Kan en väg vara en sevärdhet? Jodå det kan den, åtminstone i Norrland.
Vi har åkt Vildmarksvägen två gånger nu. Första gången var för två år sedan, på väg till Jorm i Jämtland för att vandra med packhäst. I somras åkte vi den igen och vi riktigt kände hur det pirrade i magen av förväntan när vi började närma oss trädgränsen. Detta är verkligen Sveriges häftigaste väg.

Vildmarksvägen
I Lappland är alla vägskyltar tvåspråkiga. Svenska och samiska.

Vad är Vildmarksvägen?

Vildmarksvägen är en 50 mil lång väg som går mellan Strömsund i Jämtland och Vilhelmina i Västerbotten. Vägen är med sina 876 meter över havet, som högsta punkt, Sveriges 3:e högst belägna väg och den högst belägna asfalterade vägen i Sverige. Men det är framför allt några mil på mitten av Vildmarksvägen som är spektakulär. Mitt på ungefär, över gränsen mellan Jämtland och Västerbotten går vägen över kalfjället upp på fjället Stekenjokk.
Från bilfönstret, alternativt ett kliv ut är det här möjligt att få tillgång till fjällvärldens fantastiska miljö. Den som normalt bara fjällvandrare har tillgång till.

Vildmarksvägen

Vägen över kalfjället byggdes 1969 för transporter till och från Stekenjokks koppargruva, men är numera främst en turistattraktion. Vägen är endast öppen sommartid. I maj, juni någon gång plogas vägen upp. Det krävs en rutinerad plogförare som är hemma i området, för inga ledtrådar om var vägen finns där under finns, man får köra på känsla helt enkelt.

Alltså kolla filmen, det är en av våra mesta rese-drömmar att ett år få sitta med i den plogbilen!


Saker att göra längs Vildmarksvägen

Vi börjar söderifrån i Jämtland och arbetar oss norrut.

Hällingsåfallet

Ett mäktigt vattenfall som störtar 43 meter rakt ner i Europas längsta vattenfyllda kanyon. Om denna sevärdhet låg någon annanstans än 40 mil från ära och redlighet, skulle detta vara en stor sevärdhet. Som det nu är känner nästan ingen till Hällingsåfallet, 2 mil längs en grusväg bortanför metropolen Gäddede.

Vildmarksvägen
Vildmarksvägen

Korpens Öga / Vandra med packhäst i Jorm

Vackert beläget i byn Jorm ligger anläggningen Korpens öga. Här kan man aningen bo över, stanna på en superb middag eller boka en ridtur med islandshäst. Längre och kortare ridturer finns. Och så förstås paradnumret Vandring med packhästen Hekla, som vi själva har provat!

Vildmarksvägen
Vildmarksvägen

Korallgrottan

Ytterligare en bit upp mot fjället mellan Stora Blåsjön och Ankarvattnet, hittar du Korallgrottan. Från parkeringsplatsen vid Vildmarksvägen i Ankarvattnet är det cirka tre kilometers vandring till grottans öppning. Grottan kan bara besökas via en i förväg bokad, guidad tur. Den är bitvis trång, man får ibland åla och krypa för att ta sig fram.
Här skulle man inte få in Gunilla, varken med våld eller vaselin, vi får helt enkelt låna ett foto!

Vildmarksvägen
foto: Ylva ter Horst

Stekenjokk och dess vandringsleder

Uppe på kalfjället finna massor av vandringsleder för en- eller flerdagarsturer. Riktigt maffig fjällnatur!

Läs om vår vandring här.

Fatmomakke kyrkstad

Nu är vi över på Västerbottenssidan. Strax nedanför trädgränsen igen ligger den helt unika kyrkstaden Fatmomakke, där samer och nybyggare träffats och fortfarande träffas för att gå i kyrkan och vid andra högtider. Här utgår också flera vandringsleder.
Läs mer om Fatmomakke här.

Vildmarksvägen

Saxnäs

Den lilla orten Saxnäs bjuder på hotell, restaurang och en liten butik. Samt en vidunderlig solnedgång för den som ids stanna över natten.

Läs mer om Saxnäs här.

Trappstegsforsen

Precis bortanför Saxnäs på vänster sida av vägen ligger Trappstegsforsen, ett annorlunda vattenfall med alla sina trappsteg.

Vildmarksvägen

För mer information om övernattning och ännu fler sevärdheter, se här på Vildmarksvägen egen sida.

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

10 Comments

 1. Så himla vackert! Jag och helena skulle en sväng men drabbades av lappländskt superoväder. Brrrr. Ser dock att det ser otroligt fint ut aå nästa gång.

  • Gunilla Yourstone

   Aj då, inte bra med lappländskt superoväder! 🙂
   Men nästa gång funkar ju också!

 2. August Alvtegen

  Hej! Vilket härligt inlägg! 🙂

  Min favorit längs Vildmarksvägen är dock Bjurälven, som vann pris som Sveriges mest sevärda geologiska område, och ligger vid Leipikvattnet precis nedanför Stekenjokk i Jämtland. Där kan man vandra i ett grottområde strax nedanför trädgränsen, där älven rinner både över och under jord. Även här kan man följa med på guidade turer med oss på Vilseledaren, men även utan guide är det en mycket fin dagsvandring. Det är dock svårt att förstå allt det man ser utan att ha någon som berättar om området och flora/fauna. Väl markerad och med rastplatser, eldstad och ved. Ca 15 km vandring är det om man skulle se allt.

  Guideturen hittar du på http://www.vilseledaren.se/vandring-langs-bjuralven

  PS. Grottan heter Korallgrottan, den kan du läsa mer om här http://www.vilseledaren.se/tur-korallgrottan

 3. Jo man blir ju lite sugen. Fast undrar om i år är rätta året att göra det på. PS: Heter det kristallgrottan eller korallgrottan är både och? Ser inte framför mig så många koraller där uppe, men vad vet jag om skandinaviska landhöjningar för miljoner av år sedan. 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Hej, korallgrottan heter det. Fick att påpekande om detta för något år sedan och ändrade tydligen bara rubriken. Inte lätt att få allt rätt. 🙂
   Jag tror att man ska åka till egna hemliga ställen i Sverige i år. Inte de som det frågas efter om och om igen på forumen. 🙂

 4. Så bra tips! Vi har precis köpt en plåtis och planerar att köra leden i september.

 5. Viking

  Hej. Fantastiska vandringar ni gjort. Vi har precis köpt en husbil och tänkte åka dit i år (Augusti). Tyvärr så klarar vi inte av dessa vandringar pga olika kroppsskador som vi råkat ut för. Men lite promenader lär det bli. Så vi får mest nöja oss med med att följa vägen runt. Tack för dom fina tipsen.

  • Gunilla Yourstone

   Det går att se och uppleva mycket längs Vildmarksvägen även om man inte kan vandra. 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *