Ambitionsnivån är hög på min roadtrip genom Småland i augusti. Inte mindre än 3 nationalparker på lika många dagar står på schemat. Först ut är Norra Kvill. Storskogens, vildmarkens och blockmarkernas nationalpark. Men också skogstjärnens och näckrosornas.

Norra Kvill
Norra Kvill

Jag parkerar in vid Norra Kvill sen eftermiddag. Tyskarna i husbilar har redan börjat installera sig för kvällen. Ställd ut utemöblerna. Hängt upp tvätt.

Så länge ska ju inte jag stanna. Jag ska vidare till Oskarshamn efter detta. Men en nationalpark måste ändå alltid få ta den tid den tar. Jag väljer den längsta av två vandringsleder, Lilla Idgölenrundan. Opedagogiskt nog är Stora Idgölenrundan kortare än Lilla.

Norra Kvill

En första skogstjärn passeras, Stora Idgölen, alltså. Solen glimmar och glänser i dess yta. Jag kan inte motstå att ta rast nästan genast. Nyponsoppa och knäckemacka åker fram vid strandkanten. Ständiga följeslagare i min stash denna resa. Det blir njutläge direkt.

Norra Kvill Norra Kvill

Men jag är ju för böveln här för att vandra, så jag jagar upp mig själv på fötter igen på en stund!

Vandringsleden leder mig vidare genom en riktigt John Bauer-skog. Klippblock täckta med mossa. Om ett troll stack fram näsan vore det inget konstigt med det. Fast det gör det ju inte. Hur mycket man än vill.

Norra Kvill

Bortanför nästa tjärn stiger jag upp mot en höjd med utsikt. Sedan brant ner med rep som extra säkerhet.

Norra Kvill

Så är jag tillbaka vid min första tjärn fast på andra sidan. Blir omsprungen av barnen från en svensk-tysk familj. Tyskarnas paradis är detta. Den tysta storskogen.
Vi svenskar längtar nog mer efter de öppna vidderna? Tänker i alla fall jag.

Norra Kvill

Så är jag tillbaka där jag började. Rundan är komplett. John Bauer släpper taget om mig. Långsamt. Längs de slingriga skogsvägarna mot Oskarshamn.

Om Norra Kvill nationalpark

Norra Kvill är ingen urskog, men har fått stå orörd i 150 år. Norra Kvill ligger i Småland och blev nationalpark 1927 och utökades 1994. Här finns två vandringsleder, varav den ena är en förlängning av den andra. Som längst man kan vandra 4 kilometer.

Norra Kvill har två vandringsleder

Norra Kvill

Läs också: Blå Jungfrun nationalpark – en plats som andas magi

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

8 Comments

 1. Här ligger mina anors gårdar alldeles söderut.

 2. Tack för att vi fick följa med på en tur i Norra Kvill. Det är en av nationalparkerna vi har kvar på vår ”lista”. Vi har ju inte så långt dit så vi får se 2023 om det kan bli en tur dit.

  • Gunilla Yourstone

   Ibland kan det ju bli så att det man har närmast blir kvar till sist. Det var en fin liten park. 🙂

 3. Caj E Svensson

  Hoppas ni också stannade vi Rumskullaeken. Det är ett av de äldsta träden i Norden.

 4. Funfact! Det är min hem-nationalpark. Jag är uppvuxen någon mil därifrån i Gullringen. Älskar skogarna där, just därför. Det var längesedan jag läste bloggar nu, men det var härligt att se er! Hoppas ni har det bra.

  • Gunilla Yourstone

   Hej Katarina, vilken härlig nationalpark att ha (haft) nära till. Min motsvarande är Färnebofjärden.
   Det är bra med oss, Gott nytt år till dig!

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *