mil tur och retur från fjällstationen och 17,5 kilometer om man kommer med egen bil och kör upp på parkeringen direkt mot kalfjället.

Läs också: Storvätteshågna – Dalarnas högsta berg 1204 m.ö.h.

Att se och göra i Dalarna

Töfsingdalens nationalpark ser man från toppen också!

2. Grövelsjön

Grövelsjön är en småskalig och genuin fjällby på gränsen mot Norge. Här ligger också en av STF´s fjällstationer och många fina vandringsalternativ finns, flera av dem går över på den norska sidan. Det är också härifrån man vandrar till Storvätteshogna enligt ovan.

Så här harmoniskt inbäddat i fjällmiljö, precis under trädgränsen, ligger Grövelsjöns fjällstation.

3. Städjan och Nipfjället

Nipfjället heter det fjäll som ligger norr om Idre. Nipfjället erbjuder fin lättillgänglig fjällnatur och har ett antal vandringsleder och toppbestigningar. Många av dem av lämplig barn-karaktär. Den mest kända toppen här är Städjan, på grund av sin unika form.

Läs också: Vandring till Städjan på Nipfjället Idre – vi klättrar upp på Sveriges meta vulkan-lookalike

Att se och göra i Dalarna

4. Trollvägen – Sveriges högst belägna väg

Trollvägen är Sveriges högst belägna väg med sina 1003 m.ö.h.
Här finns också ett fenomen, en synvilla, som gett vägen dess namn och som lockar folk att komma hit.

Att se och göra i Dalarna

5. Fulufjällets nationalpark med Njupeskär

Fulufjällets nationalpark är väldigt välbesökt, framför allt under sommarmånaderna. Framför allt är det den totalt 4 kilometer långa promenaden tur-och-retur till Njupeskär som lockar. För detta är Sveriges högsta vattenfall med sina 93 meter.

Läs också: Njupeskärs vattenfall – man ska göra alla misstag minst en gång

Att se och göra i Dalarna
Att se och göra i Dalarna – Njupeskär

6. Hamra nationalpark

Hamra nationalpark ligger i Dalarna även om den tillhör Ljusdals kommun och Gävleborgslän. Här vandrar man i gammalskog och myrmarker.

Läs också: Vandring i Hamra nationalpark – en perfekt sommarkväll

Att se och göra i Dalarna

7. Helvetesfallet och Storstupet

En kanjon, ett vattenfall och en järnvägsbro där Inlandsbanan ibland passerar. Så kan väl sammanfatta Helvetesfallet och Storstupet. Dessa tre tilldragelser ligger med 6 kilometers mellanrum längs Ämån, norr om Orsa. De ligger längs samma dammiga grusväg, så besöker man den ena, så gör man rätt i att även besöka den andra.

Läs också: Helvetesfallet och Storstupet i Orsa – och Inlandsbanan på det

Att se och göra i Dalarna
Att se och göra i Dalarna

8. Fryksås

En gammal fäbod som ömsat skinn och nu är stiliga hotell och uppfixade sommarstugor. Allt tack vare den hejdlöst vackra utsikten får man förmoda.

Att se och göra i Dalarna

9. Zorngården i Mora (och Zornmuseet)

Vi hoppade själva faktiskt över Zornmuseet eftersom flertalet av Zorns egna tavlor är utlånade till Nationalmuseum just det år vi är här (2021). Och det är ju liksom honom man vill se.

Men Zorngården, det vill säga makarna Zorns bostad besökte vi. Ett mycket fint hem, men många moderniteter för dåtiden som t.ex kylskåp, dammsugare och varmvattenberedare. Samt mycket samtida konst förstås, här finns, förutom Zorn själv, både Carl Larsson och Prins Eugen.

Att se och göra i Dalarna – Zorngården

10. Vasaloppsmålet i Mora

I Mora finns också Vasaloppets målgång och även ett Vasaloppsmuseum. Museet var stängt när vi var där, annars hade vi gärna gått in och tittat.

Att se och göra i Dalarna

11. Dalahästtillverkningen i Nusnäs

Turistfällevarningsklockorna klämtade hela vägen fram till Nusnäs. Detta är nog bland det mest turistiska man kan ta sig för med i Sverige. Men så vadå, det är ju ändå Dalahästen vi pratar om här. Klart man ska till Nusnäs och köpa sig en dalahäst på plats där den tillverkas.

Läs också: Dalahästtillverkning i Nusnäs – vi går all in som Dala-turister

Att se och göra i Dalarna – Dalahästtillverkningen

12. Kyrkan i Rättvik och Nyfiket på Gammalgården

Vi var ju egentligen på väg till bryggan i Rättvik. Den vi läst att man måste se. Men Rättvik visade sig vara ett trafik-, turist- och parkeringsinferno. Vi vände och åkte igen innan vi ens klivit ur bilen.

Åkte någon kilometer norrut i stället till Gammalgården. Där var det lugnt och trevligt och hembakat fika fanns i riktigt genuin Dala-miljö. Sedan promenerade vi över järnvägen och efter vattnet till kyrkan. Två härliga badplatser längs vägen fanns det och vid kyrkan en intressant minnessten för den historieintresserade. Över alla de personer som en gång hjälpte Gustav Vasa på hans skidfärd genom Dalarna.

Så vi tänker, skippa bryggan, den gigantiska campingen och den överfulla badplatsen i Rättviks centrum. Åk hit i stället.

Att se och göra i Dalarna

13. Vidablick

En klassisk utsiktspunkt över Siljan är Vidablick söder om Rättvik. Detta är ett fyrliknande utsiktstorn på Hedsåsberget, byggt så tidigt som 1898.

14. Tällberg

Tällberg skulle kunna vara Dalarnas mest picturess by där den ligger med utsikt över Siljan. Väl värt ett stopp i alla fall. Här finns även vandringsslingan Tällberg runt på 7 kilometer.


Att se och göra i Dalarna

15. Älvmötet

En kul grej och en klassisk plats är Älvmötet. Det vill säga den plats där Österdalälven går ihop med Västerdalälven till bara Dalälven.

Många är de par genom tiderna som valt att förlova sig just här.

På udden finns grillplats och en paviljong där det sommartid ordnas musikstunder.

Det är pappa som visar oss platsen.

16. Falu koppargruva

Falu koppargruva är idag ett UNESCO-världsarv och en sevärdhet. Guidade turer går ner i gruvan och Stora Stöten, det vill säga gruvraset från 1687, går att beskåda från utsidan.

Läs också: Falu Koppargruva – att besöka ett av Sveriges 15 världsarv

Att se och göra i Dalarna

17. Carl Larssongården i Sundborn

I Sundborn strax utanför Falun ligger Carl Larsson-gården. Alltså den berömda konstnären och hans hustru Karins hem. Ett besök här är alltid fantastiskt.

Läs också: Carl Larsson-gården i Sundborn – ett besök i Sveriges mest kända hem

Att se och göra i Dalarna
Att se och göra i Dalarna – Sundborn

18. Barken – Konst runt Barken

Förstås måste jag tipsa om den vackra sjön Barken, där pappas födelseort Söderbärke är beläget. Här kan man åka på konstrunda, Konst runt Barken. Evenemanget äger rum en vecka varje juli.

19. Ekomuseum Bergslagen

Ekomuseum Bergslagen sträcker sig över ett stort område i Västmanland och södra Dalarna och innefattar 70 olika besöksmål med koppling till malmbrytningen i området och industrin runt det. Här finns hur mycket fint och intressant som helst att upptäcka.

Några exempel: Ludvika gammelgård & gruvmuseum, Flogbergets gruvor, Klenshyttan och Lokmuseet.

Läs mer om besöksmålen i Ekomuseum Bergslagen här.

20. Världens största dalahäst i Avesta

Dalahästar i alla dess former hittar man överallt i Dalarna. Men världens största dalahäst finns bara i Avesta. Ett självklart fotostopp på Dala-turnén.

Dalahästen är belägen där riksväg 70 och 68 möts och är 13 meter hög och väger 66,7 ton.

Att se och göra i Dalarna – världens största Dalahäst

Så långt det vi själva sett och gjort i Dalarna. Men som alltid när man reser blir det platser kvar. Som man inte hann med. Vi skickar dem vidare till er.

21. Gesundaberget

Gesundaberget hann vi visst med. Det stod nästan överst på listan, men liften upp var stängd hela säsongen 2021 visade det sig, när vi kom dit, så vi tog oss aldrig upp på den berömda utsiktsplatsen. Och att gå upp var förstås inte att tänka på med en 87-årig pappa med i sällskapet.

22. Pilkalampinoppi-berget

Ytterligare ett utsiktsberg ungefär en timme norr om Orsa. Vi tänkte först åka upp någon kväll, men en timme enkel väg kändes för långt. Vi skulle ha vetat om det när vi besökte Hamra några veckor tidigare i stället.

23. Siljansleden

Siljansleden touchar vi några gånger, utan att vandra längs den. Den verkar riktigt intressant, kanske skulle man vandra någon gång.

Att se och göra i Dalarna
Här går Siljansleden

24. Östra Silvberg

Då en av Sveriges äldsta gruvor, som hade sin storhetstid redan på 1400-talet då mycket silver utvanns här. Nu en turkosa vattenspegel, vacker att besöka och svalkande att bada i.

25. Ornässtugan

Jag vill gärna hit och kolla in Sveriges mest kända dass, det vill säga det som Gustav Vasa smet ut igenom när det begav sig 1520. Det vill inte övriga familjen, så Ornässtugan står kvar att upptäcka för mig. Kanske kan jag tvinga med kollegorna någon gång i samband med något jobbmöte i Borlänge?

Men husmoran, som hjälpte honom ut, hon står faktisk nämn med namn på den där stenen, den som vi hittade vid Rättviks kyrka, ni minns. Så det kanske jämnar ut sig.

Den där stenen

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

Tags

8 Comments

 1. Irene Magnusson

  Du har verkligen hittat det bästa! Jag har turistat och turister alltid uppöver från Dalarna och upp till Norrbotten….trivs med natur och människor. Man känner sig alltid välkommen och sas hemma…..
  Vacker natur som du fångat i dina bilder!
  Spelar ingen roll sommar som vinter….

 2. Så oerhört vacker natur och mysiga ställen det finns där 🙂 Jag diggar bilden på vattenfallet i störtregn!

  • Gunilla Yourstone

   Skrev ett helt inlägg om hur jag blev genomblöt på några sekunder där. Men det blev ett äventyr! 😊

 3. Albert Allema

  Vi har använt bland annat denna webbsida när jag förberedde vår resa till Höga Kusten.

  På vägen dit har vi stannat vid Tällberg (nr. 14) och Rättvik Kyrka (nr. 12), och det var verkligen fina platser! Flera platser på listan har vi redan besökt, andra hoppas vi att ta senare!

 4. Sissi Yourston

  Kul att ha hittat hit. Jag och pojkvännen planerar resa i dalarna till sommaren. Såg sedan ditt namn och att du hette Yourstone. Jag är också en Yourston, Susanna (Sissi) från Örebro 😀

  • Gunilla Yourstone

   Ah, en till Yourstone, det är inte så vanligt. Jag har fått namnet från min man, som i sin tur fick det från sin mammas ex-man. Så vi är inte ”äkta” Yourstones. 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *