Jag hade förmånen att få bo på Downtown Camper by Scandic i Stockholm i veckan. Ett snyggt hotell med ett ovanligt härligt spa på taket.

Det tar en stund innan jag inser att jag varit här förut.

En annat tid, ett annat liv.
Det var på den tiden jag bodde i Stockholm. Jag och min dåvarande stötte på släktingar till honom från Ö-vik nere i city någonstans och släktingarna ville att vi skulle följa med dem och ”ta en drink” på deras hotell.
– Vi bor alltid här när vi är i Stockholm, sa de inte så lite stolta. Så centralt, så nära så praktiskt.
Och allt detta var ju sant, men jag reagerade ändå med viss chock när det visade sig att vi skulle till Malmskillnadsgatan och Brunkebergstorg, kvarter som var otänkbara att någonsin sätt sin fot i. För mig. På den tiden.Allt går i cykler. Nu har Brunkebergstorg rustats upp, städats och förnyats och blivit till något annat än det nyss var. Det var länge sedan jag hängde med och hade koll på Stockholms inne- och utelista, men här ligger numera hippa takbaren med det självklara namnet Tak, hotellmogulen Petter Storhagens senaste hotellsatsning At Six och Hobo.

Samt det senaste tillskottet, Scandics ombyggda Sergel Plaza, där jag alltså en gång tog en drink, och som nu återöppnat som Downtown Camper.

Jag är i Stockholm några dagar för att träffa gamla vänner och för att mingla lite i resevärlden. Antors årliga pressfrukost och några evenemang hos portugisiska och franska turistbyrån har lockat mig till stan och Downtown Camper är vänliga nog att erbjuda mig en sängplats.


Downtown Camper är ett lifstylehotell. Urban outdoor. En planterad konceptuell lägereldsdoft i hela hotellet, ”Campfires” i restaurangerna och kajaker på väggarna i stället för konst. Tydligt tema, en sjysst genomarbetad tanke. Jag kan verkligen uppskatta en genomtänkt design på ett hotell så här.

Men det är ändå inte det som får mig på fall. Det är något annat.

Det är kreativiteten och det sociala flowet som nästan går att ta på när man kliver in. En samlingspunkt. En plats för möten och nya tankar, infallsvinklar och idéer.

Utrymme för att interagera

För det kan inte bara vara jag som skriver bättre från en dagbädd i en fönstersmyg än vid skrivbordet hemma? Inte bara jag som ser tydligare vad mitt nästa steg i livet och med bloggen borde bli när jag dricker te på the Nest på 9:e våningen med utsikt över hela Stockholm, än från mitt rum på jobbet med utsikt över Försäkringskassans servicekontor och tre tjänstecyklar?

”Individualismen är död. Internet är nu den nya metaforen för hur vi gör absolut allting. Att lära sig idag, det gör man genom att kommunicera.
Social intelligens är den avgörande kompetensen. Den människa som klarar att underhålla, upplysa och interagera med flest människor vinner.”

Alexander Bard under en intervju på SETT-mässan 2016

Och det känns i luften som att det är på Downtown Camper det sker.

Min fönstersmyg – med tid för reflektion
Utsikt som genererar nya idéer

Jag skulle kunna vänja mig med det här. Bli kvar. Låta dagar bli till veckor. Skapa i min fönstersmyg. Vandra mina Stockholmsgator. Dricka grönt te och läsa Hans Roslings Hur jag lärde mig förstå världenthe Nest, våning 9.

Börja varje morgon i spa:t högst upp klockan 7. Simma några långsamma, njutningsfyllda längder i utomhus-poolen medan Stockholmsregnet immar igen utsikten. Dricka ingefärashots medan jag försöker avgöra om isen ligger på Riddarfjärden eller ej. Basta och ta en kopp te. Våga vara med på yogan. Fastän inte det ju inte är Åsa som är ledare här.

Utomhus-poolen för nyskapande tankar

Stämma träff på the Nest med människor jag tror att jag kan lära mig något av. Eller bara människor jag längtat efter länge.
Leah 8 månader: Människa på Downtown Camper som jag kan lära mig massor av. Och som jag längtat efter länge.

Läs mer om Downtown Camper här.

Läs mer om mina Stockholmsdagar här.

Tack till Downtown Camper by Scandic för möjligheten att bo på hotellet.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *