Annorlunda boende är något som vi alltid söker på resa. En extra minnesvärd typ av boende som poppat upp mer och mer de senaste åren är att bo i igloo. Antingen en riktig igloo av snö och is, eller en glasigloo, för utsikt över stjärnhimlen och eventuella norrsken.

Här kommer våra bästa förslag till igloo-boenden i Sverige, Norge och Finland. De flesta har vi bara sett på bild, men ett av dem har vi bott på och ett till har vi besökt.

Ice and light village i Kalix

Här bor man i ett normalt hotellrum, under ett iglooformat skal, med stora fönster i tak och väggar. Å ena sidan vill nog vi har ännu lite mer igloo för pengarna om vi ändå bokar, å andra sidan verkar det vara en trevlig anläggning med många aktiviteter både sommar och vinter.

Övernattning i igloo på Åreskutan

Här har vi äkta varan. Det vill säga möjlighet att bo i en alldeles äkta igloo gjord av snö. En övernattning inkluderar gulasch-soppa och frukost. Det finns även bröllopspaket. Dessa igloos smälter förstås bort varje vår och byggs upp igen i november-december.

 

Drömmer du om att bo i igloo?

Peace and Quiet Hotel Jokkmokk

I Jokkmokk kan man hyra ”mobila” glaskåtor eller glasigloss. Det finns de som är placerade på vattnet eller invid en brygga och de som placerade djupt inne i de norrbottniska skogarna. Tillgång till mäktig natur är en gemensam nämnare. Igloosarna är utrustade med toalett och frukost ingår. Boka Peace and Quiet Hotel här.

Bo i igloo

Aurora Camp Kurravaara

Samma mobila igloos finns faktiskt uppe i Kurravara också, vid Torneälv hos Aurora Camp Kurravaara. Boka här.

Bo i igloo

Icehotel Jukkasjärvi

Är ishotellet i Jukkasjärvi en igloo? Mja inte formmässigt om man så säger, men å andra sidan helt och hållet gjort av snö, så en glorifierad, förvuxen igloo kanske? Vi är inte så knussliga.
Här har vi varit på dagsbesök en gång på sommaren och kollat in isbaren, isglasen och iskristallkronan. På vintern växer hotellet flerfaldigt. Boka Icehotel här.

Bo i igloo

Sorrisniva Igloo Hotel, Norge

Längst upp i Nordnorge i Alta ligger en anläggning lika ambitiös som ishotellet i Jukkasjärvi. Sorrisniva Igloo Hotel har också en iskyrka och isbar. Boka här.

Bo i igloo

Kakslauttanen Arctic Resort

Här har vi själva bott en natt i en glasigloo! Tyvärr hade vi ymnigt snöfall i stället för norrsken. Vi tyckte väl att det var lite snålt med bara toa och ingen dusch för det priset. Men det var absolut en upplevelse att åka hit en gång i livet. Och rätt praktiskt att alla igloos har norrskenslarm för att säkerställa att alla besökare vaknar om norrskenet skulle visa sig. Läs om vår upplevelse här.

Boka Kakslauttanen Arctic Resort här.

Bo i igloo Bo i igloo

Arctic SnowHotel & Glass Igloos, Finland

Här har vi både ett snö/is-hotell och stugor med ”iglootak”. Bara att välja vad man föredrar. Detta hotell ligger strax norr om Rovaniemi. Boka hotellet här.

Golden Crown – Levin Iglut, Finland

Ytterligare ett finländskt igloo-hotell som imponerar. Lyxigt och snyggt och i en prisklass ”övre”. Detta hotell hittar du i allra nordligaste Finland. Boka här.

Bo i igloo Bo i igloo

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *