Vi skäms lite över att erkänna det, men vi har faktiskt inte varit i Piteå förut. Och absolut inte till Kust i Piteå.

–  Piteå – Norrlands Japan, säger Christofer. För här kommer ingen in och kan göra affärer om man inte är född och uppväxt i stan. Sägs det. Även något av centrum för weekend- och nöjesresor i Norrland, även om både Sundsvall och Lycksele utmanar. Pite Havsbad, här är det underhållning med kända artister, vattenland, husvagnscamping och gud vet allt. Klart är i alla fall att halva Norrland kommer hit på sommarsemester och weekends.

Men inte vi alltså. Förrän nu.

Kust i Piteå

Det som lockar oss till stan är Kust Hotell & Spa. Norra Sveriges nya designhotell som det heter i den egna sloganen. I en liten lågbebyggd norrländsk småstad, 41.000 innevånare, bebyggelse i huvudsak från den senaste 50 åren. Trevåningshus i tegel, Coop och Ica ner mot vattnet, ett rådhus i trä, H&M, Hemtex och Systembolaget.

Här har man satsat och byggt. Mitt i centrum reser sig det 14 våningar höga hotellet, färdigt 2016. Det är spa, det är terrasser med utsikt. Det är norrländsk skybar med utsikt över fjärden och hela tre fabriker.

– Här vågar man ju satsa! Det är inte som Skellefteå inte, som mannen jag senare kommer i samspråk med i bastun säger. Skellefteå är ta mej fasen Sveriges rikaste kommun, för man vågar aldrig satsa. Man bara lägger pengarna på kistbotten. Och så blir det ingenting heller. Här i Piteå har de ju lite visioner!

I helgen hade vi förmånen att få komma och provbo och provbada Piteås och kanske hela Norrlands nya stolthet.

Vi får en riktigt trevlig svit på 12:e våningen. Utsikt över solnedgången och med egen bastu, som vi förstås aldrig hinner prova, vi har ju fullt sjå med spa:et.

Kust i Piteå

I spa-entrén ingår några krämer, masker och inpackningar. Sånt man hann med att syssla med senast när man var tonåring typ. Men nu är det dags. Det finns en spa-ritual som man kan följa. Skriftlig instruktion och allt. Vi går på minnet av beskrivningen. Delvis för att läsglasögon saknas.

Kust i Piteå
Kust i Piteå

Det är japansk skrubbning och ångbastu. Kallvattenduschen och isvaken ”råkar” vi visst missa. Fotbad och bastubad med utsikt. Så mot slutet av de 2 timmar denna ritual tar, är man så framme vid det som grabbgänget från inlandet som besöker spa:et samtidigt med oss, styrt mot tämligen direkt, nämligen utomhuspoolerna. En terrass på våning 8. Två varma pooler med utsikt. Det funkar som avslutning för oss.

Isvak!! Jag ångrar mig vid knähöjd.
Kust i Piteå

På kvällen besöker vi restaurang Tage på våning 13. Mera utsikt. Fjärden, massafabrikerna, Max och SCA´s långsamma fullastade godståg. Kort sagt över allt det som byggde Sverige.

Norrländsk utsikt, norrländsk meny. Renfilé, västerbottensost, hjortron.

Kust i Piteå

För- och efterrätt är vad man förväntar sig. Klassiska löjromstoast och hjortron parfait. Det är varmrätten som sticker ut som exceptionell. Om man dessutom tar vinpaketet (och det gör man ju!) blir det en riktig totalupplevelse. Serverad tillsammans med berättelserna. Om vingårdarna, John Bonjovi och den hemlige Master of Wine. Och dessertvinet kommer från öarna precis utanför våra kära dinosauriefotspår från Portugal i höstas. Vi kan inte låta bli att älska sånna detaljer.

Kust i Piteå

Vi är ju inte häruppifrån. Har bott i Stockholm och sett världen. Gu´bevars. Den norrländska hotell- och restaurangupplevelsen brukar ibland kunna vara lite väl mycket klarlackad furu och grillkåta för vår smak.

Eller brukade. Dåtid.

För Norrlands har visst spottat upp sig. Kust Hotell & Spa är riktigt toppklass som matchar mer än väl vilket nyöppnat flådigt innehotell i Stockholm som helst.

Kust i Piteå

Boka din spa-helg på Kust Hotell & Spa här.

Välkommen att gilla 4000mil på Facebook, Instagram och Bloglovin för fler resetips i dina flöden.

Tack till Kust Hotell & Spa och Restaurang Tage för möjligheten att bo på hotellet och äta på restaurangen.

10 Comments

 1. Som halv Pitebo (på faderns sida, gift med en och sommarstuga i Sveriges bästa stad) är jag glad att ni gillade både hotellet och Tages. Provbodde själv där när det var alldeles nytt. Restaurangen är verkligen bra och kan med lätthet konkurrera med de bästa av Umeå och Luleås dito. Den är så populär att man måste boka bord veckor i förväg om man tänkt sig dit en fredag eller lördag.

  • Gunilla Yourstone

   Alltså… vi är inte jätteimponerade över restaurangerna i Umeå faktiskt. Viktor/Viktoria är ju borta. Invito har ”changerat”. Ovs.
   Tage kändes väldigt fräscht och trevligt.

   • Då kan jag rekommendera hunger och törst, Gotthards krog el köksbaren, fantastiskt bra.

    • Gunilla Yourstone

     Köksbaren har vi så nära till att vi ser den från köksfönstret. Har varit där några gånger, men inte blivit lika imponerad som alla andra dessvärre.
     Gotthard har ju bra luncher. Men vi är dåliga på att gå ut och äta i Umeå. Sparar pengarna till resor. 🙂

 2. Det finns ju så många fantastiska ställen i Sverige. Jag som aldrig har varit norr om Sundsvall kanske ska vidga mina vyer lite. 10 timmar med bil från Stockholm till Piteå enl. google men det kanske finns andra sätt också.

  • Gunilla Yourstone

   Ja det är ju en bit från Stockholm. Flyg finns till Kallax (som tydligen heter Luleå Airport nu, ser jag när jag googlar).
   Men det går ju att ta en norrländsk roadtrip också och inkludera Kust i den.

 3. Hong Kong långt från Piteå.
  Afternoon Tea på Ritz Carlton, besökte tjusiga damrummet.
  Symphonie of lights….och en massa annat trevligt.
  Har varit till Pite Havsbad!
  Titti

 4. Det ser inte ut att ha gått någon nöd på er direkt 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *