Vår nationalparksjakt ångar vidare. In på upploppet kan man väl säga, för Ängsö blir vår 26:e svenska nationalpark av 30 tillgängliga.

Nationalparksjakt med förhinder

Ängsö är en av 6 nationalparker belägna på öar och dit man alltså måste ta sig med båt. Det komplicerar ju förstås. Båttur måste avgå på det datum man befinner sig i området, Man måste få biljett till båtturen och sedan vill det till att turen inte blir inställd i sista stund på grund av vädret.
Och om man väl kommer ut vill man förstås om möjligt att det inte ska ösregna hela besöket eftersom man ju snällt måste sitta kvar i nationalparken och vänta på skjuten hem.

Till Ängsö nationalpark i Roslagens skärgård går det båt endast en begränsad tid över sommaren. Båten går inte alla dagar heller, under försäsongen bara lördagar, visar det sig. Det blir en helt del trixande med vår resrutt innan jag får till en match. Men lördagen den 8:e juni bokas till slut biljetter. Inte bara för mig och Christofer, utan min dotter Alva vill följa med, som biologistudent numera, vill hon förstås se de artrika ängarna på Ängsö.

Därmed tror man ju sig vara färdig med planeringen. Men 2 veckor innan vår båttur går Visit Roslagen, som sålt biljetterna i konkurs. De har inte betalat utföraren, det vill säga den person som ska köra turen ut. Vi behöver därför köpa biljetterna en gång till för nya fräscha pengar. Puh, men denna gång funkar allt och vi kommer ombord på båten 11:00 lördagen den 8:e juni som planerat.

Det där med regn då? Jo väderapparna har bråkar med oss hela veckan. Visat stora otäcka regnmoln över Roslagen. Men såna petitesser låter vi ju inte hindra oss. Vi packar regnkläder helt enkelt. I ett anfall av optimism packar jag även badkläder, även om jag inte får med mig övriga på det tilltaget.

Vårt besök

Vi blir 10 nationalparksbesökare i dag. Plus en hund. Åker i en liten snabb båt. Överfarten tar 20 minuter ungefär. Genom skärgården, kantad av punschverandor med helt overkliga lägen. Kontrasten mot vår egen östersjökust uppe i Nordmaling är slående. Hela Roslagen skriker pengar. Hemma hos oss råder lugnet och stillheten.

Vi blir avsläppta på Ängsö brygga. Ett hus med ”väntsal” finns med ett litet mini-naturum med bilder på djur och växter som vi kan tänkas möta.

Ängsö är nationalpark för sitt odlingslandskap skull. En av de 9 allra första nationalparkerna som bildades 1909. Man ville bevara ett ursprungligt odlingslandskap från 1800-talet.
Det första som möter oss efter bryggan är också husen från det gamla lantbruket. Dessa är dock numera i nationalparkens ägo och nyttjas av nationalparkens personal. Vi fortsätter framåt längs vägen, norrut över ön.

Vi är här i helt rätt tid. Ängarna fullständigt svämmar över av blomster. Rödklöver, prästkrage, blodnäva. Samt en helt ny blomma för mig, Natt och dag, en mycket vacker tvåfärgad blomma som jag aldrig sett förut. Tydligen finns det mest bara i Uppland och Sörmland.

Natt och dag

På vår väg över ön kommer solen. Vi får skala av oss ytterplaggen. på norra sidan finns klipphällar. Här har en familj med egen båt redan lagt till, men vi får också plats. Vi äter medhavd rostbiff och potatissallad i solen och njuter.
– Jag ska bada! Säger jag. Men hinner inte så långt innan molnen är över oss igen.

På tillbakaväg går vi på mindre stigar längs öns västsida. Ett kort tag blir molnen kolsvarta och vi får ett litet regn. Men sedan ordnar det upp sig igen och lagom tillbaka nere vid bryggan får jag chans nummer två. Snabbt i badkläderna och så är premiärdoppet i havet avklarat för i år. Ovanligt tidigt och vattnet är… ska vi säga uppfriskande?

Så kommer vår båtskjuts och hämtar upp oss igen. 3 timmar fick vi på plats på Ängsö. Rätt lagom tid för att hinna med ön.

Att ta sig till Ängsö nationalpark

Båt går både från Strömkajen inne i Stockholm och från Furusund uppe i Norrtälje kommun. För att se vilka bolag som kör, besöker man enklast Sveriges nationalparkers hemsida.

Tillbaka i Furusund

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *