I Sverige finns 15 stycken världsarv, dvs kultur- eller naturminnen som anses så värdefulla att det är en angelägenhet för hela mänskligheten. Sedan 2001 är Falu Koppargruva ett av dem. Läs mer om de svenska världsarven på bloggen FreedomTravel: Unesco världsarv i Sverige – från norr till söder.

Med tanke på den ocean av tid som jag tillbringat i Dalarna, min pappas hembygd, under min uppväxt är det närmast lite konstigt att jag faktiskt aldrig i mitt liv besökt Falu koppargruva. Vilken tur då att jag numera hamnar i Borlänge lite nu och då på tjänsteresa. Och så blev världsarvet äntligen av.

Falu koppargruva

Jag känner mig faktiskt en aning dum. Anser mig både historiekunnig och reflekterande. Men att Falu koppargruva har haft en sån betydelse för Sverige genom århundradena, det visst jag faktiskt inte. Att det var den som mer eller mindre ensam finansierade alla de långa krigen i Europa. Som byggde vår stormakt. Att en fjärdedel av all koppar på Europas alla tak, under en period kom från Falun.

Att den berömda Falu rödfärg, som präglat och präglar vår svenska kulturmiljö, är en restprodukt från kopparbrytningen, det vet jag ju förstås.

Men hur hänger det egentligen ihop med falukorven? Jo, för att forsla upp all koppar ur gruvan djup, behövdes mängder av rep. Rep som tillverkades av oxhud. Sedan stod man där med massor av slaktade oxar, som förstås måste nyttjas. Att slänga något fanns ju inte på den här tiden. Man kom på att tillverka korv av köttet.

Falu koppargruva

Vi har bokat en guidad tur på eftermiddagen. En tisdag i maj, ännu utanför turistsäsong. Men turister finns här ändå, förstås. Vi blir ett 10-tal i alla fall, som visas runt i gruvan. Minus det barn som gråtande vänder redan i dörren till de långa mörka trätrapporna ner i gruvan.

Falu koppargruva

Varsin hjälm får man på sig. Och en matchande galoncape. För i gruvan drippar och droppar det konstant. Röda, rostiga droppar. Inte helt lätt att få bort från kläder och skor. Vi har blivit instruerade i förväg att lämna de vita sneakersen hemma.

Man skulle kunna tro att allt ruttnar på nolltid i en sådan miljö. Men det förhåller sig precis tvärt om. Inget ruttnar och förmultnar här nere. Konserveras i stället i eviga tider. Träplankorna under våra fötter är desamma som på Carl von Linnés tid. Hisschaktens träväggar likaså.


Falu koppargruva

Historia

Och Fet-Mats, den berömda. Gruvarbetaren som försvann spårlöst dagen innan sin egen bröllopsdag. Man trodde att han fått kalla fötter och rymt sin väg. Men kroppen hittades 42 år senare i gruvan. Han tilltänkta brud, nu en gammal kvinna kunde själv identifiera honom. Konserverad av gruvan i samma skick som han dog.

Hit har Sveriges kungar kommit genom århundradena. Vakat på sin till synes outsinliga skatt. De  mer sentida finns med autograf på en vägg i en av gruvans salar. Kungen, drottningen, Victoria och Carl-Filip.

Den 25 juni 1687 inträffade ett stort ras, då stora delar av gruvan rasade ihop och bildade dagbrottet Stora Stöten, 95 meter djupt och 1,6 km i omkrets. Mirakulöst nog omkom ingen, eftersom raset inträffade på en av gruvans få arbetsfria dagar.

Stora stöten

I över 1000 år har det brutits koppar i Falukoppargruva. Från 800-talet fram till 1992. Nu är den en av Sveriges stora sevärdheter med 10.000-tals turister per år.

Besök Falu Koppargruva

Gruvan är öppen för visning dagligen under sommarhalvåret och dagligen förutom måndagar, resten av året. Inträdet för en guidad visning är 230 kr för en vuxen.

Falu koppargruva ligger någon kilometer utanför centrala Falun.

Falu koppargruva

Under året finns diverse säsongsanpassade aktiviteter och visningar. Tex spökturer för barn på höstlovet och lucia-konsert nere i gruvan på lucia.
I sommar kommer en samutställning med Carl Larsson-gården och Falu koppargruva att visa bilder på Carl Larssons konst i anslutning till gruvan.

Den guidade turen tar ca en timme och går uppför och nedför ca 400 trappsteg.  Det är bra att ta med varmare kläder, nere i gruvan är det 5 grader året om. Och så skor som tål att bli lite röda och leriga.

Orangea sulor


Falu koppargruva

Läs om våra besök till världsarvet Höga Kusten här.

Vill du läsa fler av våra restips? Glöm då inte att gilla 4000mil på Facebook.

 

5 Comments

  1. Vad kul att du var där, står på min lista med barnen. Jag som är från Borlänge har förstås varit där men det var lääänge sen. Typ skoltiden.
    Skrev en guide om Dalarna häromdagen med koppargruvan med som ett tips, jag tar och uppdaterar med länk hit – väldigt lämplig tajming! 🙂

    • Gunilla Yourstone

      Ja men det är klart ni måste dit. När man nu har en sån sevärdhet. I Umeå är vi inte bortskämda med saker att göra med barnen, men i Gävle där mina föräldrar bor finns betydligt mer.
      Tack för länken.

  2. Kul att det blev ett besök här till slut, och tack för länken! Jag har varit precis intill gruvan (på en konferens) men besökte aldrig själva gruvan … så det är kvar på listan helt enkelt 😉

  3. Pingback: Att göra i Dalarna med barn - tips till roliga sommaraktiviteter

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *