Vad finns det egentligen att se och göra i Västerbotten, vårt eget hemma-län? Ja, vi har förstås inte varit överallt och sett allt på långa vägar, många små pärlor återstår säkert, men vi är nyfikna av oss och jag upptäcker ofta att vi sett och gjort saker och varit på platser som kanske inte alla som till och med är västerbottningar från födseln känner till.

Detta är våra favoriter för en hemester. Hittills. Och länet Västerbotten, pratar vi nu, inte landskapet. Innan någon hinner hetsa upp sig alldeles och vässa pennan för att tillrättavisa oss.

1. Vildmarksvägen

Vildmarksvägen går genom både Jämtland och Västerbotten, en 50 mil lång sträcka, där framför allt delarna ovan trädgränsen är galet vackra. Det är ett högalpint landskap, normalt förunnat bara den som vandrar, som man här kan iaktta från bilfönstret. Fast förstås ska man stanna och vandra också. Där upp ovan trädgränsen.

Läs vår guide till Vildmarksvägen här.

2. Fatmomakke kyrkstad

Vi fortsätter med en närbelägen sevärdhet. I Sverige finns 16 st bevarade kyrkstäder. Alla, av dem vi sett, men sin charm. Fatmomakke är dock unik i och med att denna kyrkstad består av både samernas kåtor och nybyggarnas stugor. Blandat på samma plats. Om du vill veta mer om vad en kyrkstad egentligen är och se fler bilder från Fatmomakke, läs vårt inlägg här.

3. Kungsleden Amarnäs-Hemavan

Just nu svämmar alla vandringsforum som jag är medlem i, över av frågor om Abisko, Kebnekaise, Jämtlandstriangeln, Grövelsjön och Fulufjället. Punkt. Där tänker tydligen alla trängas i sommar och gnida Corona-saliv mot varandra. Vi som bor här uppe har ju våra egna ställen förstås. Och vet att Kungsleden, den går ju mellan Hemavan och Ammarnäs också. Och massor av andra fina leder finns det förstås.

4. Ruttjebäcken

En härligt liten doldis. För några mil från Hemavan finns Ruttjebäcken. En bäck som genom årtusendena grävt ut massor av fina grytor och andra formationer ur stenhällarna som omger den. Här vandrar man en vacker och varm sommardag så långt som man orkar. Sedan stannar man helt enkelt och badar.

5. Forsränning i Vindelälven

Som en av 4 oreglerade Norrlandsälvar, är Vindeläven idealisk för forsränning. Man paddlar en sträcka mellan Vindel och Vännäs. Vi har själva provat den snällare familjevarianten, men den räckte helt klart till.

Se filmen från vår forsränning här.

6. Drakryggen, Lödgeälvsleden

Bortanför Bjurholm, längs Lögdeälvsleden finns en rktigt häftig sträcka som går över en så kallad nipa, kallad Drakryggen. Det är alltså en kam man går på toppen av, men branta sandbanks-sluttningar åt båda håll.
En vandring, en utflykt eller till och med ett bad (i Lögdeälven). Välj själv.

Vi har en bra vägbeskrivning till Drakryggen här.

7. Mårdseleforsen

Särskilt vid vårfloden i juni, blir Mårdseleforsen en mäktig upplevelse. Detta är ett område där Vindelälven delar upp sig i flera mindre fåror och man kan ta sig över älvsfårorna och mellan öarna via ett antal broar. Det är alltså en mycket bra plats att studera den mäktiga forsen.

Se vår film här.

8. Kammen Isälvsleden

Längs Isälvsleden finns en häftig etapp strax innan Åmsele som kallas Kammen. Här går man på en kam, men vatten nedanför sig på båda sidor. Avsnittet slutar i en udde, där man måste ro sig över till Åmsele om man vill fortsätta vandringen längs Isälvsleden. Själva har vi alltid vänt tillbaka här.

9. Stockholmsgata

Mitt ute i obygden ligger ett ganska häftigt naturfenomen, Stockholmsgata, en storslagen kanjonbildning. Det går att vandra en slinga runt.

Läs om hur man tar sig till Stockholmsgata här.

10. Havet – Järnäsklubb (eller Bjuröklubb)

– Vi saknar havet, säger jag till Christofer när vi närmar oss slutet på vår lista. Ska inte havet vara med?

Jo det ska det ju, havet är alltid havet. Bjuröklubb finns ju till exempel. Men vi väljer faktiskt vårt eget Järnäsklubb till den här listan. Lite partiskt kanske för Bjuröklubb är ju mer känt. Järnäsklubb med gästhamn, Sveriges minsta vandrarhem, beläget i lotshuset och restaurang på bryggan. Och så den havsnära naturen förstås. Klipporna, stranden vid Fårskäret och alla hjortarna.

Järnäsklubb
Järnäsklubb
Bjuröklubb

Men det där blev ju typ bara outdoor-aktiviteter, invänder du nu. Ja just det, säger vi. Det här är ju Västerbotten.

Gillar du också outdoor? Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

 

2 kommentarer

  1. Ja risken för att det blir trängsel vid sevärdheterna är väl överhängande nu när alla vi sörlänningar ska åka uppåt i sommar 🙂 Vi är ju inte sämre, men förutom Höga Kusten (går nog inte att låta bli när vi ändå “kör förbi”, men vi får väl se) och förhoppningsvis Treriksröset (som vi kommer vandra Mallaleden till om nu Finland öppnar för oss) så hoppas vi att våra andra valda nationalparker som Muddus, Björnlandet och Färnebofjärden inte kommer vara lika välbesökta.

    • Gunilla Yourstone

      Nej i Björnlandet och Muddus lär man nog inte behöva slå sig fram i trängseln direkt. Bra val. Färnebo ska nog vi också svänga förbi. Och förmodligen Björnlandet också lite senare när myggen frusit.
      Jag har faktiskt ett inlägg på gång om var man ska (fjäll-)vandra om man vill slippa trängas i sommar. 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *