Vad finns det egentligen att se och göra i Västerbotten, vårt eget hemma-län? Ja, vi har förstås inte varit överallt och sett allt på långa vägar, många små pärlor återstår säkert, men vi är nyfikna av oss och jag upptäcker ofta att vi sett och gjort saker och varit på platser som kanske inte alla som till och med är västerbottningar från födseln känner till.

Detta är våra favoriter för en hemester. Hittills. Och länet Västerbotten, pratar vi nu, inte landskapet. Innan någon hinner hetsa upp sig alldeles och vässa pennan för att tillrättavisa oss.

1. Vildmarksvägen

Vildmarksvägen går genom både Jämtland och Västerbotten, en 50 mil lång sträcka, där framför allt delarna ovan trädgränsen är galet vackra. Det är ett högalpint landskap, normalt förunnat bara den som vandrar, som man här kan iaktta från bilfönstret. Fast förstås ska man stanna och vandra också. Där upp ovan trädgränsen.

Läs vår guide till Vildmarksvägen här.

Att göra i Västerbotten

2. Fatmomakke kyrkstad

Vi fortsätter med en närbelägen sevärdhet. I Sverige finns 16 st bevarade kyrkstäder. Alla, av dem vi sett, men sin charm. Fatmomakke är dock unik i och med att denna kyrkstad består av både samernas kåtor och nybyggarnas stugor. Blandat på samma plats. Om du vill veta mer om vad en kyrkstad egentligen är och se fler bilder från Fatmomakke, läs vårt inlägg här.

Att göra i Västerbotten

3. Kungsleden Ammarnäs-Hemavan

Just nu svämmar alla vandringsforum som jag är medlem i, över av frågor om Abisko, Kebnekaise, Jämtlandstriangeln, Grövelsjön och Fulufjället. Punkt. Där tänker tydligen alla trängas i sommar och gnida Corona-saliv mot varandra. Vi som bor här uppe har ju våra egna ställen förstås. Och vet att Kungsleden, den går ju mellan Hemavan och Ammarnäs också. Och massor av andra fina leder finns det förstås.

Att göra i Västerbotten

4. Ruttjebäcken

En härlig liten doldis. För några mil från Hemavan finns Ruttjebäcken. En bäck som genom årtusendena grävt ut massor av fina grytor och andra formationer ur stenhällarna som omger den. Här vandrar man en vacker och varm sommardag så långt som man orkar. Sedan stannar man helt enkelt och badar.

Läs också: Bästa vandringarna i Hemavan – 8 förslag på dagsturer

5. Forsränning i Vindelälven

Som en av 4 oreglerade Norrlandsälvar, är Vindeläven idealisk för forsränning. Man paddlar en sträcka mellan Vindel och Vännäs. Vi har själva provat den snällare familjevarianten, men den räckte helt klart till.

Se filmen från vår forsränning här.

Att göra i Västerbotten

6. Atoklimpen

Ytterligare en unik vandring i Hemavantrakten. Berget Atoklimpen är ett annorlunda berg. För tankarna mer till min vandring i Sydkorea än till svenska fjällvärlden. Men så är det ett heligt berg också. I den samiska läran. Så heligt att det inte ens fått ett namn. Ato betyder ”den där”. För berget får inte benämnas. Men bestigas får det. Som tur är. Läs om vår tur till Atoklimpen här.

Att göra i Västerbotten
Atoklimpen

7. Drakryggen, Lödgeälvsleden

Bortanför Bjurholm, längs Lögdeälvsleden finns en riktigt häftig sträcka som går över en så kallad nipa, kallad Drakryggen. Det är alltså en kam man går på toppen av, men branta sandbanks-sluttningar åt båda håll.
En vandring, en utflykt eller till och med ett bad (i Lögdeälven). Välj själv.

Vi har en bra vägbeskrivning till Drakryggen här.

Att göra i Västerbotten

8. Gimegolts

Någon mil norr om Sorsele finns en vattenfylld kanjon som bildats av inlandsisen. Området är ett naturreservat, men är svårt att hitta om man inte känner till det, eftersom skyltning saknas. Vår vägbeskrivning hittar du här.

Att göra i Västerbotten

9. Mårdseleforsen

Särskilt vid vårfloden i juni, blir Mårdseleforsen en mäktig upplevelse. Detta är ett område där Vindelälven delar upp sig i flera mindre fåror och man kan ta sig över älvsfårorna och mellan öarna via ett antal broar. Det är alltså en mycket bra plats att studera den virvlande forsen.

Se vår film här.

10. Kammen Isälvsleden

Längs Isälvsleden finns en häftig etapp strax innan Åmsele som kallas Kammen. Här går man på en kam, med vatten nedanför sig på båda sidor. Avsnittet slutar i en udde, där man måste ro sig över till Åmsele om man vill fortsätta vandringen längs Isälvsleden. Själva har vi alltid vänt tillbaka här.

Att göra i Västerbotten

11. Stockholmsgata

Mitt ute i obygden ligger ett ganska häftigt naturfenomen, Stockholmsgata, en storslagen kanjonbildning. Det går att vandra en slinga runt.

Läs om hur man tar sig till Stockholmsgata här.

12. Bjuröklubb

En fyr, ett kapell med maffig utsikt, en vandringsled och en sjöjungfru. Allt ryms på Bjuröklubb-halvön söder om Skellefteå. Läs om vår vandring till sjöjungfrun och hennes grav här.

Bjuröklubb
Att göra i Västerbotten
Att göra i Västerbotten – vandra till en sjöjungfru!

13. Lövångers kyrkby

Ytterligare en besöksvärd kyrkby av mer traditionellt snitt är Lövångers kyrkby. De söta röda kyrkbystugorna fungerar idag som vandrarhem, bara en kort avstickare från E4:an.

Att göra i Västerbotten

14. Zip Adventure Park i Umeå

Denna roliga äventyrspark kom till Umeå sommaren 2021. Äntligen säger vi, för Umeå svämmar inte direkt över av roliga saker att göra.

Skateboard på två linor medelst hållandes en lian, någon?

Att göra i Västerbotten

15. Broarna i Tallberg

En kul utflykt i sin enkelhet är den till broarna i Tällberg. Tre maffiga broar högt över Öreälven. Här har en av de där Gevalia-reklamfilmerna, med oväntat besök ni vet, spelats in. Öreälvsleden går även förbi här.

Att göra i Västerbotten

16. Alpackor på Mickelbogård

Några mil norr om Umeå finns Mickelbogård där man har massor med olika djur. Kameler, lamor, jakar, åsnor. Men det stora dragplåstret är alpackorna. Kommer man 13:00 får man gå in i hagen och mata. En höjdpunkt för varje djurälskare som drömmer om närkontakt med fluffig alpackapäls. Läs om vårt besök här.

göra i Västerbotten
Att göra i Västerbotten – mata alpackor!

17. Konstvägen Sju Älvar – och i synnerhet Hägring

Nej, vi är inte helt imponerade av alla konstverken längs Konstvägen Sju Älvar. Några syns inte ens från vägen och några är helt enkelt inte så mycket att se. Men vi gillar ändå grejen. En 35 mil lång konstutställning längs en väg liksom!

Det utan tvekan mest sevärda av dessa konstverk är Hägring strax bortanför Vännäs.


Att göra i Västerbotten

18. Järnäsklubb

Partiskt? Ja men absolut. För i Järnäsklubb har vi ju själva vår lilla sommarstuga. Men här i Järnäsklubb finns också gästhamn, Sveriges minsta vandrarhem, beläget i lotshuset och en restaurang på bryggan. Och så den havsnära naturen förstås. Klipporna, stranden vid Fårskäret och alla hjortarna. De som åker hit brukar bli positivt överraskade.

Att göra i Västerbotten
Järnäsklubb
Järnäsklubb

19. Trappstegsforsen

Längs Vildmarksvägen före Saxnäs ligger denna väldigt speciella fors. Liksom med inbyggda trappsteg. Absolut ett värt stopp längs vägen.

20. Potatisbacken i Ammarnäs

Jag hade ju hört talas om den innan. Men ärligt talat inte förstått grejen riktigt. Men väl på plats i Ammarnäs kan jag inte annat än gilla. Så cool där den ligger och som hattstugan och dominerar byn och hela infarten till Ammarnäs.

Att göra i Västerbotten

Gillar du också Västerbotten? Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

 

2 Comments

 1. emolis

  Ja risken för att det blir trängsel vid sevärdheterna är väl överhängande nu när alla vi sörlänningar ska åka uppåt i sommar 🙂 Vi är ju inte sämre, men förutom Höga Kusten (går nog inte att låta bli när vi ändå ”kör förbi”, men vi får väl se) och förhoppningsvis Treriksröset (som vi kommer vandra Mallaleden till om nu Finland öppnar för oss) så hoppas vi att våra andra valda nationalparker som Muddus, Björnlandet och Färnebofjärden inte kommer vara lika välbesökta.

  • Gunilla Yourstone

   Nej i Björnlandet och Muddus lär man nog inte behöva slå sig fram i trängseln direkt. Bra val. Färnebo ska nog vi också svänga förbi. Och förmodligen Björnlandet också lite senare när myggen frusit.
   Jag har faktiskt ett inlägg på gång om var man ska (fjäll-)vandra om man vill slippa trängas i sommar. 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *