Då är vi hemma igen efter vår drygt veckolånga resa söderut från Umeå, med Gävle som slutmål.

Roadtrippen

Resan bestod av två delar. Först 4 dagars roadtrippande i södra Norrlands inland. Ångermanälven, Jämtland och Hälsingland. Vårt allra första stopp, Getsvedjeberget har ni redan fått läsa om, Prästgården i Borgvattnet likaså.

Att döma av intresset på Instagram tänker jag att ni även vill att jag fördjupar mig lite om Gruvan i Edsele, som fick oss att känna oss som inklippta i antingen den gamla Pierce Brosnan-rullen Dantes Peak eller kalkon-skräckisen Anaconda från 90-talet.

”Det finns något när nere i djupet, vi lovar!”

Som om inte allt detta vore nog. Ett boende så när inne i själva varghägnet på Järvzoo och så Sveriges senaste UNESCO världsarv, nämligen Hälsingegårdarna på det.

Både Jämtland och Hälsingland känner vi starkt att vi måste återvända till och se mer av inom kort. Så vackra landskap!

Gävle

Del nummer två av resan började när vi ankom till Gävle. Här bodde vi i 5 nätter och hälsade på pappa, samtidigt som vi gjorde lite utflykter. tillsammans.

Fokus i Gävle har ju i alla år legat på att släkten ska träffas. Barnen och mormor och morfar ni vet. I andra hand på barnvänliga aktiviteter. I absolut sista hand, om ens någon hand, på vad jag eventuellt skulle kunna tänkas vilja se och göra.
Nu är barnen stora och jag lyckades bland annat faktiskt ta oss iväg till Färnebofjärdens nationalpark. Här har jag tillbringat flera somrar på läger. Innan Nationalparken var påtänkt förstås. Nu fick jag återvända 40 år senare.

Jag chockade också Alva genom att guida henne genom centrala Gävle. Hon har knappt sett själva stan förut och var helt chockad över hur vackert det var.
– Jag önskar att Umeå kunde ha sånna här parker också! Var hennes reaktion.

Resa Coronasäkert?

Hur har det då gått för oss att resa under Coronasommaren 2020?

Vi har ju valt resmål mycket utifrån Corona-pandemin. Avsiktligt valt att röra oss i glesbygdsområden.  Bott med egenhushåll mest i stugor och lägenhet.

Mycket har vi klarat att hålla oss undan folk, men man måste ju in och handla på olika ställen i Sverige och då är det ju alltid en risk att man får med sig smitta som man senare för med sig på resan till nästa plats. Många har skrivit på sociala medier har jag sett, framför allt innan reserestriktionen inom Sverige hävdes, att ”vi kommer att ta med oss alla mat hemifrån”, men i praktiken är det rätt ohållbart. En kylväska rymmer bara ett par dagars mat max. Det ska vara om man kör frystorkat hela vägen då.

Wij Trädgårdar

Enda platserna där det blivit lite folktätt och hysteriskt är entrén till Järvzoo när jag skulle checka ut från hotellet, Gävle på några ställen och restaurangen på Wij-trädgårdar i Ockelbo där vi räknat med att sitta ute i trädgården, men så kom en regnskur precis när vi skulle äta. I övrigt har vi kunnat hålla avstånd som känts trygga.

Men med facit i hand, det är klart att man ändå utsätter sig för något större exponeringsrisker på resa än om man bara stannat hemma i sommarstugan. Det är ofrånkomligt känner vi.

Wij Trädgårdar

Nu är det jobb och vardag i veckan och så återstår bara att hinna skriva om allt från resan också. Ett angeläget problem. Vad vill ni höra om först?

Läs också: Wij Trädgårdar i Ockelbo

Läs alla inlägg från roadtrippen här.

4 Comments

 1. emolis

  Färnebofjärden vill jag gärna läsa om eftersom det är en av våra tänkta nationalparker på vår Norrlandsresa. Sen ser det ut som en Hälsingegård på bildena? Erik-Anders? Här är vi inbokade en natt på hemvägen så lite Hälsinggårdar läser vi också gärna om. Ska bli riktigt spännande att få se mer av Sverige!

  • Gunilla Yourstone

   Ja visst är det Erik-Anders. Och dessutom Träslottet. Ja då ska vi försöka få fram inlägg om dessa sevärdheter. 🙂

 2. Järvsö och Ljusdal är ju mina hemtrakter, men ni missade kanske Färila? Annars vill jag gärna läsa om Färila. ”Hälsingland – när världen är någon annanstans” var det en annan resebloggare som skrev. En som också förirrat sig till mina hemtrakter den här sommaren. Så kändes det alltid, tänkte jag. Kände ni så?

  • Gunilla Yourstone

   Färila var vi inte till denna gång. Jag är ju också nästan från trakten. Uppväxt i Gävle, så har varit i Hälsingland massor av gånger förstås.
   Hm, Hälsingland är ju trolskt och vackert. Men väldigt levande! Vi sa till varandra att varför är inte landsbygden så här levande och blomstrande i resen av Norrland. Så på så sätt var ju världen väldigt närvarande tycker jag.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *