Första helgen i augusti åkte vi upp till Saxnäs i västerbottniska Marsfjällen för att göra lite lättsamma och enkla fjällvandringar med våra tonåringar. Målet var att hitta lätta vandringar som gav mycket friluftsliv och vildmarkskänsla per insatt ansträngning så att säga. För att ge mersmak och bygga för framtiden.

Saxnäs hade vi åkt igenom och lunchat i en gång förut, men aldrig vandrat i området. Men vi måste säga att det visade sig vara en perfekt utgångspunkt för just sånna vandringar som vi tänkt oss. Byn Saxnäs ligger extremt vackert, omgiven av två sjöar. Man åker in till byn via ett näs. Svårt att tänka sig en mer effektfull entré.

Boendealternativ

I Saxnäs bor man antingen på hotellet Saxnäsgården, på vandrarhemmet Saxnäsgården eller i hyrd stuga. Eftersom vi är 5 personer (Alva har med en kompis) och en hund passar stuga bäst för oss denna gång. Saxnässtuga hyr ut 6-bäddarsstugor precis bakom hotellet.
Hotellet är annars väldigt trevligt med bra restaurang med lokala råvaror. Ren, röding, västerbottenspaj, och hjortron är sånt man hittar på menyn. Om vi kommer tillbaka bara vi två, lyxar vi nog till det med hotellet, som även har hundrum så att man kan ta med sig lilla vovven.

I direkt anslutning till hotellet, vandrarhemmet och stugorna finns sjö med badplats, båtbrygga och grillplats. Här hänger vi på kvällarna och suger i oss den ena makalösa solnedgången efter den andra.

Saxnäs

Saxnäs Saxnäs

Vandringar från Saxnäs

Vi provar 3 olika vandringar.

Satsfjället ligger bara 10 minuter från Saxnäs med bil. Här kommer man upp på kalfjället på mindre än en timme och har fina vyer bakåt från start. En kortare, lättare vandring är att bestiga ”Pojken” som ligger sydost om själva Satsfjället. På södra sidan av Pojken stupar det brant ner. Vill man gå längre kan man bestiga själva Satsfjället.

Saxnäs Saxnäs

Greipen-leden startar i Grundfors vid Fatmomakke. Här går man dryga timmen i fjällbjörkskog innan man är uppe på kalfjället. Väl där uppe kan man ströva fritt. Fin utsikt hela tiden när man väl är uppe. Vi hade lite otur med en störtskur som kom ganska direkt när vi nådde upp på fjället. Vi lagade lunch i regn och sen var tonåringarna så pass frusna att det var läge att vända tillbaka. Men lite fin utsikt hann vi få oss till livs.

Saxnäs Saxnäs

Stekenjokk. Här startar leden från Vildmarksvägen. Riktigt fin högfjällsvandring från steg ett. Läs om vår vandring på Stekenjokk här.

Dessa tre hann vi alltså med denna gång, men fler finns.

Saxnäs

Fler utflykter från Saxnäs

Tröttnar man på vandring finns flera andra typer av utflyktsmål i närheten. Läs mer här.

Som sagt, Saxnäs kändes som ett perfekt alternativ för oss och vi kommer nog tillbaka och vandrar mer ett annat år.

Saxnäs

Vill du ha fler restips i dina flöden? Glöm inte att följa 4000mil på Facebook.

8 Comments

 1. Men åhå. Alltså. Missade ju den där Vildmarksvägen och det grämer mig ju lite. Hmpf

  • Gunilla Yourstone

   Asch. Men du såg ju mycket annat fint. Norrland ligger ju kvar här uppe.

 2. Oj vad fin och mysig minus regn då! Det ska vi nog göra nästa sommar! Längtaaaar!

 3. Nilla J

  Saxnäs ligger i Lappland.
  I Västerbottens län ingår, likt Norrbottens län, en del av landskapet Lappland. En resesajt som er borde veta detta tycker en lapplänning.

  • Gunilla Yourstone

   Saxnäs ligger i landskapet Lappland och i Västerbottens län. Eventuellt kan man ju som lapplänning välja att fokusera på att det är kul att någon skriver om Saxnäs. Alls liksom. En oerhört tilltalande del av Sverige som generellt får alldeles för lite uppmärksamhet. 🙂

  • Michael V

   Jag som kommer söderifrån och jobbar i Lappland (både södra och norra delen) har varit förvånad över att jag mycket oftare hör ”här i Västerbotten” och ”här i Norrbotten” än ”här i Lappland” – mycket mer fokus på regionen/länet än landskapet.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *