I Sverige finns 4 oreglerade Norrlandsälvar kvar, Piteälven, Kalixälven, Torneälven och så Vindelälven. Som rinner ut i Umeälven ett par mil från vårt hem i Umeå. I en oreglerad älv flödar ju alltså vattenmassorna fritt, så som de var tänka att göra. Inga kraftverksdammar och fördämningar reglerar vattenflödet.

Mårdseleforsen

Mårdseleforsen är ett område i Vindelälven där älven delat upp sig i flera mindre fåror. Mellan dessa har man byggt hängbroar över de större fårorna och vanliga över de mindre, mer beskedliga. Man kan gå en rundslinga på 1-2 kilometer runt över alla broarna och över alla öarna. I området finns massor av grillplatser iordningställda. Området är ett naturreservat.

Mårdseleforsen
Mårdseleforsen
Mårdseleforsen

Se utflykten i filmformat här, för forsar och flödande vatten gör ju sig ändå allra bäst i rörligt format.

Mårdseleforsen

Jag har varit här en gång förut, då var det mitten på augusti. Att se forsarna då var en trevlig, men inte världsomvälvande upplevelse. En lättsam hundpromenad i solgasset. Även om Trulle hade vissa problem att korsa broarna, där han såg vattnet forsa fram under tassarna.

I år har ju snömängderna varit extraordinära i fjällvärlden, vi förväntade oss därför också några extra i vattenmängd i Vindelälven detta år och åkte till Mårdseleforsen, där man har bästa vyerna, en sväng nu i mitten på juni för att kolla läget.

Mårdseleforsen
Mårdseleforsen

Vattenflödet i Mårdseleforsen är i början av maj, innan vårfloden kommit igång, eller i slutet av augusti-september ca 100-150 kubikmeter/sekund. Nu i onsdags när vi besökte forsen var det 900 kubikmeter/sekund! Massor av vatten som forsade fram i älven, översvämningar över naturbetesmarkerna på vägen dit och även inom naturreservatet.

Mårdseleforsen
Mårdseleforsen
Mårdseleforsen

Vi kom aldrig runt slingan över öarna helt. Åt ena hålet hade en bro rasat, troligen på grund av vattenmassorna och åt andra hållet tog promenaden abrupt slut i att en mindre fors skar av stigen fram mot nästa bro.

Det var verkligen en upplevelse att se vattnet. Vi får bara hoppas att det inte ställer till alltför mycket problem med översvämmade hus längs vägen. Vi såg redan nu enstaka lador som stod under vatten. Och förmodligen kommer vattennivåerna att stiga ytterligare.

Mårdseleforsen
Mårdseleforsen
Mårdseleforsen
Hur kommer vi fram till bron här?

Restaurang med ambitioner

Ovanför älven, uppe vid vägen och parkeringen har det i alla år legat en liten stuga. Förr en våffel- och fika servering i alla enkelhet. Nu sedan ett par år Wild River, en gourmetrestaurang. Vi kan förstås inte låta bli att prova. Fastän vi kommer i friluftskläder.

Vi äter lamm, nöjer oss med bara varmrätten, trots personalens förvånade miner. Hit kommer man helt tydligt för en helkväll, för att fira något. Fantastiskt gott i alla fall, men långt att åka förstås bara för att äta från Umeå. Men kommer man exempelvis med husbil, så måste det ju vara perfekt att övernatta här vid älven och boka in sig på en trerätters på restaurangen på kvällen.

Att ta sig till Mårdseleforsen

Mårdseleforsen är ett naturreservat längs med Vindelälven.  Från Umeå tar man sig hit med bil via våg 363. Precis efter orten Mårdsele finns en stor brun skylt som pekar ut Mårdseleforsen till vänster. 1 timme och 25 minuter från Umeå.

Bästa tid att åka hit är juni då forsen är som allra kraftfullast.

Mårdseleforsen
Mårdseleforsen

Läs också: Åmliden – Västerbottens högsta punkt 551 möh

Gillar du också friluftsliv och otämjd natur? Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

4 Comments

 1. Marianne

  Häftigt !
  Undrar vilket märke dina -som det ser ut sköna -kängor kommer ifrån

 2. Så häftigt med allt forsande vatten. Det gör sig verkligen allra bäst på film, det håller jag med om. Har velat äta på Wild River längs, men ännu inte haft ”vägarna förbi” hehe.

  • Gunilla Yourstone

   Ja läcker plats och trevligt restaurang. Men vägarna förbi har man ju sällan. 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *