Det finns ju vackra vägar i södra Sverige också. Har vi hört. Men ärligt talat, visst är de norrländska vägarna något extra? För höjdskillnaderna, för bergen, för ensligheten. Dessa 7 kan absolut vara Norrlands vackraste vägar.

1. Vildmarksvägen

Vildmarksvägen har väl blivit giganten bland kända Norrlandsvägar i år. Lite för poppis kanske, så kanske kan övriga vägar ses som att alternativ för att sprida turist-gracerna lite? Men nämnas måste den förstås, där den glider fram över trädgränsen med kalfjället dinglandes på båda sidor om sig. Och dessutom proppfull av sevärdheter som Trappstegsforsen, Fatmomakke kyrkstad och Korallgrottan.
Vildmarksvägen 50 mil lång och går mellan Strömsund i Jämtland och Vilhelmina i Västerbotten.

Läs vår guide till Vildmarksvägen här.

Norrlands vackraste vägar

Saxnäs

2. Flatruetvägen

Den senaste i ordningen i vår privata samling av körda och upplevda vägar. Flatruetvägen är något så fint som Sveriges högst belägna allmänna väg, 975 meter över havet. Medan Vildmarksvägen är den högsta asfalterade. Flatruetvägen når kalfjället på två ställen och däremellan ligger en dal med byn Mittådalen.
Flaturetvägen går i Härjedalen mellan Funäsdalen i söder och Ljungdalen i norr och är 4,2 mil lång.

Läs om när vi åkte Flatruetvägen här.

Norrlands vackraste vägar
Norrlands vackraste vägar

3. E10 – Kung Olavs väg

En sjukt, orimligt vacker väg som går delvis i Norge. Man börjar i  Abisko och kör väg E10 förbi Björkliden och Riksgränsen. Har man tur svischar ett malmtåg förbi med självaste Guldvagnen påkopplad, på väg till hamnen i Narvik, eller tillbaka till gruvan i Kiruna för att hämta ny last. När man passerat norska gränsen blir vägen om möjligt ännu vackrare innan den dalar ner mot Narvik. På hemväg har man självaste Lapporten i fonden. 8 mil enkel väg och den perfekta dagsutflykten inklusive lite sightseeing i Narvik.

Läs om vår dag längs vägen här.


Norrlands vackraste vägar

Norrlands vackraste vägar

4. Stora Hälsingegårdars väg

I Hälsingland går det ju nästan inte att misslyckas. Vilken väg man än kör på är det underbart vackert kulturlandskap som gäller. Och mängder av vackra hälsingegårdar. En av de mer kända vägarna är ändå Stora Hälsingegårdars väg, 28 km lång, som går mellan Alfta och Edsbyn. Två av de utnämnda hälsingegårdarna i UNESCO´s världsarvslista ligger längs vägen, Jon-Lars och Pallars.

Läs om vår dag bland Hälsingegårdarna här.

5. Blå vägen

Blå vägen heter egentligen E12 och går hela vägen från Umeå på östkusten till norska gränsen bortanför Hemavan. Men det är väl först en bit bortanför Storuman som den blir vacker. Här stiger man långsamt upp mot fjällvärlden omgiven av Umeälven på än de ena än den andra sidan, som då och då öppnar sig i en sjö.
Storuman till norska gränsen är 20 mil.

Norrlands vackraste vägar

6. Indalsvägen

Indalsvägen, det vill säga väg 87 mellan Östersund och Sundsvall som följer den vackra Indalsälven, hade vi inte ens hört talas om före denna sommar. Och nu har vi plötsligt kört delar av den två gånger. Så kan det bli ibland. Längs denna väg ligger både Döda fallet och den Thailändska paviljongen och vackraste sträckan är söder om dessa sevärdheter.

En av Norrlands vackraste vägar går förbi här. Norrlands vackraste vägar

7. Höga Kustens turistväg

Strax norr om Högakustenbron hittar man den första avfarten till Höga kusten. Härifrån kan man följa en turistslinga, markerad med den karaktäristiska bruna skylten med en blomma på. Turistvägen slingar sig genom hela Höga Kusten, förbi de flesta sevärdheterna. Och hela vägen förödande vacker förstås.

Läs alla våra inlägg från Höga kusten här.

Norrlands vackraste vägar
En av Norrlands vackraste vägar går förbi här.

Läs också: 23 bästa sakerna att se och göra i Norrland

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

14 Comments

 1. Jag tror inte jag åkt någon av dem, men de ser fina ut allihop! 🙂

 2. Stefan P

  Kul att läsa, har kört dem samtliga, + alla vägare i mellan och sydsverige vilka skulle kunna komplettera listan!

  Bra jobbat!

  • Gunilla Yourstone

   Ja det kan bli ett inlägg om Sveriges vackraste vägar så småningom faktiskt. 👍

 3. Mycket vackert i Norrland! Har åkt delar av alla, men det är mycket kvar att uppleva! De är ju dessutom så fina att de är värda flera besök!

 4. Indalsleden
  Indalsleden (lätt att kalla Indalsvägen) har en hemsida där man kan läsa mer om allt som finns att se https://www.indalsleden.se/ Och nästa gång får du inte missa Vättaberget (Liden) med dess fantastiska utsikt! Där finns också ett trevligt café.

 5. Lena Olsson

  Helt plötsligt denna sommar har jag och sonen åkt stora delar av flera av de nämnda. Vi bilade till Björkliden för vandring och valde bort den klassiska kustvägen. ( vid Bottenhavet)
  Älskar att bila och upptäcka vårt vackra land genom att bara välja bort de stora europavägarna. Kunna stanna när det verkar extra fint och inte ha bråttom

 6. Maria Starkenberg

  Underbara bilder! Har åkt Vildmarksvägen, Blå vägen, Kung Olafs väg, och bor i närheten av Stora Hälsingegårdars väg. Fjällvärlden, är den värld som fascinerar mig allra mest. Där känner jag mig levande.

 7. Kjell Larsson

  Vi har åkt alla vägarna som nämnts. Gillar även vägen runt Kallsjön i Jämtland.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *