Jag har övernattat i Dalarna många gånger i mitt liv. Oftast i en bäddsoffa hemma hos min farmor. Men i somras genomförde vi en 3-generationers roadtrip i landskapet, tillsammans med min pappa och min son. Vi såg oss om på många håll och övernattade på flera ställen. Sedan bar det sig faktiskt inte bättre än att vi passerade igenom landskapet och övernattade tre gånger till i somras och höstas också. När man väl kommer sig för med att upptäcka ett landskap så händer allt på en gång liksom.

Det man framför allt ska satsa på vid en övernattning i Dalarna är Utsikt och Kurbits. I Dalarna finns dels osannolikt många platser med en helt galet vacker utsikt och dels finns det ”hur många hotell som helst” med rustika timmerstockvägar, skåpsängar, kurbitsmålningar och moraklockor. Och allt det där andra som alla vi Dalarna-turister som mest drömmer om. Och klart att man ska ta chansen att go all in på det.

Orsa

När vi letade boende för vår roadtrip tänkte jag först att det var självklart att vi skulle bo någonstans runt Siljan. Leksand, Rättvik, Mora, ni vet. Men boendealternativen var dyra och fullbokade. I stället blev det Orsa för oss. Och väl på plats var vi glada för det.

Ovan nämnda orter var proppfulla av turister och kändes faktiskt rätt kaosartade när vi var på plats en solig vecka i mitten av juli. Inte alls vår grej alltså.

I Orsa däremot hittade vi lugnet, stillheten och skönheten. En spegelblank Orsasjön som solen gick ner över varje kväll, sköna ensamma kvällspromenader vid 10 på kvällen med stillsam sommarkänsla. Dessutom fina boenden till rimliga priser.

Orsastuguthyrning-Höglunda

Vi var själva ute efter en stuga, snare än ett hotell, under vår vistelse och hittade denna. 8 bäddar tror jag att det fanns, plus bäddsoffor, även om vi bara var 4 personer på vår resa. Framför allt var det den gigantiska altanen med sol hela dagen och en fantastisk utsikt över Orsasjön som gjorde att denna stuga seglade upp på vår topp-10 lista över hyrda stugor ever. Perfekt trädgård också för boccia och sånt på kvällarna, diverse spel finns bland inventarierna. Inomhus? Tja, där var vi bara när vi sov.
Du bokar stugan här.


Kungshaga Hotell

Nästa gång vi passerar Dalarna och sover över är det bara vi två. Denna gång är det alltså läge för en hotellvistelse. Även denna gång väljer vi Orsa och får en ny fantastisk vy över Orsasjön.

Kungshaga hotell har en stor helt nybyggd altan med perfekt solnedgångs- och utsiktsläge.
Boka Kungshaga Hotell här.

Fryksås

Stugor

Fyrksås är en gammal fäbod som helt har byggts om till hotell, privata stugor och stugor för uthyrning. En extremt vacker och lugn plats. Här var jag också och tittade på stugor på nätet innan, men tyckte kanske att det var väl off för oss som vill göra utflykter hela dagarna.

Väl på plats spanar jag förstås in stugorna i verkligheten och de ser mycket trevliga ut. En av dem har till och med den klassiska utsikten över Orsasjön från sin uteplats. Boka, boka, boka, säger vi bara.

Här hittar du stugan med utsikten och den här är inte så tokig heller.

Alltså precis denna utsikt har man från stugan ”Brudtallen”!

Om man hellre bor på hotell finns och gillar den genuina dala-inredningsstilen finns även Smidgården, där vi själva fikade hemgjord glass.

Tällberg

Men om man ändå vill bo nere vid Siljan då? Ja, då är Tällberg väldigt mysigt. Turistiskt ja, men fortfarande mysigt.

Dalecarlia Hotel & Spa

Själv har jag tillbringat en natt på Dalecarlia Hotel & Spa. Här har man ett högt läge i byn med fin utsikt över Siljan.
Boka Dalecarlia Hotel &Spa här.

Green Hotel

Annars finns tex Green Hotel också med rustik inredning och kurbitsmålningar vid poolen! Boka här.

Grövelsjön

I just Grövelsjön har vi själva haft lite oflyt med boendena de två gånger vi varit där. Första gången blev vi tvungna att boka om till nya datum med kort varsel och då var alla boenden slut och vi hamnade i ocharmiga Idre fjäll i stället.

Andra besöket var bara nästan allt bokat, vi hittade till slut en stuga som i och för sig var funkis, men inget som vi skulle rekommendera vidare liksom.

Lövåsgårdens Fjällhotell

Om vi kommer tillbaka, och det ska vi väl, skulle vi gärna bo på Lövåsgårdens Fjällhotell som ligger precis vid trädgränsen och lite vid sidan av. Boka Lövåsgårdens Fjällhotell här.

Hamra nationalpark

Och så allra sista tipset då. Där vi önskar att vi själva hade sovit över. I vindskyddet vid Ormtjärnen i Hamra nationalpark. Nästa gång, då tar vi med sovsäckar!

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

Tags

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *