Under förra veckan nåddes vi av fler spännande nyheter som vi gärna skulle vilja kika närmare på under sommaren. (eller i ett fall hösten)
Sedan tyvärr en dålig nyhet också. Den tar vi väl sist.

Högbonden renoveras

Högbondens fyr är ett sällsynt vackert och dramatiskt beläget vandrarhem, där den ligger längst ut mot havet i Höga kustens skärgård.

Fyrvaktarbostaden renoverades senast för över 40 år sedan. Nu på försommaren är det dags igen. Och denna gång ska huset och fyren återställas i ursprungsskicket från 1909 är det tänkt. 1:a juli öppnar vandrarhemmet efter renoveringen. Ska bli mycket spännande att åka över och kika på hur det blev.

Läs också: Högbonden – en fyr och ett vandrarhem och en plats i mitt hjärta

Zip Adventure Park öppnar i Umeå

”Staden utan sevärdheter”, brukar jag lite desillusionerat kalla min nuvarande hemstad Umeå.
Men nu händer faktiskt något riktigt spännande här. En höghöjdsbane- och ziplinepark öppnar i Umeå den 23:e juni. Spännande och vi (eller i alla fall jag, Christofer får nog stå över) hoppas kunna testa vid tillfälle i sommar.

Bild från Zip Adventure Parks hemsida.

Borgafjäll börjar med fjäll-glamping

Borgafjäll har tidigare inte ens haft öppet på hotellet sommartid, men nu storsatsas det. Man kommer att erbjuda ett glamping-paket med guidning på fjället, gourmetmat och bekväma glampingtält med riktiga sängar. Det bästa av två världar, som man säger.

 

Saras kulturhus byggs i Skellefteå

I Skellefteå storsatsas det nu på ett kulturhus. Huset heter Saras kulturhus efter Sara Lidman, bygdens grandios. Här blir det hotell, konferensanläggning  och spa. Och själva huset blir ett av världens högsta trähus.

Som Umeåbo blir man imponerad och lite avundsjuk. När vårt eget kulturhus invigdes för några år sedan, visade det sig i stort sett bara innehålla ett bibliotek. Som en liten tummetott bidde det.

Saras kulturhus invigs den 8:e september.

Fotograf: Jonas Westling

Robinson ökar ressuget till Haparanda skärgård

Efter att Robinson förra årets spelades in i Haparanda skärgård, på ön Seskarö, ökar nu intresset för att turista här. Anläggningen Cape East, som agerade bas för produktionen av programmet, kommer till sommaren kunna erbjuda gästerna ett besök i ö-rådet och möjlighet att prova på olika Robinsontävlingar på hotellområdet.

Även finska Robinson spelads in på samma plats förra sommaren.

Haparanda skärgård. Foto: Lst Anna Berhan

Brist på strömning i Bottniska viken leder till surströmmingskris

Fisket i Bottniska viken har varit på nedåtgående i många år. Nu vittnar fiskare om tomma nät, hur de än beter sig. För surströmmingen blir det ett krisår med kanske en 10-del av produktionen man tänkt sig.

Läs också: 11 annorlunda boenden i Norrland

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

2 Comments

  1. ”Staden utan sevärdheter” 😂 ÄR det så eller är det hemmablindheten som talar? Men nej, det är inte i Umeå jag upplevt saker när jag hängt i området. Ändring på det nu då. Höghöjdsbanan blir ju ett måste när vi förhoppningsvis drar dit i juli. Tack för tipset!

    • Gunilla Yourstone

      Så många gånger man haft helggäster söderifrån och fått panik: ”Vad sjutton ska vi hitta på för utflykter??” Det bästa brukar vara att ge sig ut i naturen, för den finns det ju rikligt av.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *