Vad är egentligen det bästa att se och göra i Norrland? Listor över de bästa sevärdheterna har man skriva några stycken av. Seoul, Shanghai, Kiev, Madeira, med flera. Utan några större kval faktiskt. Men det är som att det blir större och mer laddat ju närmare hemma man kommer. Att skriva en guide till Umeå kändes stort. Att kora de 23 bästa sevärdheterna i Norrland känns gigantiskt. Man blir knäsvag. Är jag verkligen skickad? Jag har ju faktiskt inte varit överallt än. Inte sett och gjort allt. Har ju bara bott här i 19 + 17 år. Inte gjort mer än kanske 10-15 roadtrips genom Norrland över åren. Kanske måste ännu en till, minst, innan jag har de rätta kvalifikationerna?

Nej men vet ni, hörrni, nu kör vi bara. Dessa är de allra bästa. Amen. Men utan inbördes ordning. Annars är vi tillbaka på ruta ett igen.

Vandra i Norrbottensfjällen

Förtjänas att nämnas först ändå. Trots det där med utan inbördes. För handen på hjärtat, visst är det därför man överhuvudtaget åker? Svenska fjällen är vackra och rofyllda var man än vandrar, men så dramatiskt som i norrbottniska Lappland, det blir det ingen annanstans. Var ska man då vandra? Abisko, Björkliden, Kebnekaise-området, Sarek, Stora sjöfallet, Arjeplogfjällen? You pick.

att se och göra i Norrland
Fjällvärlden – alltid en en de bästa sakerna att se och göra i Norrland

Ishotellet i Jukkasjärvi

Det är 99% utländska turister som bor på Ishotellet. Ett normalt år alltså. För att snö och is inte är lika exotiskt för oss svenskar, för att priset, ca 7000 kr per natt och rum är väl saftigt för oss? Nåväl, om man inte sover över kan man åtminstone göra ett dagsbesök och kolla in de fantastiska is-rummen.

att se och göra i Norrland  

Treriksröset

En av de sakerna som man inte vill missa på en Norrland-grand-tour, är ju att besöka Sveriges allra nordligaste punkt, Treriksröset. Man vandrar eller åker båt från finska Kilpisjärvi.

Läs om vårt besök vid Treriksröset här.

att se och göra i Norrland

Gruvan i Kiruna

Att besöka någon av de stora gruvorna här uppe i norr, tycker vi är ett måste. Det innehåller så sjukt mycket om Sveriges historia, nutid och framväxt som industrination. Och efter avslutat besök i LKAB i Kiruna återstår bara en sak. Att hitta guldvagnen!

att se och göra i Norrland

Inlandsbanan

Inlandsbanan är även den ett stycke 1900-talshistoria. Byggdes med storstilade planer, floppade och lades ner. Återuppstod igen som turistattraktion och går genom glesbygd, skog och avfolkningsland. Norrlandscharm helt enkelt. Boka inlandsbanan här.

Paltzerian i Öjebyn

Norrlands nationalrätt. Eller en av dem. För vi har ju renskaven och surströmmingen också. Förstås finns det ett antal restauranger i Norrland där man kan komma över en redig kokpalt, men den allra bästa platsen kan faktiskt vara Paltzerian i Öjebyn utanför Piteå. En restaurang helt dedikerad åt palten.

Palt – en av de bästa sakerna att se och göra i Norrland

Storforsen

Europas största oreglerade fors och en mäktig upplevelse. Helst om man kommer i vårfloden (juni) eller om man aldrig sett de norrländska forsarna förut.

Läs om när vi besökte Storforsen här.

att se och göra i Norrland

Åka hundspann

Ytterligare en upplevelse som kan genomföras på en rad olika platser. Här hittar du ett antal alternativ i Västerbotten. Vi erkänner rodnande att vi faktiskt inte gjort detta i Norrland utan i stället i finska Lapland. Men hundarna och upplevelsen är ju förstås snarlika.

att se och göra i Norrland

Forsränning i Vindelälven

En perfekt plats för forsränning är den oreglerade Vindelälven. Läs om vårt något lugnare familje-forränningsäventyr här.

att se och göra i Norrland

Fatmomakke kyrkstad

Kyrkstäderna överhuvudtaget är ju fina att besöka. Fatmomakke är vår favorit bland dessa, helt enkelt för att den är helt unik i sitt slag med bebyggelse både i samisk stil och i nybyggarstil. Sedan gör ju inte inramningen med fjäll i bakgrunden det sämre.

att se och göra i Norrland

Vildmarksvägen

Norrlands coolaste väg. Även om den varit väl välbesökt de senaste året. Sveriges högst belägna asfalterade väg, 50 mil lång mellan Jämtland och Västerbotten. Men, kom ihåg, jaga inte renarna.

Hällingsåfallet

Ett fantastiskt vattenfall som störtar 42 meter ner i Sveriges längsta vattenfyllda kanjon. Läs om vårt besök här.

att se och göra i Norrland

Prästgården i Borgvattnet

Ett tvättäkta spökhus i helt rätt miljö. I Prästgården i Borgvattnet förflyttas man bakåt i tiden och hamnar mitt bland gråterskor, biblar och dräpta spädbarn för en hel natt. Kyrkogården ligger förstås next door.

Läs om vår natt i Prästgården här.

att se och göra i Norrland
Ett riktigt spökhus

Döda fallet

Sveriges största naturkatastrof och ond bråd död. Döda fallet finns fortfarande kvar som ett stort ärr i den jämtländska naturen. Ett besök här är mäktigt och verkligt intressant. Kanske finns det något vi kan lära oss om naturens krafter och möjligheten att göra det gjorda ogjort?

Läs om vårt besök vid Döda fallet här.

Skallbergsgrottan

En riktigt häftig doldis. För denna spännande grotta har ju typ ingen hört talas om. Ändå platsar den på vår Norrlandslista topp 23 liksom. Först en supersmal kanjon med lodräta väggar. Sedan en grotta där man när det är som trängst måste åla fram på grottans golv. Dra sig fram på armbågarna. Finns vid orten Gideå i norra Ångermanland. Medtag hjälm och pannlampa. Läs mer här.

att se och göra i Norrland

Rotsidan

Fantastisk strandremsa vid Höga kusten, med kilometer efter kilometer av klipphällar. Och dessutom en deletapp av Världsarvsleden i området. Läs mer här.

Slåttdalsskrevan

Höga kustens mesta kändis är väl vandringen till Slåttdalsskrevan. Stark Ronja Rövardotterkänsla, även om det inte var här utan på Västkusten som scenerna i filmen spelades in. Missa för allt i världen inte att vandra tillbaka över Slåttdalsberget för at njuta av utsikten därifrån.

att se och göra i Norrland

Norrfällsviken

Höga kusten har ett antal mycket fina fiskelägen, varav Norrfällsviken är vår favorit. Trevliga vandringsleder i anslutning, ett mycket fint havsbad, och kvällssol på restaurang Kompassens brygga. Läs mer om Norrfällsviken här.

att se och göra i Norrland

Högbonden

En båttur ut från Bönhamn, så ligger han där. Längst ut mot det öppna havet. Fyren på klippan, som blev ett vandrarhem. Med havet och stillheten i fokus.
Läs om vårt besök här.

Vägen över Flatruet

Sveriges högst belägna allmänna väg. 975 meter över havet. Rakt över kalfjället och Härjedalens hjärta. Med Helags i sikte molnfria dagar. Massor av ren också, Inte underligt att vi föll för denna väg.
Läs om när vi körde vägen över Flatruet här.

att se och göra i Norrland

Vandra i Funäsfjällen

Att vandra i Funäsfjällen är lite annorlunda mot Lapplandsfjällen ändå, tycker vi. Lite snällare, mildare fjäll, lite mer flärd och glamour runtom själva vandrandet. Lite mer Disney liksom över hela grejen. Vi kommer definitivt tillbaka och provar mer.

Läs mer: Guldtur nr 17 – Svansjön till Bolagen

att se och göra i Norrland
Högt upp på listan över saker att se och göra i Norrland – att bara vara

Hälsingegårdarna

Ett av Sveriges 15 UNESCO världsarv är Hälsingegårdarna. Lite annorlunda så till vida att Hälsingegårdarna ju är 100-tals till antalet, men världsarvsgårdarna bara 7. Som då så att säga får representera alla de hundratals andra.

Mycket sevärt i alla fall och ett av våra favoritvärldsarv vid sidan av Höga kusten och Laponia.

att se och göra i Norrland
Hälsingegårdar

Wij Trädgårdar

Sist men inte minst, längst ner i Norrlands allra sydligaste landskap, till på köpet i Prins Daniels hemkommun Ockelbo, ligger en mycket besöksvärd trädgård. Wij trädgårdar har 6 olika visningsträdgårdar och dessutom en restaurang som serverar det ätbara som odlas. Läs mer här.

att se och göra i Norrland

Läs också: Norrlands vackraste vägar – 7 av våra favoriter

Vad tycker du? Saknar du något på vår lista över bästa sakerna att se och göra i Norrland?

Missa inga inlägg. Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

Etiketter

8 kommentarer

 1. Roger Persson

  Hoverbergsgrottan utanför Svenstavik med utsktstorn och café uppe på bergets topp.

  Tännforsen väster om Åre, Sveriges största vattenfall.

  • Gunilla Yourstone

   Spännande med grottan, den kände jag inte till (men ska kolla upp!)
   Tännforsen är väl den sevärdhet som jag själv tänkte att jag kanske saknar på listan, men har tyvärr inte varit där själv än. Jag får åtgärda dessa två till sommaren. 🙂

 2. Angelica Au

  Jag blir bara mer och mer nyfiken på Norrland, denna stora del av Sverige som för mig är helt outforskad och känns nästan lika exotisk som ett annat land. Tack för alla tips och blogginlägg. Jag börjar smida resplaner. 😀

  • Gunilla Yourstone

   Delar är exotiskt och kanske som ett annat land (Sapmi!) Delar är förstås väldigt lika södra Sverige. Typ Gävle.
   Klart du ska rea norrut! 🙂

 3. Ja Norrland är ju typ halva Sverige så det är klart, svårt att få med allt. Men varför just 23 saker? Till din fråga, vad jag saknar. Kanske Lapporten. 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Ja det är ett stort grepp att ta. Å andra sidan har man ju skrivit om “Bästa sevärdheterna i Jordanien”, dvs ett helt land utan att blinka, så… 🙂
   Varför 23? Jo, jag skriver alltid mina listor från det hållet. Först listar jag allt som jag tycker ska vara med. Sedan räknar jag hur många det blev. 🙂
   Lapporten skulle absolut kunnat ha varit med också.

 4. Ingrid Lindberg

  *Grodkällan utanför Arvidsjaur är en häftig plats. Glöm inte ta med en god matsäck och njut av tystnad och stillhet 👍
  *Trollforsen norr om Arvidsjaur
  *”Här slutar allmän väg”, sitt och njut av att vildmarken kallar i Adolfström.
  *Silvermuseumet i Arjeplog
  *Sveriges geografiska mittpunkt vid Flataklocken.
  *Toppstugan på Skuleberget, Höga Kusten

  • Gunilla Yourstone

   Åh, tack för härliga bidrag! 🙂
   Grodkällan, Skuleberget och Flataklocken har vi varit till. De övriga återstår att upptäcka. Tur att det blir fler roadtrips i “Sveriges bästa landsände”. 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *